Scriitori gălăţeni de pus în ramă: Teodor Vişan şi... opera sa „scrisă”

Scriitori gălăţeni de pus în ramă: Teodor Vişan şi... opera sa „scrisă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salonul literar „Axis Libri” al Bibliotecii judeţene „V. A. Urechia” nu s-a ţinut, săptămâna trecută, la sediul bibliotecii. Scriitorii, mai mulţi chiar decât vin de obicei la serile literare de acolo, erau prezenţi la Galeria de artă „Nicolae Mantu” din centru: în rame aurii! Alţii, lipsă. Vernisaj: pictură, Teodor Vişan. O iniţiativă inedită a directorului bibliotecii, Zanfir Ilie, a fost cea de a comanda execuţia unor tablouri ale unor scriitori gălăţeni, instituţia suportând din costuri şi achiziţionând apoi produsul final. Sigur, „capcana” chipurilor a fost salonul, unde autorul portretelor, pictorul Vişan, a venit luni la rând, observând expresii şi făcând schiţe, dar sunt şi câteva portrete din afara celor care vin în mod obişnuit la salon. Directorul Zanfir a anunţat de altfel, la vernisaj, că proiectul va continua cu acelaşi artist, încercând să prindă mai mulţi scriitori, de subliniat, numai gălăţeni. Voalat, a fost poate şi o invitaţie la salon, de unde, iată, poţi intra direct în ramă. Autorităţile locale înţeleg şi sprijină cultura, a mai declarat directorul.

Ziua Internaţională a Cărţii şi a drepturilor de autor (sic!), sărbătorită cu o zi înainte de bibliotecă prin evocarea lui Shakespeare, a însemnat astfel un omagiu concret adus scriitorului, în primul rând gălăţean, prin organizarea expoziţiei, deschisă până pe 10 mai, cu nu mai puţin de 24 de pânze. În rame, scriitori mai tineri sau petrecuţi în lumea umbrelor, publicişti, oameni de cultură: de la Simon Ajarescu şi Paul Păltănea la Corneliu Antoniu, de la Ion Trandafir la Sterian Vicol şi A. G. Secară, de la Corneliu Stoica la Apostol Gurău sau Dan Plăeşu, oameni care au publicat şi au lucrat în Cultură. Acum, o parte dintre scriitori "se văd"!

Vişan, excelentul peisagist onorat la vernisaj de alţi plasticieni gălăţeni cunoscuţi, dar şi veniţi din ţară, precum pictorul bucureştean Tudor Meiloiu, a oferit culoare privirii, în adevărate peisaje portretistice. „Şi-a asumat un risc uriaş: nu pot încăpea cei 50-70 de scriitori gălăţeni pe atât de puţini pereţi; o să se mai ciocnească de uşoare ironii, acum şi de-a pururi”, a invocat scriitorul Dan Plăeşu inerentele invidii de breaslă. „Nimeni să nu se gândească că am făcut o ierarhizare” a scriitorilor, s-a ferit de eventuale fulgere Vişan, care „a tras” de mai mulţi scriitori să-i aducă fotografii sau să-i pozeze, iar unii s-au codit. Moderator n-a mai fost, ca la salon, prozatorul Theodor Parapiru, prezent şi el în ramă, ci gazda - preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici, Aurel Manole. Criticul bucureştean Cornel Ursachi a declarat că pictorul constituie „o revelaţie”, este „un artist temeinic, aşezat, un pictor care are o operă definită foarte bine din punct de vedere tematic”: dedicată Galaţiului vechi şi nou. Criticul de artă Corneliu Stoica a observat „curajul de a prezenta o galerie de portrete”. Pe scurt: arta plastică a bătut palma cu scriitura!

Citit 2731 ori Ultima modificare Joi, 01 Mai 2014 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.