Uitate, deşi au REVOLUŢIONAT diferite ramuri ştiinţifice: Trei femei care au SCHIMBAT LUMEA
Foto: Marie Tharp

Uitate, deşi au REVOLUŢIONAT diferite ramuri ştiinţifice: Trei femei care au SCHIMBAT LUMEA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rachel Swaby, autoarea romanului ”Încăpăţânate - 52 de femei care au schimba ştiinţa şi lumea”, aduce la lumină o parte dintre cele mai ilustre inventatoare ale tuturor timpurilor. Multe dintre aceste femei au rămas necunoscute publicului larg, însă invenţiile şi descoperirile lor au fost însemnate pentru avansul ştiinţei.

Marie Tharp (1920-2006)

Tharp şi-a dedicat viaţa cartografierii oceanelor, un teritoriu puţin cunoscut în prima jumătate a secolului XX. La sfârşitul anilor '50, hărţile sale în relief au dezvăluit un rift masiv în mijlocul Oceanului Atlantic, o descoperire care a făcut posibilă teoria derivei continentelor.

Marie s-a născut în Michigan. Mama sa era profesoară de germană şi latină, iar tatăl făcea clasificăr de sol pentru Departamentul de Agricultură al SUA. A absolvit Universitatea din Ohio în 1943 cu licenţă în limba engleză şi muzică. Şi-a făcut masteratul în geologie la Universitatea din Michigan, după care a obţinut şi o licenţă în matematică de la Universitatea din Tulsa. În 1948 s-a mutat la New York şi a fost angajată la un laborator de cercetare din cadrul Universităţii Columbia. Una dintre primele sale lucrări a constat în găsirea unui avion prăbuşit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vreme de 18 ani a colaborat cu Bruce Heezen pentru a trasa o hartă a fundului oceanului. În 1977 au publicat harta completă, iar descoperirile celor doi i-au făcut pe cercetători să înţeleagă mişcările tectonice. Marie Tharp a murit de cancer în 2006.

Nettie Stevens (1861-1912)

În 1905, Stevens a publicat o lucrare revoluţionară în care a argumentat că sexul unui animal este determinat de o combinaţie de cromozomi, nu de factori de mediu cum se credea. Stevens şi-a dat seama de acest lucru prin studierea unor cromozomi extraşi de la termite şi alte insecte.

Nettie a fost un copil-geniu, terminând în doar doi ani ciclul de studii superioare de la Universitatea din Massachusetts. Şi-a continuat studiile la Stanford, de unde a plecat în 1899 pentru o scurtă carieră de profesor, pe care a abandonat-o ulterior, pentru a se concentra asupra studiilor vizând ramuri ale biologiei.

Nettie a fost prima femeie ale căror contribuţii în domeniul ştiinţific au fost recunoscute oficial. Nu a apucat să dea mai departe cunoştinţele sale din postura de profesor, căci, la fel ca Marie Tharp, a murit de cancer în 1912.

Grace Hopper (1906-1992)

Cu decenii înainte de Silicon Valley, Hopper, o profesoară de matematică, a creat primul program de calculator capabil să transpună instrucţiuni scrise într-un cod citibil de computer.

Grace s-a născut în New York, dintr-o familie cu origini germane şi scoţiene. Străbunicul său a fost Amiral în Marina Militară a SUA, Alexander Wilson Rusell, în timpul Războiului Civil.

Grace a fost de mic copil o fire curioasă, înclinată spre descifrarea mecanismelor şi logică. A absolvit printre primii Colegiul Vassar în 1928, specializarea matematică şi fizică şi şi-a făcut masteratul la Universitatea Yale.

Contextul i-a scos la suprafaţă moştenirea, Grace înrolându-se în Marina Militară pentru Femei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După război, Grace Hopper a preluat conducerea unui departament al unei companii de informatică, fiind “responsabilă” pentru unele dintre primele limbaje de programare.


CITEŞTE ŞI: Întrebări la care ştiinţa nu are încă răspuns

Citit 840 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2015 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.