INTERVIU cu POETUL şi PUBLICISTUL Corneliu Antoniu: "TINERII scriitori sunt DERUTAŢI la ora actuală"

INTERVIU cu POETUL şi PUBLICISTUL Corneliu Antoniu: "TINERII scriitori sunt DERUTAŢI la ora actuală"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Corneliu Antoniu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România filiala Sud-Est şi directorul revistei de cultură "Antares", ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre Festivalul Internaţional „Antares”, dar şi despre generaţia tânără de scriitori din Galaţi.

- Sunteţi preşedintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Sud-Est. Cum poate deveni cineva membru?

- Cei care vor să devină membri trebuie să aibă trei cărţi publicate, iar pentru fiecare, trebuie să aibă câte două cronici făcute de critici de specialitate, activitate în presa culturală, curicculum vitae şi cerere. Asta e tot.

 

- Câţi membri sunt acum la Galaţi?

- Acum sunt 51 de membri, pentru că, pentru patru am depus eforturi extraordinare să îi bag în Uniunea Scriitorilor şi au binevoit să plece considerând că şi-au văzut sacii în car. De altfel, plecarea lor nu înseamnă nimic decât un fel de curăţire a filialei. Au rămas în filială oameni de caracter, profesionişti, oameni care chiar ţin la ceea ce se întâmplă cultural în aceste locuri.

 

- Din punctul dumneavoastră de vedere, ce înseamnă acest număr pentru oraşul nostru?

- Conform statutului, filiala trebuie să aibă 50 de membri ai Uniunii Scriitorilor. În Galaţi, sunt destui membri care fac parte din alte filiale. O parte din ei au intrat în alte filiale când în Galaţi nu exista niciuna. O parte au catadicsit să plece, preferând să fie mai anonimi acolo decât aici. Dacă ar fi să adunăm toţi membri Uniunii Scriitorilor din Galaţi, Brăila, Focşani, am avea peste 100 de scriitori. Sigur, este un număr important, eu am făcut, în nenumărate ocazii, apeluri către toţi să se întoarcă aici să creăm o filială puternică. Şi aşa, deşi are numai 50 de membri, suntem totuşi consideraţi una dintre cele mai puternice filiale din România. Şi aproape că nu există revistă culturală literară, mă refer la cele centrale, în care să nu fie evidenţiate eforturile filialei noastre, având în vedere că este pentru prima oară când în Galaţi, Brăila, în această zonă, funcţionează o filială de scriitori.

 

- Vorbiţi-mi, vă rog, despre Festivalul „Antares”. Cum a debutat şi cum a evoluat de-a lungul anilor?

- De 16 ani, odată cu revista de cultură „Antares” a debutat şi acest festival internaţional. Au participat, până acum, peste 120 de scriitori din întreaga lume. La fiecare ediţie, noi am avut şi avem o carte a festivalului, o antologie de festival în care sunt publicaţi toţi invitaţii, în limba română, dar şi în două limbi de circulaţie şi, în unele cazuri, şi în limba ţării din care provin. Avem tot felul de solicitări în acest sens, suntem uneori nevoiţi să refuzăm că nu avem posibilitate materială. Festivalul are componentă turistică, ţine şase zile, se vizitează Galaţiul, Brăila, Tulcea, Sulina, Delta. Anul viitor avem un program deosebit, dar sperăm să putem face mai mult în sensul să aducem la cunoştinţa publicului. Oamenii din Galaţi nu prea ştiu, aşa cum nu ştiu şi ce scriitori are acest oraş şi mai ales ce valoare au ei, pentru că au fost scoşi în faţă de mass-media exact surogate, adică mediocri. Oamenii adevăraţi au fost marginalizaţi.

- Ce înseamnă Festivalul „Antares” pentru Galaţi?

- E un festival în care se cultivă literatura profesionistă. E un festival pentru scriitorii cunoscuţi care fac parte din cele mai apreciate generaţii literare, din Spania, Germania, Austria, Canada, Australia. Aceştia au fost la Festival de ani de zile, plătindu-şi singuri drumul dus-întors. Noi le asigurăm în cele şase zile, cazare şi masă şi transportul între oraşele unde se organizează festivalul.

- Cum sunt tinerii scriitori din Galaţi? Ce au ei în plus şi în minus faţă de generaţiile mai vechi?

- Din punctul meu de vedere, tinerii scriitori sunt cam derutaţi la ora actuală pentru că şi climatul cultural e cam derutant şi întreţinut într-o anumită derută. Dacă nu sunt scoşi la lumină şi evidenţiaţi în presă, la televiziune, oameni de valoare şi sunt scoşi în faţă non-valori, lucrul acesta creează disensiuni, orgolii mai mult sau mai puţin justificate, nemulţumiri. Şi, mai ales, nişte modele care nu trebuie urmate. Tineri sunt de talent. Unii se grăbesc foarte tare să debuteze, ceea ce nu e foarte bine, alţii aşteaptă foarte mulţi ani să debuteze, ceea ce iar nu e foarte bine. Sunt scriitori tineri de talent, o parte sunt afirmaţi, o parte sunt în Uniunea Scriitorilor.

 

Citeşte şi: Campanie de DONAŢII pentru Muzeul de Istorie

Citit 3353 ori Ultima modificare Miercuri, 13 August 2014 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.