CLĂDIRILE de patrimoniu - studiu sau album?

CLĂDIRILE de patrimoniu - studiu sau album?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Consiliul Ştiinţific al Bibliotecii „V. A. Urechia”, care a avut loc marţi, în Sala „Mihai Eminescu” a bibliotecii, cu reprezentanţi ai Direcţiei de Cultură, Arhivelor Naţionale, ai mediului universitar, scriitori etc, s-a discutat pe marginea unei liste de propuneri de activităţi pentru trimestrele III şi IV.

Din propunerile interesante, o semnalăm pe aceea a realizării unui studiu, pentru care să fie încheiat un parteneriat, până la 15 septembrie, între Filiala Arhivelor Naţionale ale României şi instituţia Arhitect Şef din cadrul primăriei gălăţene, studiu dedicat clădirilor de patrimoniu; bine ar fi, credem, să apară şi cele azi dispărute. Directorul filialei Arhivelor, dr. Adrian Pohrib, a propus în schimb o soluţie mai la îndemână şi mai rapidă: realizarea unui album de artă care să cuprindă clădirile respective. Florenţiu Tanascov, de la anticariatul „Cronos”, a anunţat că poate pune la dispoziţie peste 2.000 de vederi ale oraşului de dinainte de perioada comunistă. S-a invocat şi un studiu deja existent pentru unele clădiri vechi, apărut în două volume semnate de prof. Valentin Bodea.

Susţinând Raportul de activitate pe trimestrul al II-ea, bogat în evenimente publice şi editoriale, directorul bibliotecii, prof. dr. Zanfir Ilie şi-a arătat şi regretul că, în timp ce peste 220 de edituri din ţară s-au deplasat la Galaţi, universităţile gălăţene nu au venit în acest an cu standuri la recentul Festival naţional al cărţii. Manifestarea a înregistrat un record de 10.000 de vizitatori în ultima zi a târgului de carte, cu o constanţă de 9.000 în restul perioadei; în total, 45.000 gălăţeni şi străini de oraş, a precizat managerul. În ultimii doi ani de târg de carte, „Galaţiul a început să aibă un renume”, a constatat şi scriitorul Theodor Parapiru.

Rămâne în continuare să se stabilească un comitet de iniţiativă, cu reprezentanţi ai mai multor instituţii, pentru realizarea unei „Istorii/ Antologii a literaturii de la Dunărea de Jos”, după ce Galaţiul a reuşit, printre foarte puţinele oraşe din ţară, să scoată revista „A” de teorie, istorie şi critică literară, editată de Fundaţia Culturală Antares şi Revista Axis Libri.

Citit 679 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iunie 2014 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.