Festivalul Antic ne ADUCE, sâmbătă, "daci" şi "romani"!
Foto: Imagine de la Festivalul Antic Tomis (Foto: festivalulantictomis.ro)

Festivalul Antic ne ADUCE, sâmbătă, "daci" şi "romani"!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Noi vrem să deschidem poarta în circuitul turistic, cultural şi istoric, al castrului", spune Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură


Prima ediţie a „Festivalului Antic” se va desfăşura sâmbătă, cu „daci” şi „romani”, mai întâi chiar pe locul fostului castru de la Tirighina, apoi pe Faleza inferioară. Fiind prima ediţie şi realizată exclusiv din sponsorizări, festivalul va fi de mai mici dimensiuni decât la festivaluri consacrate deja din ţară (la Porolissum, Alba Iulia şi Constanţa), care sunt apreciate de public şi au devenit în timp chiar rentabile pentru administraţiile locale, spun organizatorii. Să sperăm că totul va ieşi foarte bine, că vremea va fi bună, astfel că la anul să avem un festival şi mai mare, cu un sprijin al administraţiei locale şi judeţene pe măsură!

Micile schimbări

De la consilierul Direcţiei de Cultură a judeţului, Marius Mitrof, iniţiator principal al proiectului, am aflat ieri şi care sunt schimbările de ultimă oră de care trebuie ţinut cont. În primul rând, partea festivalului care se va desfăşura pe Faleza va fi concentrată în jurul foişorului mic: locul prevăzut iniţial, lângă foişorul mare, unde sunt amplasate instalaţii de joacă, nemaifiind destul de încăpător.

Consilierul spune şi că gălăţenii care vor veni la Barboşi-Tirighina sunt îndemnaţi să-şi lase acasă automobilul şi să ia un autobuz – autobuze Trasurb de cursă specială încep să plece spre cetate începând cu ora 9,30. Preţul biletului, acelaşi ca pe traseele din oraş.

De asemenea, cei prezenţi la castru sunt sfătuiţi să poate şepcuţe sau pălării împotriva soarelui şi să ia apă de băut, la prima ediţie neexistând încă posibilităţi de alimentare a publicului decât pe Faleză.

Programul zilei

Reamintim programul: la castru - de la ora 11,00, chiar pe ruine, elevii de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” vor prezenta tradiţia Sânzienelor. Apoi, tot acolo va fi înscenată o bătălie-spectacol între daci şi romani. Urmează spectacol: scena asasinării împăratului roman, din piesa lui Shakespeare „Iulius Cezar”, în interpretarea elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 26 „Ion Creangă” Galaţi. Ei au obţinut chiar Locul I la Festivalul de teatru în limba engleză „William Shakespeare” în acest an, cu această piesă, dar o parte din distribuţie a trebuit să se schimbe, elevii de clasa a VIII-a pregătindu-se pentru testările naţionale, aşa că rolurile au trebuit învăţate cât mai rapid de cei noi.

În oraş, pe Faleză: de la ora 16,00, festivalul se mută chiar în oraş, începând cu o defilare în costume antice, pe traseul: „Potcoava de Aur” – centru – Aleea Domnească – Faleza inferioară – Foişorul mic.

La Foişor, se vor întrece în arta lor meşterii unor ateliere tradiţionale de olărit, pielărie şi fierărie, care vor realiza artefacte în stil antic, inclusiv săbii. De altfel, vom putea achiziţiona „amintiri”, de la tricouri şi şepci inscripţionate, la căciuli dacice şi replici după obiecte antice. Bucătarii vor prepara reţete de bucătărie romană.

Un început bun înseamnă şi participare!

Într-o primă fază, printr-un proiect cultural, voluntarii, cu sprijinul Primăriei, au îndepărtat nu mai puţin de 240 de tone de gunoi care împietau castrul, deci s-a păşit deja cu dreptul! „Armatele” de sâmbătă vor fi destul de mici: în costumaţie de epocă, doar şase „daci”, şase „romani”, plus şase femei şi copii „daci” şi „romani”, membri ai două asociaţii de reconstituire istorică specializate în epocă, venite de la Constanţa.  Sponsorizările au fost de 10.000 de lei (felicitări celor care au sprijinit astfel festivalul!), în timp ce, după cum spunea directorul Direcţiei de Cultură, Cătălin Negoiţă, Festivalul Antic Tomis a primit numai din partea Primăriei Constanţa 90.000 euro. Din parteneriatul cu Primăria Galaţi, pe care pe viitor organizatorii îl speră şi pe parte financiară, este însă de notat colaborarea cu Poliţia Locală şi Transurb. De menţionat şi faptul că Direcţia de Cultură, care lucrează de doi ani la proiect, are doar cinci angajaţi.

 

Citeşte şi: INEDIT! PRIMA ediţie a "Festivalului Antic"/ Cezar va MURI la Galaţi! (VIDEO)

Citit 2304 ori Ultima modificare Joi, 19 Iunie 2014 21:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.