Amintiri literare gălăţene din anii ´70: Laureatul Premiului Herder, la debutul lui Ion Trandafir

Amintiri literare gălăţene din anii ´70: Laureatul Premiului Herder, la debutul lui Ion Trandafir
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Profesorul Dragomir Duda (foto 1), pensionar, îşi aminteşte şi acum cu emoţie de o lansare de carte de odinioară, când, elev fiind, a asistat la debutul editorial al unui poet gălăţean important, în prezenţa unui VIP cultural al anilor ´70, laureat al prestigiosului Premiu Herder: "Chiar şi după câteva zile, eram la fel de mulţumit, pentru că am avut şansa şi onoarea să-l întâlnesc pe Jebeleanu! El a venit ca să participe la lansarea cărţii lui Ion Trandafir „Anotimp tăcând”, la Librăria „Cartea rusă” (apoi „C. Negri”, n.red.), lângă cinematograful „Republica”, pe strada Republicii, acum Domnească. Atunci a scris cu modestie pe exemplarul meu câteva cuvinte: „Îţi mulţumesc pentru efort!”. Am avut nişte trăiri… Jebeleanu era academician, ne-a făcut o mare onoare venirea dumnealui. Era prin ´70, chiar înainte…  A apărut atunci unul din marii oratori pe care i-a avut oraşul nostru, profesorul Gheorghe Finichiu, pe atunci profesor de Limba şi literatura română la LVA; micuţ de statură, dar cu un talent oratoric fabulos! I s-a dat cuvântul la un moment dat şi a făcut o introducere frumoasă.

Şi, după vreo 40 de minute în care nu s-a auzit musca, Jebeleanu s-a ridicat, a aplaudat şi a spus: „Încă o dată aţi demonstrat marele dumneavoastră talent de orator!” M-a impresionat, la vremea aceea, foarte mult! Sala era plină, eram elevi foarte mulţi. Eu l-am cunoscut bine pe poetul Ion Trandafir, eram de-ai casei, ca să zic aşa. Aveam un mare respect, respect pe care i-l port şi astăzi, când nu mai e. Important este, oricât ar încerca cineva să-l umbrească, că a făcut ceva pentru oraş, asta contează! E primul om de cultură care a fost scriitor în Galaţi, preşedinte de cenaclu. Sunt amintiri frumoase şi sunt convins că nu ne vom mai întâlni cu asemenea evenimente.” Profesorul Duda se prezintă: „Am fost profesor de Educaţie fizică, dar mi-a plăcut foarte mult literatura, era o hrană pentru mine”.

Primul membru USR gălăţean

Poetul Ion Trandafir (n. 23.12.1924, com. Borduşani, jud. Ialomiţa - m. 27.09.1995, Galaţi) a fost primul gălăţean membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ion Trandafir, tablou de Teodor Vişan

L-am cunoscut pe Ion Trandafir în anii ´80, ca preşedinte al cenaclului scriitorilor gălăţeni, într-un moment greu pentru poetul Simon Ajarescu, căruia i-a luat public apărarea în faţa „organelor”. Avea poeme de un lirism cald, în vers clasic. Poetul dă şi numele Sălii de lectură de la sediul filialei S-E a Uniunii Scriitorilor. Membru al Uniunii Scriitorilor Români din 1969, anul în care omul ajungea pe Lună, iar după Revoluţie, al Societăţii Scriitorilor "C. Negri" din Galaţi, a publicat în revistele „Luceafărul”, „România literară”, „Ateneu” etc. Debut publicistic cu versuri, în revista "Încercări literare" (1943), debut editorial cu volumul de versuri "Anotimp tăcând" (1969).

Eugen Jebeleanu (1911-1991), poet antifascist, cunoscutul autor al poemului „Surâsul Hiroşimei” şi al poeziei „Lidice”, laureat al Premiului Herder (premiu internaţional acordat celor care au adus „contribuţii semnificative culturii Europei”), academician şi jurnalist. A fost în conducerea Uniunii Scriitorilor, a tradus poeţi de limbă maghiară, dar şi poezii de Hugo, Rilke, Neruda, Maiakovski.

Eugen Jebeleanu

Citit 2353 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2015 13:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.