Proiectul FESTIVALULUI „KALAS” reînvie - PONTONUL uriaş, scenă pentru talente din nouă ţări
Foto: Pontonul a fost până acum interzis publicului - Foto Victor Cilincă

Proiectul FESTIVALULUI „KALAS” reînvie - PONTONUL uriaş, scenă pentru talente din nouă ţări
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Ştiţi, nu ştiţi, vă informăm: am preluat de la Poliţia de Frontieră un ponton imens, pe care acum îl avem în proprietate", a explicat primarul Marius Stan, în conferinţa de presă de lansare a Festivalului “Leonard”, misterul marelui plutitor albastru, lăsat acum fără întrebuinţare, chiar în faţa gropii de pe Faleza inferioară. "Mister" a mai fost dezvăluit însă şi în luna februarie, când edilul se întorcea cu idei noi de la Consiliul Oraşelor Dunărene, de la Viena.

Pontonul cu pricina va fi scenă plutitoare pentru un festival internaţional, sperăm că şi pentru alte evenimente culturale speciale, pe vreme bună. Un ponton care se va plimba şi până în Balta Mică a Brăilei, în rezervaţie.

La Brăila, afişul care anunţă proiectul capitalei europene

"E un festival pe care l-am intitulat Kalas, o denumire grecească a Galaţiului - un festival care, atenţie, va fi făcut pe bani europeni, nu pe bani proprii - pentru a deveni tradiţional la Galaţi, în intenţia de a muta greutatea Serbărilor Galaţiului din luna noiembrie (când e foarte frig şi lumea chiar nu se poate bucura aşa cum trebuie) undeva în jurul zilei de Sfânta Maria. Şi atunci să avem nouă zile de spectacole, în care fiecare ţară riverană Dunării să vină în câte o zi şi să-i prezinte pe cei mai buni artişti ai săi. Acest festival se va numi "Kalas 2016" - sper să reuşim să aplicăm şi să fie finanţat până atunci, dacă nu, în 2017. Vrem ca în cursul unui an, festivalul să se mute în fiecare ţară riverană. Deci, nouă zile în nouă ţări."

La Tulcea, trag deja la pontoane vase de croazieră

La întâlnirea reprezentanţilor oraşelor riverane Dunării, programată în portul german Ulm, proiectul spectacolelor călătoare urmează să fie propus aprobării membrilor asociaţiei.

Un ponton numit dorinţă

"Şi tot cu fonduri europene, în cadrul aceluiaşi proiect, vrem să transformăm pontonul într-o scenă plutitoare, care să aibă şi spaţii de cazare dedesubt şi nu numai. Când nu avem spectacole, ne dorim să fie un punct de plecare către Insula Mică a Brăilei, unde să fie andocat şi de unde să fie plecarea, cu barca, căci acolo este un ecosistem mai curat şi mai pur decât Delta Dunării”, a mai spus edilul gălăţean.

În luna aprilie, Consiliul Local Galaţi aprobase încheierea unui parteneriat între Consiliu, Primărie şi Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană (AICE), prin care Festivalului Ţărilor Dunărene - Kalas 2015 ar fi trebuit să se desfăşoare în luna august 2015, cu invitaţi precum Goran Bregovici şi Scorpions, Taraful de la Clejani, Pepe, Anna Lesko, BUG Mafia, Monica Anghel, Opus, Vunk, Paula Seling sau Loredana Groza.

Altă parte bună este şi că, în sfârşit, am putea avea un rai ecologico-turistic mai aproape, dar şi o colaborare mai concretă cu Brăila, care ne-a luat deja partener în Proiectul „Brăila Capitală Culturală 2021”.

Citit 1344 ori Ultima modificare Vineri, 30 Octombrie 2015 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.