CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI? Câţi gălăţeni mai vor, de fapt, un CINEMATOGRAF

CE NU VĂ PLACE ÎN ORAŞUL GALAŢI? Câţi gălăţeni mai vor, de fapt, un CINEMATOGRAF
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Gălăţenii s-au obişnuit cu lipsa unui cinematograf, astfel că nu se duc nici măcar la proiecţiile gratuite * Mobilizarea de pe internet nu reiese şi în prezenţa în sălile de spectacole, la proiecţii de filme * Primăria vrea să preia cinematografele de la RADEF, dar fără datoriile acumulate de societate


Dacă acum mai bine de 20 de ani, în Galaţi funcţiona câte un cinematograf în aproape fiecare cartier, astăzi lucrurile sunt complet diferite. Gălăţenii care vor să vadă un film pe un ecran gigant sunt nevoiţi să meargă până la mall-ul din Brăila, iar cei mai mulţi aleg să se plângă pe reţelele de socializare de lipsa de interes a Primăriei în această privinţă.

Cu toate astea, câţi gălăţeni s-ar înghesui cu adevărat la un film, dacă s-ar deschide un cinematograf în Galaţi? La o populaţie locală de peste 250.000 de locuitori, s-ar presupune că un Cinema City ar fi mai mereu plin, pentru că s-ar găsi măcar 4.000 de gălăţeni care să meargă săptămânal la film. Dar adevărul este altul şi a putut fi observat în timpul Festivalului Internaţional de Film TIFF, când numărul gălăţenilor prezenţi nu a fost deloc mare, comparativ cu aşteptările. Astfel, în prima seară au venit doar 150 de spectatori, iar în celelalte seri au fost în jur de 300 de persoane prezente la vizionarea filmelor, lucru care nu face decât să întărească punctul de vedere al autorităţilor locale, conform căruia un cinematograf în Galaţi nu ar fi deloc rentabil.

RADEF vrea să scape de cinematografe

Grădina de Vară Central, precum şi cinematografele Dacia şi Flacăra aparţin încă de societatea RADEF RomâniaFilm, care însă vrea să le dea autorităţilor locale din Galaţi. "Din câte ştiu eu şi din câte mi s-a spus la ultima discuţie cu reprezentanţii Primăriei, această predare este pe punctul de a se finaliza, lucru care nu poate decât să ne bucure. Când, însă, vom avea un cinematograf funcţional în Galaţi, dat fiind faptul că anul se apropie de sfârşit şi nu cred că mai este timp pentru vreo alocare de buget în acest sens, nu ştim. Sper ca din 2016 să investească şi Primăria în refacerea Grădinii de Vară şi, de ce nu, a cinematografului Dacia, care este într-o zonă mai de interes, mai circulată. Este nevoie, însă, şi de un manager bun, care să se ocupe de aducerea filmelor care sunt pe placul publicului, de crearea de evenimente, poate chiar de aducerea unor actori la premierele filmelor româneşti. Totul trebuie gândit foarte bine, pentru ca un cinematograf în Galaţi să fie rentabil, iar mentalitatea gălăţenilor să se schimbe", ne-a declarat Bogdan-Radu Brânzan, preşedintele ONG-ului "Galaţi, oraşul meu" şi unul dintre principalii promotori ai campaniei "Vrem Cinematograf în Galaţi".

Reprezentanţii Primăriei spun, însă, că discuţiile s-au împotmolit, pentru moment. "Din nefericire, RADEF RomâniaFilm ar vrea să ne predea acele imobile cu tot cu datoriile pe care le-au acumulat, lucru cu care Primăria Galaţi nu este de acord, dat fiind că nu sunt datoriile Primăriei. Din acest motiv, discuţiile continuă, în speranţa unei rezolvări normale a situaţiei", ne-a declarat Silviu Bacalum, din partea Primăriei municipiului Galaţi.

De ce nu vin gălăţenii la film

Chiar dacă în această vară au fost mai multe încercări de a atrage publicul gălăţean către filmul la cinematograf, fie că evenimentele s-au desfăşurat în sală sau în aer liber, oamenii nu s-au înghesuit. Dacă la TIFF prezenţa a fost redusă, acelaşi lucru se poate spune şi despre filmele proiectate în aer liber, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

"Într-adevăr, poate şi ora de difuzare a filmelor a fost prost gândită, greşeală pe care ne-o asumăm. La TIFF, filmele se terminau la ore la care nu mai existau alte mijloace de transport în afara taxiurilor, iar la cele de la Casa de Cultură ora de începere era prea devreme, când căldura era încă destul de sufocantă. Cu toate astea, ne-am fi aşteptat ca din cei peste 200.000 de gălăţeni din oraş să fie prezenţi măcar 500-600 de oameni", ne-a mai spus Bogdan Brânzan.

