Înălţarea Domnului

Înălţarea Domnului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Praznicul împăcării dintre om şi Dumnezeu

Ieri, la împlinirea a 40 de zile de la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, credincioşii din bisericile gălăţene au prăznuit Înălţarea Domnului şi şi-au comemorat, totodată, eroii. În Ţiglina I, la biserica „Înălţarea Domnului” a fost hram, iar locaşul s-a dovedit aproape neîncăpător pentru toţi binecredincioşii adunaţi la închinare. Dacă unii dintre aceştia erau enoriaşi ai bisericii, alţii veniseră de departe, pentru a le fi aproape celor dintâi, la praznic. Tineri şi mai puţini tineri au participat la slujbă şi au ascultat predica ţinută de pr. Laurenţiu Giurgea, preot paroh la biserica Sfânta Cruce şi secretar al Protoieriei Galaţi.

Cuvânt de suflet

„Se împlinesc 40 de zile de când lumina lui Hristos a luminat, iar Mântuitorul a dat mărturii despre Învierea Sa din morţi. Despre praznicul minunat de astăzi, Sfântul Ioan Gură de Aur avea să spună: <>. În Patimile Sfintei Scripturi, vedem că omul şi-a pierdut demnitatea sa, atunci când nu a vrut să asculte cuvântul şi porunca lui Dumnezeu. Omul s-a adâncit în multe păcate, unele foarte mari, care l-au depărtat de Dumnezeu. Despre această legătură ne vorbeşte Sfântul Apostol Pavel, spunându-ne că a început să se refacă, la împlinirea vremii, atunci când Mântuitorul se întrupează din Maica Născătoare de Dumnezeu, ia firea noastră şi o ridică, o îndumnezeieşte. În această zi, Mântuitorul Îi cheamă pe sfinţii săi ucenici şi apostoli, să se atingă şi să vadă că ceea ce au dinaintea ochilor este într-adevăr un duh îndumnezeit, schimbat prin Înviere”, a spus pr. Giurgea.

Sărbătoarea tuturor bine-credincioşilor

La finalul slujbei, pr. Eugen Drăgoi le-a mulţumit tuturor celor care s-au alăturat credincioşilor parohiei, dar şi celor care au trudit împreună la rânduirea celor de trebuinţă pentru sărbătoare. Părintele a vorbit, de asemenea, despre importanţa pomenirii eroilor neamului, mai cu seamă în această zi. 

Creştinii care se pregătiseră cum se cuvine şi luaseră dezlegare de la preot au primit, la final, Sfânta Împărtăşanie, iar în jurul orei 12.00, cei prezenţi au ieşit în curtea sfântului lăcaş, unde aşteptau, împachetate în pungi şi caserole, felii de cozonac, ouă roşii şi alte bucate.

Plecarea în procesiune

În următoarea oră, în împrejurimile bisericii s-au adunat sute de elevi – invitaţi la acţiune fuseseră circa 300 – alături de dascălii lor.

Coloanele de copii s-au alăturat procesiunii, la care au mai luat parte, printre alţii, reprezentaţi ai armatei, ai Jandarmeriei şi ai bisericii - printr-un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Cuviosul arhim. vicar Daniil Oltean. Convoiul a plecat de la biserică în jurul orei 13.00 şi a străbătut bulevardul George Coşbuc, până la cimitirul Eternitatea, unde s-a săvârşit o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Citit 860 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.