„Lansare la apă”, cu proza în vânt! I.G. Tofan şi-a lansat cartea unde a copilărit şi a scris

„Lansare la apă”, cu proza în vânt! I.G. Tofan şi-a lansat cartea unde a copilărit şi a scris
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Arghezi a debutat în volum la 47 de ani. Alţi autori, români şi străini, au făcut asta chiar şi mai târziu. Gălăţeanul Ioan Gh. Tofan a intrat încă din anii ´70 în paginile revistelor literare, dar roman a început să scrie relativ târziu însă. Miercuri, lupul de Dunăre şi-a lansat ultima carte, chiar pe un ponton, în apropierea Căpităniei: „Internii” - despre tinerii gălăţeni ai anilor ´60; al şaselea minivolum din seria de proză cArtESENŢE a Editurii Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Fostul ofiţer fluvial, căpitan şi pilot de Dunăre maritimă, abordează o zonă temporală încă ignorată la noi, dar din ce în ce mai populară în Occidentul european, căci a venit rândul Istoriei recente.

Un om „care iubeşte Dunărea, iubeşte şi Galaţiul” – aşa l-a prezentat amfitrionul - poeta Florina Zaharia, coordonatoarea proiectului cArtESENŢE. Printre alţii, miercuri au vorbit despre autor criticul A. G. Secară, scriitoarea Violeta Ionescu, dar şi gazda - proprietarul pontonului oferit evenimentului, Doina Munteanu.

„Acum avem o piaţă mică, ca să spunem aşa”, a sintetizat cel mai bine criticul Secară: cărticica este o bucăţică din viitorul volum doi al romanului „Piaţa Veche” (volumul I a fost lansat anul trecut), „o adevărată comoară” care prinde viaţa postbelică a Galaţiului portuar. Criticul conchizând: „Dl Simon Ajarescu, cel care l-a încurajat să scrie, poate fi mulţumit acolo unde este…” Pagini emoţionante despre cei dragi – părinţi, prieteni, prinşi în „insectarul” memoriei, atmosferă ca în „Cireşarii” lui Constantin Chiriţă, construcţie amintind de Gorki… Violeta Ionescu, trimiţând la aceeaşi continuare de roman, a spus: „Astăzi dl Tofan lansează macheta unei mari nave.” Este un autor care deja „s-a impus, a atras atenţia prin tot ceea ce a scris”, beletristică şi publicistică, cu „un stil sincer şi foarte direct”. Personajele „le stăpâneşte foarte bine, le dă o libertate măsurată, ştie să le nuanţeze şi ştie să spună nici prea mult şi nici prea puţin – este marea calitate a unui scriitor”.

Cartea a fost însoţită grafic de expoziţia de fotografie a lui Sorin Frăsînă, care a renunţat la intenţia iniţială, de a lega titlul cărţii de „internii” din Celulele de la Chilia, pentru a veni cu imagini din Port şi din centrul vechi, ale Dunării, ale oamenilor. Sorin şi-a arătat emoţia: a copilărit chiar în paginile cărţii! Adică pe străzi, precum Vadul Sacalelor, prinse cu exactitate în insectarul memoriei cărţii. Artistul fotograf Florin Ady a citit miercuri un mesaj din partea unui fotograf special al sufletului Galaţiului, Cornel Gingăraşu, care, prezentându-l pe Frăsînă, a invocat „spiritul spaniol” al celui expus pe simeze: „un moştenitor al lui El Greco şi Goya”.

Citit 953 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iunie 2014 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.