Galaţiul poate avea Teatru de Operă şi Operetă (II)

Galaţiul poate avea Teatru de Operă şi Operetă (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La „Aida”, „nici cu un sfert din decoruri nu putem intra în teatru!”


L-am întrebat pe managerul Teatrului Muzical „N. Leonard”, Teodor Niţă, dacă au fost reacţii la propunerea înfiinţării unui teatru de operă şi la Galaţi şi dacă a mai făcut demersuri. „Chiar dacă n-au fost reacţii în presă, ecouri au fost – ne-a răspuns directorul Muzicalului. Şi înainte discutasem puţin cu actualul primar şi, văzând că a găsit că ar fi un lucru interesant, am avut curajul să o spun şi în public, pentru că era şi un moment potrivit – premiera spectacolului „Aida”. S-a văzut atunci că nu avem o sală potrivită pentru spectacolele mari. Nu vreau să pun într-o lumină proastă teatrul nostru, aici este casa noastră, dar uite că ne-am dezvoltat. Decorurile erau grandioase, dar nici cu un sfert din ele nu puteam intra în teatru! A trebuit să creăm la Sala Sporturilor o scenă fără tehnică de scenă, fără lumini – a fost o muncă titanică: o săptămână şi jumătate s-a muncit încontinuu zi şi noapte! După ce am făcut propunerea, atunci, în public, city-managerul chiar mi-a spus, dar nu cu răutate: „Nu te-ai putut abţine!” Am început apoi să tot expun ideea mea. Galaţiul a pierdut sediul Teatrului „Gulliver”, care îşi desfăşoară activitatea în acelaşi spaţiu cu Dramaticul, lucru foarte greu pentru amândouă. Existând ideea primarului şi Consiliului Local de a construi un nou teatru de păpuşi sau a-i găsi un alt edificiu, atunci am venit cu ideea că mai bine să vină „Gulliver” în teatrul nostru, unde ar găsi un spaţiu mult mai generos decât în fostul său sediu de pe str. Eroilor, şi să facem un teatru muzical.” Iniţial, managerul a luat în discuţie spaţiul Grădinii de vară de la „Leonard”: „Să facem o grădină de vară modernă, pe care iarna să o putem acoperi cu un sistem glisant. Dar tot nu este un spaţiu suficient de mare, deşi aici ar încăpea o scenă mai amplă decât actuala.”

Teatru, sau casă de cultură?!

O disfuncţie foarte mare este aceea că, deşi clădirea a fost reabilitată, nu s-a schimbat dotarea de fostă casă de cultură a Şantierului Naval a anilor ´60, embrionul teatrului de azi: aici nu există turn de scenă, care să permită ridicarea pe verticală a decorului! „Problema noastră este că nu avem pod, noi nu putem ridica decorurile, se munceşte foarte mult la schimbarea acestora. Dăm ştanga jos, luăm decorul cu mâna, îl dăm într-o parte, nu poţi schimba decorul în timpul spectacolului. Sau inventezi: stingi lumina…Toţi regizorii, când vin, se uită în sus: „Voi n-aveţi pod?!” Nu avem! Suntem în stare să facem spectacole grandioase, dar cu decoruri simple!”

Ar fi un lux, o operă la noi?

Toate oraşele mari din ţară au operă, chiar şi oraşe mai mici! „La Turnu Severin au o operă incredibil de frumoasă, dar n-au artişti, n-au solişti, n-au cor, n-au orchestră, n-au nimic. Galaţiul merită aşa ceva! Aţi văzut, la „Aida”, a fost coadă pe patru rânduri, de la Sala Sporturilor până la McDonald´s! În schimb, noi avem cel mai mic teatru muzical din ţară, deşi cu renume şi cu public. Şi cel mai mic colectiv, cu care facem lucruri mari! Opera din Bucureşti are peste 600 de angajaţi…”

Un dialog cu Universitatea

„Am discutat cu mai multe persoane, printre care şi cu primarul. Domnul Marius Stan chiar ne-a propus fosta arena de box, dar spaţiul e prea mic. Alt spaţiu ar fi fostul stadion „Portul Roşu”. Dacă privim ansamblul arhitectural, vedem Grădina publică renovată, statuia lui Cuza, Muzeul spiritualităţii, al Arhiepiscopiei. Ce să mai faci acolo, un stadion unde să se fluiere?! Deja sunt stadioanele „Dunărea”, „Oţelul”, „Siderurgistul”. Ce spaţiu generos ar fi pentru o operă!”
Terenul fostului stadion este în posesia Universităţii şi Teodor Niţă a stat deja de vorbă, în principiu, şi cu rectorul de la „Dunărea de Jos”, prof. univ. dr. Iulian Bârsan. „Pe vremea când eram decan, am început cu dl Bârsan discuţiile pentru realizarea unei filarmonici în cadrul Universităţii şi a fost total deschis la această idee. Am plusat şi acum, căci nu putem face nimic fără acordul său. A rămas acelaşi om deschis şi e alături de noi. El este un constructor prin definiţie. Deşi au terenul acesta prins într-un proiect, s-a arătat absolut deschis. În acest moment trebuie să se găsească soluţia unui parteneriat al Primăriei cu Universitatea. Ceea ce ştiu e că există bune intenţii de ambele părţi. Mă bucur că şi primarul, şi rectorul, sunt de acord că acolo s-ar putea face un teatru de operă şi operetă. Acum 14 ani am avut ideea realizării Facultăţii de Muzică la Galaţi. Şi acesta părea o utopie şi am fost luat de mulţi în derâdere, dar iată că este deja o facultate importantă, are şi sediu nou.

"Leonard” nu şi-ar pierde identitatea

„Cineva ar putea spune că teatrul nostru şi-ar pierde identitatea – nici vorbă! Aşa cum la Bucureşti s-a unit opera cu opereta, se poate face şi la Galaţi. Mai ales că o parte din oameni sunt prinşi în teatru, o parte în fundaţie, am redeveni o instituţie care să-şi poată reangaja oamenii, să nu mai fie împărţiţi!”

(Va urma)

 

Citit 1115 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.