Astfel, dacă la filmele gratuite nu se înghesuie nimeni, de ce ar crede cineva că într-un Cinema City, similar celui din Brăila, s-ar înghesui lumea să cheltuiască bani? Răspunsul este simplu: distracţia. "Majoritatea gălăţenilor ar vrea să aibă acel sentiment de entertainment, de distracţie, inclusă în film. Fie că e vorba de popcorn, de fastfood, de locul de joacă pentru copii, de varianta 3D a filmului sau, de ce nu, chiar 4DX, distracţia este cea care contează. Şi distracţia poate fi asigurată doar de diversitate. Plus că mai contează şi filmele. În Cinema City sunt aduse filme comerciale, pe care le înţelege oricine, care sunt pentru un public mai larg. Probabil vom avea şi noi, în Galaţi, aşa ceva, în viitorul apropiat. Sper eu, cât mai apropiat!", a conchis preşedintele asociaţiei "Galaţi, oraşul meu".

Citit 3561 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:15

17 comentarii

 • postat de eu
  Vineri, 28 August 2015 22:25
  89.137.225.***
  Dar voi comparati ciobaeala de la sindicate in aer liber cu un adevarat cinema?? Ce gandire de retardati...comunisti.....am.mai zis si in alte posturi..,cred ca suntem singurul oras din europa asta care ,din 7 sau 8 cinematografe nu mai are niciunul.... la sindicate nu e cinema....e ciobaneala
  0
  6
  Raportează
 • postat de Hatmanul MAZEPA
  Vineri, 28 August 2015 20:12
  5.13.180.***
  Din pacate,totul...
  1
  0
  Raportează
 • postat de niki
  Vineri, 28 August 2015 19:52
  5.13.242.***
  Daca la cinema Dacia s-ar face ceva gen Braila sunt sigur ca ar veni galatenii la filme!
  1
  5
  Raportează
 • postat de krystyan
  Vineri, 28 August 2015 18:10
  5.13.199.***
  Reportaj de 2 lei ca si cum am face o toaleta publica si vedem ca nu se înghesuie lume si propunem sa nu se mai facă wc in toate apartamentele . Mergem la vecini! Vedeți ca s-a deschis circulatia pe strada stadionului, sa stie lumea sa nu mai ocoleasca si poate dispar masinile parcate pe strada. Si s-ar mai gasi subiecte
  1
  5
  Raportează
 • postat de Galati - orasul cimitir
  Vineri, 28 August 2015 17:23
  5.13.247.***
  Ce nu-mi place in Galati?? Ma enerveaza la culme faptul ca vad cruci prin tot orasul. Pe unde a mai crapat unul, hop o cruce! Si nimeni nu zice nimic de parca ar fi foarte firesc asa. Autoritatile maneliste din Galati traiesc intr-o totala nepasare, Ii doare fix in cot de faptul ca acest oras arata atat de aiurea! Dragilor de asta s-au inventat cimitirele, mortii sunt cazati in locuri special amenajate nu unde ii tuna fiecarui taran sa marcheze locul decesului. Am o senzatie tare neplacuta cum ca as trai de fapt intr-un imens cimitir. Haideti sa nu amestecam mortii cu vii, prefer sa cred ca inca mai avem de trait! Imi cer scuze pentru off topic, dar avand in vedere ca nu stiu sa se fi pus aceasta problema pe undeva in Viata Libera, am gasit aici locul sa-mi expun nemultumirea.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Ifrim
  Vineri, 28 August 2015 17:03
  5.13.147.***
  Vreau apa nu cinematograf
  4
  4
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 28 August 2015 17:00
  188.26.124.***
  Nu aveti cinema in Galati? Bagati un cui si sa vedeti ce filme va luati!
  4
  4
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Vineri, 28 August 2015 13:04
  79.116.99.***
  Stati linistiti,noi nu avem mall,chestia aia de langa Patinoar e un Careffour cu galerii comerciale la intrare asa cum sunt peste tot in tara. Fie si macar fiindca nu exista cinematograf nu poate fi denumit mall.Lumea nu vine la filme gratis in aer liber unde sa fie obligati sa asculte discursurile unor politruci gen Bacalbasa si unde coloratii sa-ti scuipe seminte in ceafa.Iar lumea intelege prin cinematograf un loc unde sa urmareasca productii cu actori adevarati in conditii optime de vizionare,altfel mai bine sta acasa si le urmareste pe internet.
  1
  14
  Raportează
 • postat de Observator
  Vineri, 28 August 2015 12:29
  5.2.205.***
  Daca si asta mai e articol de publicat in ziar, inseamna ca nici conducerea ziarului nu are neuroni pre antrenati!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Alethia
  Vineri, 28 August 2015 11:22
  84.117.219.***
  Va rog nu aduceti pe hotii de la Cinema City. Ei nu respecta drepturile persoanelor cu dizabilitati. Aducetii pe cei de la Cinema PRO sunt la fel de buni au si ei 3Din plus respecta gratuitatea pentru persoanele cu dizabilitati.
  4
  4
  Raportează
 • postat de teodor
  Vineri, 28 August 2015 09:57
  79.116.105.***
  Primarul ne-a promis un cinematograf la MALL.Cind va fi gata ?Acela va fi singurul cinema care va corespunde cerintelor secolului in care traim.
  3
  12
  Raportează
 • postat de Milton
  Vineri, 28 August 2015 09:46
  66.249.93.***
  O comparatie/raportare penibila . Pe astfel de comparatii cretine se fac studiile cu impact social si rezulta comunitatea/civilizatia prezenta . Analistii care au ajuns la aceasta concluzie sa ramana la stadiul de privit filme ... atat ii duce capul .
  2
  7
  Raportează
 • postat de v
  Vineri, 28 August 2015 09:19
  213.218.53.***
  Comparatia intre un cinematograf (unde ruleaza de regula filme de box-offiice) si un festival care prin esenta este dedicat filmelor mai putin "digerabile" mi se pare exagerata. Hai sa nu mai comparam mere cu portocale.
  1
  20
  Raportează
 • postat de iulian
  Vineri, 28 August 2015 08:55
  86.34.10.***
  De ce am fi obligati sa ne inghesuim la o proiectie de filme care seamana cu actiunile desfasurate la sate,de caravane mobile,in anii 50-60.
  Dorinta este aceea de a avea locuri civilizate,adaptate la nivelul anului 2015 si nu aceea de a ne intoarce in timp cu proiectii pe maidan ca in tarile lumii a III a.
  2
  20
  Raportează
 • postat de Viteilor din CLG
  Vineri, 28 August 2015 08:39
  5.13.254.***
  De ce nu vin Galatenii la cinematograf?

