Un navalist despre „Titanic”

Un navalist despre „Titanic”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai scurt vernisaj din ultima vreme a avut loc luni seara, la sala Nicolae Mantu a Galeriilor de Artă, unde s-a deschis expoziţia „Titanic” a plasticianului gălăţean Florian Doru Crihană. Scurt şi la obiect, criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei şi protagonistul serii au vorbit despre lucrări, după care cei prezenţi au putut  admira  exponatele.

Trebuie spus că Florian Doru Crihană a făcut un experiment, deschizând mai întâi expoziţia pe internet, unde a avut 3.000 de vizitatori într-o lună şi 50 de comentarii, ceea ce nu ar fi putut în nici un caz să reuşească la Sala Mantu. În plus, a primit o invitaţie onorantă, de a prezenta lucrările în Belgia, la Centrul European al Caricaturii, în luna octombrie.  

„La urma urmei, ce mai putem extrage dintr-o temă atât de des frecventată, m-am întrebat şi eu, ca şi dumneavoastră. Iată că pentru Crihană această temă a fost o provocare, pentru că, din tot ansamblul de lucrări distingem o perspectivă absolut personală”.

„O altă întrebare ar fi aceasta: este oare firesc să abordăm din unghiul de vedere al umorului un dezastru uman? Iată că şi aici face faţă expoziţia lui Florian Crihană, pentru că nu este o abordare facilă, nu este un umor derizoriu, ci este, de fapt, o atitudine cu mai multe faţete, una dintre aceasta fiind umorul. După ce vedem fiecare lucrare şi după ce ne amuzăm, avem senzaţia că pătrundem într-o zonă mai adâncă”.

„Mi s-a părut că această chemare permanentă a omului către bunăstare, către confort, pe care o ilustrează într-un fel această temă, exprimă un pericol ascuns – şi această idee se găseşte printre rânduri în suita de lucrări prezentată”, a declarat la vernisaj criticul Mariana Cocoş.

De ce „Titanic”? „Am mai abordat această temă şi am descoperit că este pe placul meu. Are legătură şi cu meseria mea de inginer navalist şi am avut curajul să o abordez pentru că eu cunosc şi anumite aspecte tehnice pe care artiştii, în general, nu le ştiu. În acelaşi timp, însă, am evitat să mă complic cu detalii tehnice pentru a nu obosi compoziţia”, ne-a declarat artistul.

Florian Crihană a promis că va mai face vernisaje  pe internet.

Expoziţia rămâne deschisă timp de trei săptămâni la Galerii şi să ştiţi că originalele arată mai bine pe simeze decât în spaţiul virtual.

Citit 1392 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.