Am stat la masă cu romanii/ “Reţete” de reconstituire istorică

Am stat la masă cu romanii/ “Reţete” de reconstituire istorică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La recentul Festival Antic, după „năvălirea” „daco-romanilor” constănţeni pe Faleză, am aflat niscai „secrete de fabricaţie”, de la reprezentanta filialei constănţene a Asociaţiei de reconstituire istorică "Terra Dacica Aeterna" - Cluj. Nume de „scenă” roman, sub care mi s-a prezentat: Lucreţia Collatina. „Patriciana”, economistă „în civilie”, e însoţită de fiica de nouă ani, şi ea în „distribuţie” (îşi spune Augusta). Se făceau focurile de tabără, se făceau săbii dace, se pregătea cina antică şi pe Dunăre trecea fără să oprească un vas superb de croazieră, iar ţânţarii atacau! Dar daco-romanii sunt rezistenţi: „Dacă nu se fac antrenamente, avem accidente de tot felul, degete tăiate… O armură are 40 kg (costă 1.800 euro o costumaţie romană)! Adrenalina nu te lasă să simţi nimic pe loc, dar a doua zi se vede!”

Anul trecut, la Alba Iulia, au jucat sub ploaie, dar şi publicul a rămas! „Am început ca voluntari cu toţii – muncă multă, pasiune. Vara, lucrăm în mai fiecare weekend, iarna, reparăm echipamentele, punem la punct strategiile pentru anul următor. Avem activitate din mai până prin septembrie, în festivaluri. Suntem de diferite profesii, avem şi istorici printre noi – arheologi, muzeografi, care chiar în perioada aceasta sunt la festival în Alba. Costumele sunt documentate, realizate în atelierele din Cluj (su ateliere de pielărie, fierărie, atelier de ţesătorie cu război de ţesut antic, fac şi covoare, arme şi armuri), nu cumpărăm absolut nimic gata făcut. Preşedintele asociaţiei din Cluj este profesor universitar [dr.] la Facultatea de Design [a Facultăţii de Artă şi Design, Paul Cheptea, membru UAP]. Arheologii sunt plecaţi prin străinătate… Pasiunea ne leagă! „Asociaţia este fondată din 2007. Dl preşedinte Cheptea e cel care a iniţiat această iubire de istorie. Am activat întâi cu cei din Cluj, iar de anul acesta suntem filială pe Constanţa. Istoria noastră merge şi peste hotare: chiar acum, la început de iulie, este festival în Polonia; sunt şi la Roma şi în Austria, Turcia - şi acolo sunt castre.”

Succesul... otrăveşte!

Sunt invitat să gust: „Azi ne limităm la linte cu afumătură… Am adus lintea şi mâncarea pe care o mâncau legionarii pe timpul marşului: brânză, miere, măsline şi vestitul vin roşu cu miere, „mulsum”, care le dădea energie. Şi o reţetă dacă: grâu cu lapte şi cu miere. Reţetele romane sunt cele după cartea lui Apicius, celebru bucătar roman.”Despre maestrul Apicius şi lucrarea sa „De re coqvinaria” („Despre arta culinară”) scrie Alina Marc, în „OBSERVATOR Cultural”: „Contemporan cu împăratul Tiberius, se pare ca dispunea de o avere considerabilă, ceea ce i-a permis extravaganţele culinare care i-au făcut faima. Socotit cel dintâi care a întocmit un canon al artei gastronomice, inventând el însuşi numeroase mâncăruri dintre cele mai originale (călcâie de cămila, limbi de flamingo, de păun sau de privighetoare etc.), (…) numele său ajunsese să desemneze bucătarul prin excelenţă.” Ruinat de cheltuielile culinare, a ajuns să se otrăvească…

Citit 973 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iulie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.