Cu miere literară pe buze/ Vosganian, Nobelul din zare şi gălăţenii

Cu miere literară pe buze/ Vosganian, Nobelul din zare şi gălăţenii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, la Biblioteca „V. A. Urechia”, n-a fost loc în Sala „Mihai Eminescu”! Scriitori şi cititori s-au înghesuit să-l audă pe scriitorul Varujan Vosganian, căruia i s-ar poate spune fără greşeală şi „Gură de Aur” după discursul, pe cât de concret, pe atât de literar! Se lansa cartea „Jocul celor o sută de frunze”, cu şase nuvele, scoasă la Polirom, carte, după cum am mai scris, remarcată de critică şi deja bătută… cu nominalizări la premii literare. Volum care are însă în spate un scriitor nominalizat, de asemenea, şi la celebrul Premiu Nobel pentru Literatură, pentru romanul „Cartea şoaptelor”.

Scriitorul şi omul politic, vicepreşedinte USR, fost ministru al Economiei, preşedinte al Uniunii Armenilor din România, a fost primit cu căldură la salonul de la Biblioteca „V. A. Urechia”, care poartă, după cum observa directorul aşezământului, Zanfir Ilie, numele primului român nominalizat la Nobel, din păcate eliminat din concurs de boala şi moartea sa.

 

 

Volumul lansat şi autorul au avut parte de mai multe prezentări, printre care şi cea a criticului brăilean Viorel Coman, şi de prezenţa şefului flilialei UAP, poetul Corneliu Antoniu, şi de un spectacol surpriză chiar cu poeme de-ale scriitorului invitat, cântate de membrii Cenaclului „Dunărea” şi recitate de actorul Vlad Vasiliu (nu e secret: actorul este finul de cununie al scriitorului).

Asociaţia Scriitorilor în Limbă Ebraică din Israel i-a făcut lobby lui Vosganian, propunând  „Cartea şoaptelor”, anul trecut şi în acest an, pentru Nobel (am găsit în mesajul scriitorilor evrei chiar comparaţia „Şoaptelor” cu opere precum „Război şi Pace” sau „Anna Karenina”!). Au susţinut astfel un român şi nu un evreu de-al lor pentru premiu – „un gest de o umanitate copleşitoare!”, consideră autorul. Romanul, care descrie într-o limbă literară fascinantă persecuţiile făcute de regimul comunist faţă de comunitatea armeană de la noi, este o carte universală, a cărei valoare a fost recunoscută pe plan mondial.

Citit 1029 ori Ultima modificare Luni, 15 Septembrie 2014 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.