Un nou spectacol marca Alexandru Jula, alături de Dorobanţu şi Mirabela Dauer

Un nou spectacol marca Alexandru Jula, alături de Dorobanţu şi Mirabela Dauer
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Muzică uşoară şi şlagăre cu parfum, în interpretarea unor voci de aur, precum Mirabela Dauer, Marina Florea şi Gabriel Dorobanţu

Gălăţenii şi brăilenii, cel puţin, vor putea să se întâlnească, din nou, duminică, 6 septembrie, cu maestrul Jula şi prietenii săi muzicali. De la ora 19,30, în Gradina "Leonard" a Teatrului Muzical, vom avea parte din nou de spectacolul „Alexandru Jula - Ultimul romantic”, iarăşi alături de cunoscutul interpret de muzică uşoară Gabriel Dorobanţu şi de tânărul DJ Gabriel Lazăr, în continuare cu o altă „distribuţie” faţă de concertul din primăvară de la Sindicate, dar şi de la Focşani şi Tecuci. Acum, alături de celebra Mirabela Dauer şi de îndrăgita interpretă Marina Florea (în ´93, Uniunea Compozitorilor i-a decernat Premiul "Cea mai bună voce a anului", în ´84 câştiga Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de muzică de la Praga), de data aceasta, pe scenă va evolua şi o mică stea - mică doar ca vârstă, mare în talent, gălăţeanca Maria Crăciun.

Seniorul turneelor

Maestrul muzicii uşoare „clasice” nu evită turneele, deşi anul trecut a sărbătorit şase decenii... de scenă, pentru că de născut s-a născut mai devreme, în iulie 1934, la Şimleul Silvaniei. Cu o carieră de peste cinci decenii pe scena Teatrului Muzical "N. Leonard", multă vreme alături de neuitatul cântăreţ Ionel Miron (cuplul „Jula şi Miron” a avut 350 de spectacole numai cu „Doi pe un balansoar muzical”!), dar şi la Fantasio Constanţa (opt ani), la Teatrul „Constantin Tănase” Bucureşti sau Teatrul din Deva. Iar filmoteca de aur a Televiziunii Române păstrează înregistrări cu tânărul Jula din anul ´62, între timp cel mai cunoscut gălăţean, despre care s-au scris şi cărţi, ajungând un fel de Aznavour al nostru, aplaudat în continuare cu acelaşi foc de alte şi alte generaţii de spectatori.

Cu peste 300 de melodii cântate la viaţa sa, rămâne totuşi de neuitat mai ales printr-o piesă scrisă pentru alt interpret: „Soţia prietenului meu”, de care nu scapă - este cerută oriunde ajunge. Primul său single, din ´66, împreună cu Miron, a avut succes enorm, adunând tocmai „piese-cult” precum „Floare albă din Pireu”, pe ritmuri greceşti, sau acea „Soţia prietenului meu”, pe care este întotdeauna obligat să o cânte, de aproape jumătate de veac.

Premiat la festivaluri precum cele de la Berlin sau Poznan, Jula a fost iubit în ţară de la vlădică până la opincă, de la muncitor sau profesor şi până la dictator: Ceauşescu zicea că îl preferă lui Gică Petrescu la interpretarea unei piese muzicale. Textul piesei „Soţia prietenului meu” din ´65, pe muzica unui şlagăr de succes al lui Enrico Macias, nu „cadra” cu morala trâmbiţată de autorităţi, dar a cântat-o în premieră la Galaţi, cu primul-secretar Mihai Dăscălescu în sală şi a fost „un mare triumf”. Piesa a fost introdusă în direct, la risc, la TVR, de Octavian Paler, preşedintele Radioteleviziunii, şi a ajuns şlagăr naţional. După câţiva ani, Ceauşescu a venit la Galaţi, iar lui Jula i s-a interzis s-o cânte, dar a riscat şi „Ceauşescu a cântat cu mine, ştia toate versurile”, îşi amintea într-un interviu maestrul.

La Galaţi sau în ţară, maestrul susţine concerte lungi, cu toate că acum aproape două decenii a trecut printr-o cumpănă: o operaţie foarte grea pe inimă, cu trei by-pass-uri. Dar inima i-a rămas tot mare. Cel de-al 18-lea album al său se intitulează „De ce n-ar fi şi a treia tinereţe?”. Chiar, de ce nu?

La spectacolul de duminică, biletele costă 21,60 şi 10,80 lei.        

Citit 3269 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2015 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.