O expoziţie de zile mari

O expoziţie de zile mari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Absolvenţii de la Arte sunt acum testaţi de public * Viitorii maeştri şi provocarea clasicului *

Primul an de studii din cei trei la Facultatea de Arte gălăţeană s-a terminat, pentru studenţii de la secţia de Arte plastice, cu o expoziţie de mare ţinută, deloc numai „exerciţiu de şcoală”! Zeci de pânze pictate în ulei, lucrări de grafică şi gravuri, replici după mari maeştri într-o provocare a clasicului, portrete şi autoportrete, naturi statice, stilizări proprii, tuşe curajoase, ritm - opere de artă găzduite, începând de vineri, de holul mare al Universităţii „Dunărea de Jos”. Lucrările vorbesc de la sine: strălucire, proporţii perfecte, îndrăzneală: fotografia noastră nu poate arăta prea mult, trebuie musai să le vedeţi!

Plasticianul Ioan Tudor, dascăl al absolvenţilor acestei serii, ne-a mărturisit că le-a forţat limitele elevilor săi, care au trecut deja, în acest prim an, la pânză şi culori de ulei, la studii după opere de artă din patrimoniul universal şi la studiu de portret, în timp ce studenţii bucureşteni, nu au trecut de tempera şi studiul după fotografii.

De altfel, nu a fost greu să rişte „arderea” unor etape, căci mulţi dintre studenţi lucrează de ani de zile în domenii conexe cu arta, adâncesc acum lucrurile învăţate din practică şi la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”. Am întâlnit foşti absolvenţi al liceului care nu au avut, cum ar fi meritat, din cauza vremurilor, şansa de a urma cursurile facultăţii, dar şi-au făcut un public şi un nume.

Cel mai cunoscut, pictorul Teodor Vişan, este deja membru al Uniunii Artiştilor Plastici. S-ar putea deci spune: „Păi, e apreciat, are de mult un stil, ce-i mai trebuie şcoală?” Dar iată că s-a hotărât şi dumnealui să treacă de la calitatea de talentat autodidact la cea de învăţăcel, făcând parte cu frumoasă modestie, în ciuda părului său albit, din această primă garnitură de buni absolvenţi ai anului întâi.

Vineri, înconjurată de tablourile mari, Sala Paşilor Pierduţi din Universitate a fost în sărbătoare, la care au participat, vădit buni prieteni, dascăli şi elevi, precum şi alţi plasticieni gălăţeni (printre prietenii din afară, venit pentru vară din Italia, l-am remarcat pe pictorul Nelu Pascu), alături de decanul facultăţii, Teodor Niţă, şi de alţi profesori. Frumos! Am minţi însă dacă n-am spune că nici nu ne-am aşteptat la altceva…

Comentariu foto: O expoziţie care poate fi expusă cu succes în orice loc din lume

Citit 731 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.