La FESTIVALUL "Axis Libri": Trei GĂLĂŢENI e-publicaţi

La FESTIVALUL "Axis Libri": Trei GĂLĂŢENI e-publicaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei autori gălăţeni publicaţi în Capitală şi-au etalat, la Festivalul "Axis libri", cărţile scoase la editura „ePublishers”, specializată în print şi carte electronică. Directorul editurii, Vasile Poenaru, a stat în faţa publicului alături de poeta Stela Iorga, de filosoful Silviu Lupaşcu şi de prozatorul Ion Manea.

Avem o „excepţionala poetă”, a declarat directorul editurii despre Stela Iorga, prezentă cu trei cărţi străbătute de fiorul divin, dar şi de revolta terestră: „Dumnezeu de lângă mine" „Imposibila mireasă" şi, cea mai proaspătă, „à Deauville". Cărţi scrise în peste patru ani şi trecute „ca puls”, prin discuţiile din cadrul Cenaclului literar „Noduri şi Semne", al cărui vechi membru este. Poeta îşi aminteşte: „Mi-am luat inima în dinţi de fiecare dată, am tremurat”, însă aprecierile au venit întotdeauna! Tristeţe, disperare, forţă, sinceritate copleşitoare, în versuri care poartă marca sa inconfundabilă. Criticul gălăţean Adi George Secară a observat că poezia ei te prinde „ca într-o tornadă”, trăirile ei sunt obsesii care „te zăpăcesc” ca un şaman, sunt versuri care „te marchează”.

„Logos: Time and text", cartea filosofului Silviu Lupaşcu, a fost prezentată de profesorul universitar gălăţean Ion Corduneanu. Este cartea unui specialist în istoria religiilor, şcolit şi apreciat în Franţa, care pune în valoare prima sa teză de doctorat, cu acelaşi titlu, susţinută la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, sub îndrumarea academicianului Al. Zub. Dar gălăţeanul a susţinut şi un al doilea doctorat, la Paris, sub îndrumarea profesorilor Sylvie-Anne Goldberg şi Ioan Robu: „un doctorat ilustru, cu o comisie la fel de ilustră, la Paris”, unde teza a şi fost publicată, ne-a informat Corduneanu. Cartea prezentată la "Axis libri" a fost scrisă pentru un public internaţional, în limba engleză. Profesorul a susţinut în cursurile sale, la Universitatea „Dunărea de Jos” gălăţeană şi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, teme incitante de istoria religiilor, istoria artei, manuscrisele de la Marea Moartă, mitologia spaţiului danubian, Mircea Eliade etc.

Ion Manea, cu o carte de un umor formidabil, „La girafe nu mă bag", a avut parte de o lansare separată a editurii.

 

Vezi şi: Festivalul "Axis Libri: Mai puţini politicieni, mai mulţi creatori

 

Citit 767 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iunie 2014 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.