Două expoziţii speciale într-una, la "Mantu"/ Artă de purtat şi de admirat

Două expoziţii speciale într-una, la "Mantu"/ Artă de purtat şi de admirat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doar până sâmbătă mai puteţi vedea şi, dacă sunteţi doamnă, proba veşmintele picturale ale Simonei Pascale, lucrări graţioase de design vestimentar, şi puteţi admira torsurile, care „rimează”, precum nişte manechine de artă, ale sculptorului Relu Angheluţă, în expoziţia intitulată ¨Universul feminin¨, deschisă publicului la Galeriile „Nicolae Mantu”.

Foarte interesant, din câte aflăm de la plasticiana gălăţeană, expoziţia se transformă şi într-un veritabil atelier, atunci când o doamnă vine cu un obiect de vestimentaţie (un palton, o rochie, o haină care îi vine bine, dar nu are încă personalitate) de acasă, pe care ar dori să-l înnobileze şi o întâlneşte pe artistă la expoziţie: astfel, broscuţa vestimentară se transformă în prinţesă! A pictat de pildă aşa, transformând-o în obiect de artă, o cizmă lungă din antilopă. „Eu nu vreau să semăn cu nimeni! De-ai şti câte nopţi n-am dormit ca să descopăr altceva, ceva de-o-se-bit!”, mărturiseşte artista.

Rochiile care trebuie să poarte un nume

Ca orice tablou, o rochie de-a Simonei Pascale are echilibru de culoare şi compoziţional, simetrii, are centru compoziţional, temă, grafisme trasate cu pensula: dar nu se şterg la spălare, căci sunt bine fixate. Materialele folosite sunt nobile (catifea, atlas, mătase, dantelă), vedem pictură pe suprafaţa textilă şi colaje din diferite materiale peste pânză: rochiile, bluzele, fustele sunt astfel adevărate tablouri, care nu aşteaptă decât să fie îmbrăcate! „Toate sunt pictate manual, cu pensula. Sunt unicat, originale. Le-am pus şi nume tuturor rochiilor”, spune autoarea „pânzelor”: „Labirint” este numele unei fuste, o rochie este numită „Speranţa”, altele „De dragul tău”, „Numai iubirea” etc. „Am vrut să dau jos pânza, tabloul, de pe şasiul obişnuit, al cărui loc era doar într-o cameră, şi să fac artă pe om: tabloul se poartă astfel şi pe stradă! Am vrut ca femeia să nu fie acoperită, să fie îmbrăcată!” Cum tablourile trebuie să ţină cont şi de reguli, „am vrut să fac nişte compoziţii pe material, doamnele să le poarte la ocazii speciale - de ce să ţii un tablou doar în casă, să fie văzut doar de cine te vizitează? Vreau artă pe om: aşa mi-am intitulat expoziţia mea „Artă pe om”! Vreau ca rochiile mele să aibă poezie şi cine le poartă să-şi exprime personalitatea, atitudinea, eleganţa, prin vestimentaţia care i se potriveşte.” Muncă migăloasă! De pildă, o floare din mătase pictată a fost creată într-o lună, petală cu petală, tighelate, colorată strat peste strat, cu o zi pentru a se usca fiecare strat.

Simona Pascale a mai susţinut astfel de expoziţii şi la ultimul nostru Festival de Comedie, în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” (expoziţia „Parfum de femeie”), apoi în foaierul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, dar şi la Festivalul de comedie de la Focşani, oraş de altfel renumit, încă înainte de Revoluţie, pentru design vestimentar.

În expoziţia de la „Mantu”, artista are şi câteva „pânze” mai clasice atârnate de pereţi - dreptunghiulare sau ovale: şi ele reprezentând un colaj textil, colorat, pe pânză.

În acelaşi timp, şi sculptorul Angheluţă are, alături de mici statui (cele mari au fost mai greu de adus), reliefuri în bronz atârnate pe perete, prinse pe placă de travertin, cu ramă de lemn.

Femei din piatră, marmură, bronz...

O statuie în bronz se numeşte „Supliciu”, vedem torsuri în lemn, piatră sau în marmură, alături de adevărate bijuterii din cristal „altoit” pe metal. Modest cum îi este firea, plasticianul, care mai pregăteşte o altă expoziţie pentru toamnă, spune: „Ştiind ce face Simona, mi-a venit ideea ca, dacă tot sunt expuse veşminte pentru doamne, să vin şi eu cu nuduri, cu torsuri feminine. Am ales doar câteva din toate câte am realizat. Sunt din materiale diferite: aceeaşi temă se lucrează altfel, în funcţie de material”.

Sunt lucrări noi, dar şi unele mai vechi, chiar şi de trei decenii.

Citit 751 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.