  Pai sa "dezlegam secretul: - Se duc la Braila unde au parte de premiere, sali moderne, conditii. Intr-un cuvant se relaxeaza.

  Intrebare, unde pot face asta in Galati? La nu stiu ce festival unde sonorizarea e vai mama ei, unde e in aer liber si te mananca insectele, unde premierele mondiale apar abia dupa 10-15 ani???
  3
  23
  Raportează
 • postat de Cristian
  Vineri, 28 August 2015 07:45
  5.13.255.***
  E la mintea cocosului ca filmele romanesti si de festival nu vand. Automat nici daca le dai gratis nu au un public ca cele pentru public larg ce sunt in cinematografe. Sunt un iubitor de filme, imi plac, mi-ar placea sa am ocazia sa ma duc saptamanal la film la mine un urbe, dar nu m-as duce la un film romanesc sau film facut in stil frantuz sau rusesc, unde trebuie sa stau sa rumeg o imagine statica timp de 1 minut pentru a intelege emotia personajului, drama interioara a eroului si ideologia regizorului. Am destula emotie si drama personala in viata mea. La film vreau sa ma deconectez TOTAL de realitatea gri in care traiesc. Este oare asa de greu de inteles?! Sau si jurnalisti fac pe demoagogii acum? Sa nu ne dam mai docti decat suntem!
  12
  27
  Raportează
 • postat de satul e neuroni chinuiti
  Vineri, 28 August 2015 00:06
  5.13.130.***
  Bai neuroni chinuiti...nu poti sa ceri oamenilor sa vina la marele lor filme pe strada...fiecare vrea sa vada un anumit film...nu ce vor ei la marele Festival...este asa greu de inteles???
  5
  34
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.