Weekend cu oferte moderne: Două comedii cu fior DRAMATIC, la „Fani Tardini”

Weekend cu oferte moderne: Două comedii cu fior DRAMATIC, la „Fani Tardini”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Trei nopţi cu Madox”, o uimitoare comedie suprarealist-fantastică de Matei Vişniec, revine pe scena gălăţeană (după festivalul de la Avignon) mâine, 13 septembrie, de la ora 19,00, la Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Va fi un spectacol (în limba română, acum) cu actori îndrăgiţi: Dan Căpăţână, Aureliu Bâtcă, Florin Toma, Petronela Buda şi Lică Dănilă. Regia îi aparţine lui Radu Dinulescu, un obişnuit al Avignonului. Decorul, într-un montaj electronic, este semnat de artistul belgian Armand Richelet-Kleinberg.

Fără să pomenim reacţiile excelente la premiera în limba română, amintim acum câte ceva din ceea ce au spus criticii despre varianta jucată în limba franceză a spectacolului. Teatrul gălăţean, care a participat acum pentru a treia oară la cunoscutul festival, alături de alte 1.300 de spectacole din lume, a atras elogiile presei franceze. De pildă: ”Toată această piesă este susţinută de patru actori români, jucând în franceză. Ei au o uşurinţă şi charismă incredibile pe scenă. Este de asemenea interesant să constaţi cum actorii, care nu joacă în limba lor maternă, ştiu să-şi asculte partenerii (adică nu-şi dau replica mecanic, ci interacţionează firesc - n.red), modul în care se adresează şi intră cât mai firesc în joc, cum au ajuns să joace cu plus de precizie la modalitatea timpului prezent. Toţi patru duc textul lui Vişniec cu inteligenţă şi oferă publicului un gust exotic şi penetrant al unei drame mai degrabă sumbre.” (Jean Hostache, pe www.citylocalnews.com). Sau: „Trupa lui Radu Dinulescu aduce piesei savoarea unei palete de accente româneşti într-o interpretare plină de bucurie". (Françoise Josse - în le JDD.fr)

O puşlama mult jucată în lume

Duminică, 14 septembrie, de la ora 19,00, Sala Mare a teatrului se deschide pentru spectacolul „Puşlamaua de la etajul 13”, de Mircea M. Ionescu. Textul piesei a câştigat, în 2011, Premiul I la Concursul de dramaturgie românească organizat în cadrul Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi. Monodramă, însă cu posibilitatea folosirii şi a unei distribuţii mai mari, piesa l-a provocat pe regizorul bulgar Vili Perveli Nikolov să folosească talentul mai multor actori gălăţeni apreciaţi de public: Petronela Buda, Gheorghe V. Gheorghe, Veronica Păpuşă, Petrica Păpuşă, Svetlana Friptu, Carmen Albu, Aurel Bâtcă şi George Breabăn. De altfel, Petronela obţinea chiar cu acest rol, în 2012, Premiul "Festivalului Teatrelor Dunărene" din Giurgiu, urmat de o nominalizare la Premiul pentru cea mai buna actriţă în rol principal în 2012, în "Festivalul Naţional de Comedie". Festival unde şi câştigă râvnitul premiu un an mai târziu, cu un rol din piesa "Peţitoarele", de Avksentii Tzagarelli.

„Puşlamaua” este un spectacol foarte jucat în ţară şi în străinătate. A fost jucat la Galaţi, Giurgiu, Chişinău, Piatra-Neamţ (Şcoala de Artă), la Teatrul Independent Tabu Bucureşti, la Viena, la Teatrul „Pygmalion”, în Bulgaria - sub formă de musical, la Ruse, iar într-o montare cu actori şi păpuşi, la Teatrul de Păpuşi din Silistra.

Scriam după premiera gălăţeană din martie 2012: „La Love story se plângea, de ce să nu se râdă măcar de societatea care îi aruncă pe tineri în braţele disperării? Spectacolul Puşlamaua de la etajul 13 a entuziasmat vineri, la avanpremieră, publicul tânăr, cu o prezenţă numeroasă. Spectacolul s-a adresat în primul rând, fără a dezamăgi însă, publicului matur."

Citit 1248 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.