Despre Eminescu, pictură şi muzică

Despre Eminescu, pictură şi muzică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Invitaţii pictorului Nicolae Spirescu * Când se recită cu sufletul… *

„Retrospectiva eminesciană 1889–2009” de la Galeriile Mantu, deschisă de curând de pictorul Nicolae Spirescu, a fost spaţiul omagial al unei adevărate şezători dedicate, luni seară, „Poetului nepereche”. Profesori, plasticieni, prieteni, mai puţini poeţi, au onorat invitaţia de a-l omagia pe Eminescu încă o dată, într-o zi în care au avut loc foarte multe manifestări dedicate lui.

Gazda evenimentului, pictorul Aurel Manole, preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici, l-a prezentat pe „veteranul artiştilor plastici din Galaţi”, fostul tovarăş de pictură al peisajelor danubiene de altădată cu pictorul Nicolae Mantu, cel care a dat şi numele galeriei.

„Astăzi se împlinesc 120 de ani de când marele ziditor de cuvinte Mihai Eminescu cu adevărat a înviat”, a spus venerabilul profesor în deschidere.

Ca la o şezătoare, printre prieteni şi admiratori, pictorul Spirescu ne-a povestit apoi, sfătos, istoria galeriei sale de tablouri dedicate lui Eminescu. De altfel, cu proiectul unui monument în bronz dedicat Poetului câştiga, la un concurs naţional, în 1951, o… maşină nouă, străină, a povestit plasticianul. Profesorul a amintit de Sadoveanu şi de Enescu, pe care i-a cunoscut…

Recitalul de poezie eminesciană care a urmat, firesc, a demonstrat cât de mult înseamnă sufletul pus în rostirea versurilor. Au recitat actorii Vlad Vasiliu şi Cristina Uja, aducându-ne în atmosfera vremurilor trecute. Cu foarte cunoscute poezii eminesciene, dar şi cu unele puţin cunoscute

O surpriză a fost eleva Gabriela Teodorescu, pe care asistenţa a confundat-o cu o actriţă adevărată, atunci când a recitat, la rândul său, un poem.

Comentariu foto: Profesorii şi „elevii”…

Citit 1255 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.