“Cărţile Dunării” şi o antologie-pod Galaţi - Brăila

“Cărţile Dunării” şi o antologie-pod Galaţi - Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, în Sala “Mihai Eminescu” a Bibliotecii „V. A. Urechia”, odată cu prezentarea multor volume de proză şi poezie ale unor scriitori din ţară, mici recitaluri de poezie şi muzică, în cadrul lansării Colecţiei „Cărţile Dunării", a fost prezentată o antologie de versuri şi proză în care încap exact 21 de scriitori din Galaţi şi (numai) doi din Brăila : “Antologie literară de la Dunărea de Jos”, apărut la Editura PIM Iaşi cu sprijinul Primăriei Galaţi.

Evenimentul a fost inclus în programul Taberei de creaţie şi recreaţie a Asociaţiei ieşene Universul Prieteniei, iniţiatoarea proiectului antologiei, asociaţie care are scopul de a promova membrii, dar şi alte talente din ţară şi care a lansat de la înfiinţare, în numai şase ani, peste 70 de volume ale membrilor. „Dorim să realizăm o axă culturală Galaţi – Iaşi – Chişinău, inclusiv Bucureşti” declarase deja directorul Bibliotecii, Zanfir Ilie, luni, în deschiderea taberei care se va derula până pe 2 august. Managerul a invocat „«miracolul cultural gălăţean», despre care se vorbeşte la Iaşi, la Bucureşti, la Cluj-Napoca sau la Chişinău”.

O parte dintr-o parte…

Prefaţa cărţii, semnată de Zanfir Ilie, pomeneşte şi de şansa, ratată în istorie, a Galaţiului, oraş cultural, de a deveni chiar capitală a ţării. În postfaţă, criticul A. G. Secară, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, vorbeşte chiar de vreo 300 de “condee”, mai strălucitoare sau mai simple, numărabile în judeţul nostru. “Există forţă scriitoricească în Galaţi”, dar în antologie au intrat numai „cei care au dorit ”, a observat şi scriitorul ieşean Emilian Marcu. Iniţial, erau 40 de nume pentru... "arhondologie", însă a fost nevoie şi de... compatibilitate între semnături.

Vezi şi: Scriitori gălăţeni şi din ţară, pe Valurile Dunării

Citit 1350 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iulie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.