Lansări de carte în Tabăra de creație de la Galaţi

Lansări de carte în Tabăra de creație de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni seara, în Tabăra de creaţie şi recreaţie „Galaţi - oraşul Valurilor Dunării”, aproape de statuia lui Eminescu, în susur de fântână, la umbră în Biblioteca Estivală „Urechia” în Parcul cu numele Poetului naţional, lansări de carte. Primarul Marius Stan, tocmai întors din concediu, le-a spus scriitorilor veniţi din ţară că îi invidiază frumos pe cei care pot crea. N-au fost luni şi mulţi creatori gălăţeni, dar publicul a profitat de accesul la prezentări. Asociaţia Universul Prieteniei-Iaşi a desfăşurat celelalte cinci ediţii, în Ardeal, în Deltă şi în Moldova.

Scriitorul ieşean Emilian Marcu a fost moderatorul deloc sofisticat al invitaţilor. Dintre autorii lansaţi, îl cităm pe poetul Horia Zilieru, cu „Manuscrisul de la Înviere” - versuri. Romanul „Tobele mute” e semnat de Emilian Marcu: o dramă petrecută în timp, prin gulaguri siberiene. „Aventura lecturii. Proză română contemporană” - unul dintre volumele de critică ale Mioarei Bahna.

Istoria Galaţiului văzută… dinspre Iaşi

Obişnuit cică să… nu fie citit, hâtrul ieşean Mihai Batog Bujeniţă, autorul romanului „Bântuind prin Paradis”, comandor de Aviaţie, pilot de încercare, a evocat şi Galaţiul văzut în timpul copilăriei, când cartierul Mazepa era „o rampă de gunoi”, iar în centru, printre ruine, „strălucind straniu”, era statuia lui Eminescu, scăpată de bombe; încă nevandalizată. Cartea de eseuri „Dunărea – poveste şi adevăr”, semnată de Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii, a fost elogiată de Emilian Marcu tot acum, ca „o carte importantă pentru Galaţi” şi „extrem de utilă”, căci ieşeanul „s-a dat deştept” prezentând colegilor un Galaţi… de fapt din cartea gălăţeanului. Eminescu, prins şi în cartea de eseuri, a fost evocat şi de scriitorul ieşean într-o primă oprire a Poetului la Galaţi, două săptămâni, în gazdă la un pescar – „un Ion Creangă de Galaţi”. „Necunoscut muzician profesionist”, Poetul apare în cartea „Eminescu. De la muzica poeziei la poezia muzicii” a scriitoarei Lucia Olaru Nenati, ziaristă, istoric literar, traducătoare, absolventă, printre alte universităţi, a Universităţii de Stat „Chico”, California.

Citit 656 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iulie 2014 22:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.