Casa Artelor: Visând la cartea perfectă... de la Galaţi

Casa Artelor: Visând la cartea perfectă... de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Criticul literar, scriitorul şi publicistul Adrian George Secară este de profesie… cititor, cu răspundere întru recunoaşterea şi îndreptarea unor noi generaţii de scriitori gălăţeni. Iată ce ne mărturiseşte: "Scriind recenzii şi cronici de carte, iată, de aproape 20 de ani, am ajuns să fiu numit „critic literar”. Cert este că textele mele despre cărţi au şi elemente de critică literară, dar, alintându-mă, le-aş considera mai degrabă eseuri de filozofie a literaturii. Şi pentru că oamenii-scriitori din Galaţi au provocat un fel de revoluţie literară prin zonă, şi cantitativă, dar şi calitativă, în ultimii 25-35 de ani, o curiozitate cuviincioasă m-a provocat să „cercetez” (nu chiar bradburyan) fenomenul, dar mai ales oamenii-cărţi, ajungând să schiţez o „istorie” „aproximativă şi rareori, din fericire sau nefericire, tragică” a literaturii de pe meleagurile noastre.

Ca iubitor de artă, ajungi să cauţi „cartea perfectă de la Galaţi”, criticând constructiv, mai că aş spune creştineşte. Prefer să „iubesc”, adică să înţeleg, să mă bucur de fiinţa (şi prezenţa) celorlalţi, să caut frazele lor perfecte.

Să fii călău literar (adică mai critic decât Papa) este relativ uşor. Eu prefer să o las pe Alba ca Zăpada să fugă… Poate cele şapte taine ale cărţii perfecte chiar sunt ascunse în pădurile de informaţii din jurul nostru, în cărţile multe care apar aproape ca şi ciupercile după potop!

Pentru cititorii răbdători, şi la Galaţi s-au născut destule cărţi care au fiinţa lor. Pentru ei, dar şi pentru scriitorii din Galaţi, ori din întreaga lume, plecaţi sau nu de la noi, preluând o idee de la înaintaşi, dar şi de la contemporani, poate în curând va apărea o Casă a Cărţii, poate şi un Muzeu al literaturii. Cred că un Dimitrie Cantemir, un Costache Conachi, o Hortensia Papadat Bengescu, ca să dăm doar câteva nume clasice, merită aceasta."

(de la adi george secară, scriitorul care se şi auto-critică)

Citit 866 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.