Lumea hărţilor rare, la Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi

Lumea hărţilor rare, la Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Secţia Colecţii speciale a Bibliotecii „V.A. Urechia” a organizat, la sediul central, la Popasul bibliofilului de la mezanin, expoziţia „Un document cartografic valoros al artistului olandez Frederik de Wit în colecţiile Bibliotecii „V.A. Urechia: Atlas geographic, 1671”.

Expoziţia, care va fi deschisă până pe 30 septembrie 2015, prezintă o selecţie de imagini din atlasul gravorului, „care a creat minunate hărţi în stil baroc, în timpul Epocii de Aur a Olandei”, ne informează organizatorii.

Site-ul oldludus.blogspot.ro spune că „Frederick de Wit (Frederick Hendricksz, 1629/30, Gouda - 1706, Amsterdam) a fost un celebru cartograf, gravor şi editor olandez. După declinul caselor de editură Blaeu şi Jansson, Frederick de Wit a câştigat o binemeritată reputaţie datorată calităţii hărţilor sale. A reuşit să achiziţioneze la licitaţie un număr mare de matriţe de cupru, cu care a fost capabil să acopere aproape orice tip de cartografie: hărţi nautice, atlase mondiale, planuri orăşeneşti, panorame de mari dimensiuni sau hărţi de perete. Între 1662 şi 1671 a publicat un Atlas care conţinea (în funcţie de ediţie) între 17 şi 151 de hărţi. (…) Elemente comune pentru toate lucrările lui De Wit sunt gravura superbă şi coloraţia excepţională, din care rezultă hărţi de o frumuseţe deosebită şi real interes istoric. Munca lui a fost extrem de populară atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, multe alte ediţii fiind publicate postum.”

Iată o hartă a Europei în zona noastră, publicată pe www.raremaps.com

Citit 1507 ori Ultima modificare Vineri, 04 Septembrie 2015 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.