CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI? Câţi gălăţeni mai vor, de fapt, un CINEMATOGRAF

CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI? Câţi gălăţeni mai vor, de fapt, un CINEMATOGRAF
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Gălăţenii s-au obişnuit cu lipsa unui cinematograf, astfel că nu se duc nici măcar la proiecţiile gratuite * Mobilizarea de pe internet nu reiese şi în prezenţa în sălile de spectacole, la proiecţii de filme * Primăria vrea să preia cinematografele de la RADEF, dar fără datoriile acumulate de societate


Dacă acum mai bine de 20 de ani, în Galaţi funcţiona câte un cinematograf în aproape fiecare cartier, astăzi lucrurile sunt complet diferite. Gălăţenii care vor să vadă un film pe un ecran gigant sunt nevoiţi să meargă până la mall-ul din Brăila, iar cei mai mulţi aleg să se plângă pe reţelele de socializare de lipsa de interes a Primăriei în această privinţă.

Cu toate astea, câţi gălăţeni s-ar înghesui cu adevărat la un film, dacă s-ar deschide un cinematograf în Galaţi? La o populaţie locală de peste 250.000 de locuitori, s-ar presupune că un Cinema City ar fi mai mereu plin, pentru că s-ar găsi măcar 4.000 de gălăţeni care să meargă săptămânal la film. Dar adevărul este altul şi a putut fi observat în timpul Festivalului Internaţional de Film TIFF, când numărul gălăţenilor prezenţi nu a fost deloc mare, comparativ cu aşteptările. Astfel, în prima seară au venit doar 150 de spectatori, iar în celelalte seri au fost în jur de 300 de persoane prezente la vizionarea filmelor, lucru care nu face decât să întărească punctul de vedere al autorităţilor locale, conform căruia un cinematograf în Galaţi nu ar fi deloc rentabil.

RADEF vrea să scape de cinematografe

Grădina de Vară Central, precum şi cinematografele Dacia şi Flacăra aparţin încă de societatea RADEF RomâniaFilm, care însă vrea să le dea autorităţilor locale din Galaţi. "Din câte ştiu eu şi din câte mi s-a spus la ultima discuţie cu reprezentanţii Primăriei, această predare este pe punctul de a se finaliza, lucru care nu poate decât să ne bucure. Când, însă, vom avea un cinematograf funcţional în Galaţi, dat fiind faptul că anul se apropie de sfârşit şi nu cred că mai este timp pentru vreo alocare de buget în acest sens, nu ştim. Sper ca din 2016 să investească şi Primăria în refacerea Grădinii de Vară şi, de ce nu, a cinematografului Dacia, care este într-o zonă mai de interes, mai circulată. Este nevoie, însă, şi de un manager bun, care să se ocupe de aducerea filmelor care sunt pe placul publicului, de crearea de evenimente, poate chiar de aducerea unor actori la premierele filmelor româneşti. Totul trebuie gândit foarte bine, pentru ca un cinematograf în Galaţi să fie rentabil, iar mentalitatea gălăţenilor să se schimbe", ne-a declarat Bogdan-Radu Brânzan, preşedintele ONG-ului "Galaţi, oraşul meu" şi unul dintre principalii promotori ai campaniei "Vrem Cinematograf în Galaţi".

Reprezentanţii Primăriei spun, însă, că discuţiile s-au împotmolit, pentru moment. "Din nefericire, RADEF RomâniaFilm ar vrea să ne predea acele imobile cu tot cu datoriile pe care le-au acumulat, lucru cu care Primăria Galaţi nu este de acord, dat fiind că nu sunt datoriile Primăriei. Din acest motiv, discuţiile continuă, în speranţa unei rezolvări normale a situaţiei", ne-a declarat Silviu Bacalum, din partea Primăriei municipiului Galaţi.

De ce nu vin gălăţenii la film

Chiar dacă în această vară au fost mai multe încercări de a atrage publicul gălăţean către filmul la cinematograf, fie că evenimentele s-au desfăşurat în sală sau în aer liber, oamenii nu s-au înghesuit. Dacă la TIFF prezenţa a fost redusă, acelaşi lucru se poate spune şi despre filmele proiectate în aer liber, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

"Într-adevăr, poate şi ora de difuzare a filmelor a fost prost gândită, greşeală pe care ne-o asumăm. La TIFF, filmele se terminau la ore la care nu mai existau alte mijloace de transport în afara taxiurilor, iar la cele de la Casa de Cultură ora de începere era prea devreme, când căldura era încă destul de sufocantă. Cu toate astea, ne-am fi aşteptat ca din cei peste 200.000 de gălăţeni din oraş să fie prezenţi măcar 500-600 de oameni", ne-a mai spus Bogdan Brânzan.

Astfel, dacă la filmele gratuite nu se înghesuie nimeni, de ce ar crede cineva că într-un Cinema City, similar celui din Brăila, s-ar înghesui lumea să cheltuiască bani? Răspunsul este simplu: distracţia. "Majoritatea gălăţenilor ar vrea să aibă acel sentiment de entertainment, de distracţie, inclusă în film. Fie că e vorba de popcorn, de fastfood, de locul de joacă pentru copii, de varianta 3D a filmului sau, de ce nu, chiar 4DX, distracţia este cea care contează. Şi distracţia poate fi asigurată doar de diversitate. Plus că mai contează şi filmele. În Cinema City sunt aduse filme comerciale, pe care le înţelege oricine, care sunt pentru un public mai larg. Probabil vom avea şi noi, în Galaţi, aşa ceva, în viitorul apropiat. Sper eu, cât mai apropiat!", a conchis preşedintele asociaţiei "Galaţi, oraşul meu".

Citit 3774 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.