Tânăr BRAND GĂLĂŢEAN în Italia. Andrea Bianchi - 15 expoziţii, la doar 11 ani

Tânăr BRAND GĂLĂŢEAN în Italia. Andrea Bianchi - 15 expoziţii, la doar 11 ani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Andrea, un mic gălăţean „de export”, cu două „mame” de pământ - Italia, unde s-a născut, şi România, ţara natală a mamei sale, se luptă îndârjit cu remarcile greu de suportat ale colegilor, dar şi ale unor adulţi, care se tot plâng, de ani buni, de „invazia” românilor în ţara lor. Micuţului gălăţean nu i-a fost teamă să spună deschis că este român (deşi e născut printre italieni) şi să demonstreze, prin exemplul său, că românii, „urmaşii Romei”, sunt şi prietenoşi, şi harnici, şi talentaţi de mici!

Andrea s-a născut la Pinerolo, un orăşel din nordul italian, de 35.000 de locuitori (cam 900 sunt acolo români şi au un preot din Brăila), localitate de lângă Torino. Mama sa, Ilinca Dobrea, este gălăţeancă, absolventă a Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamnă”. Tânăra a plecat de mulţi ani să-şi caute norocul la muncă în Italia şi l-a cunoscut acolo pe italianul Paolo Bianchi, cu care este căsătorită de 13 ani.

Artistul Andrea Bianchi are 11 ani (s-a născut pe 2 decembrie 2004), îşi expune fără osteneală, în expoziţie după expoziţie, picturile în Italia şi la Galaţi, unde, la numai şase ani, se afla pe simezele de la Biblioteca „V. A. Urechia”. De atunci, numeroase instituţii de cultură gălăţene, oriunde există spaţiu expoziţional, i-au primit lucrările: Palatul Copiilor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa Armatei, Regionala CFR (bunicul, acum pensionar, a fost inspector cu probleme de învăţământ la Regională), Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, şi chiar Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova. În Italia, micuţul a expus mai întâi la grădiniţa din oraş, apoi la mall şi la Secţia Financiară din Pinerolo, dar şi la Biserica ortodoxă română "Sf. Ştefan cel Mare". Are peste 15 expoziţii personale sau de grup, doar în primii săi ani de viaţă, el intrând acum, încetişor, pe simezele profesioniste.

Hotărât lucru, copilul are un bun impresar în bunic şi, dacă tot a luat-o aşa de devreme în artă (poftiţi de vedeţi şi singuri cum desenează!), încă de la vremea acuarelelor, cariocilor şi guaşelor, sunt toate şansele să avem într-o zi un nou Brâncuşi, dar gălăţean, nu oltean, şi în Italia! Cuvântul „bianchi” înseamnă în italiană „albe”, însă Andreea preferă culoarea, elevul alocând, încă din clasa I, ore întregi studiului artei plastice. La noi, a fost îndrumat de plasticiana Simona Pascale, pictor şi designer vestimentar gălăţean, care scria într-o notă de prezentare a micuţului artist: “Talent şi perseverenţă - sunt coordonatele unei copilării”.

Micul artist vine în fiecare vară la bunici şi se plimbă cu inimosul „impresar” Ionel Dobrea pe Faleza Dunării, vizitând apoi muzeele, Grădina Botanică şi Pădurea Gârboavele. În 2012, Andrea a urcat şi pe scenă, ca să primească o diplomă specială de la primarul Galaţiului. Merită!

Citit 1153 ori Ultima modificare Vineri, 30 Octombrie 2015 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.