Proiectul FESTIVALULUI „KALAS” reînvie - PONTONUL uriaş, scenă pentru talente din nouă ţări
Foto: Pontonul a fost până acum interzis publicului - Foto Victor Cilincă

Proiectul FESTIVALULUI „KALAS” reînvie - PONTONUL uriaş, scenă pentru talente din nouă ţări
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)


"Ştiţi, nu ştiţi, vă informăm: am preluat de la Poliţia de Frontieră un ponton imens, pe care acum îl avem în proprietate", a explicat primarul Marius Stan, în conferinţa de presă de lansare a Festivalului “Leonard”, misterul marelui plutitor albastru, lăsat acum fără întrebuinţare, chiar în faţa gropii de pe Faleza inferioară. "Mister" a mai fost dezvăluit însă şi în luna februarie, când edilul se întorcea cu idei noi de la Consiliul Oraşelor Dunărene, de la Viena.

Pontonul cu pricina va fi scenă plutitoare pentru un festival internaţional, sperăm că şi pentru alte evenimente culturale speciale, pe vreme bună. Un ponton care se va plimba şi până în Balta Mică a Brăilei, în rezervaţie.

La Brăila, afişul care anunţă proiectul capitalei europene

"E un festival pe care l-am intitulat Kalas, o denumire grecească a Galaţiului - un festival care, atenţie, va fi făcut pe bani europeni, nu pe bani proprii - pentru a deveni tradiţional la Galaţi, în intenţia de a muta greutatea Serbărilor Galaţiului din luna noiembrie (când e foarte frig şi lumea chiar nu se poate bucura aşa cum trebuie) undeva în jurul zilei de Sfânta Maria. Şi atunci să avem nouă zile de spectacole, în care fiecare ţară riverană Dunării să vină în câte o zi şi să-i prezinte pe cei mai buni artişti ai săi. Acest festival se va numi "Kalas 2016" - sper să reuşim să aplicăm şi să fie finanţat până atunci, dacă nu, în 2017. Vrem ca în cursul unui an, festivalul să se mute în fiecare ţară riverană. Deci, nouă zile în nouă ţări."

La Tulcea, trag deja la pontoane vase de croazieră

La întâlnirea reprezentanţilor oraşelor riverane Dunării, programată în portul german Ulm, proiectul spectacolelor călătoare urmează să fie propus aprobării membrilor asociaţiei.

Un ponton numit dorinţă

"Şi tot cu fonduri europene, în cadrul aceluiaşi proiect, vrem să transformăm pontonul într-o scenă plutitoare, care să aibă şi spaţii de cazare dedesubt şi nu numai. Când nu avem spectacole, ne dorim să fie un punct de plecare către Insula Mică a Brăilei, unde să fie andocat şi de unde să fie plecarea, cu barca, căci acolo este un ecosistem mai curat şi mai pur decât Delta Dunării”, a mai spus edilul gălăţean.

În luna aprilie, Consiliul Local Galaţi aprobase încheierea unui parteneriat între Consiliu, Primărie şi Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană (AICE), prin care Festivalului Ţărilor Dunărene - Kalas 2015 ar fi trebuit să se desfăşoare în luna august 2015, cu invitaţi precum Goran Bregovici şi Scorpions, Taraful de la Clejani, Pepe, Anna Lesko, BUG Mafia, Monica Anghel, Opus, Vunk, Paula Seling sau Loredana Groza.

Altă parte bună este şi că, în sfârşit, am putea avea un rai ecologico-turistic mai aproape, dar şi o colaborare mai concretă cu Brăila, care ne-a luat deja partener în Proiectul „Brăila Capitală Culturală 2021”.

Citit 1236 ori Ultima modificare Vineri, 30 Octombrie 2015 19:34

5 comentarii

 • postat de un galatean indignat
  Luni, 02 Noiembrie 2015 07:39
  5.13.210.***
  in fata palatului navigatiei se afla , de cativa ani un ponton , facut cu foarte multi bani, SI CARE DE CATIVA ANI STA DEGEABA CU PERSONAL PLATIT...PROBABIL DIN BANII TURCILOR..SAU A UNGURILOR...NICIDECUM AI NOSTRI.... .
  pentru ce nu i se da o intrebuintare acelui ponton care nu este decat mancator de bani, si nu este adus in locul gunoiului albastru care strajueste faleza... ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tatu T
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 10:15
  89.137.231.***
  Comunicati celor care conduc trecator destinele Galatiului ca termenul de Kalas nu vine din greaca, ci din turca, fiind folosit abia in veacul XVIII in formula de Kalas Iskelessi. Denumirea este legata de exportul de cherestea, insemnand scandura groasa, dulap, respectiv Schela de dulapi!
  Intr-un act din 5 safer 980 anul musulman, respectiv 17.06.1572 anul crestin, targul apare drept "Galac" unde c se va citi "ci" in limba turca. Pe harta Sarmatiei a lui Berhardt Wapowski si nu Richard cum a folosit Paul Paltanea, harta alcatuita intre 1517-1526 orasul apare sub denumirea de Galacz. Asadar lasati gogoritele, voi tembeli conducatori! In cel mai fericit caz folositi, ca sa va dati inteligenti, termenul de Kalhat sau Qalat ce inseamna Cetate! Care Cetate?! Zidurile de la Tirighina neamuri de traista cu cap de minge, sa respect denominarea galatenilor cu cap pe umeri!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 09:48
  109.98.102.***
  Eu cred ca a i se da ceva galatenilor pe nedrept este mult mai putin grav decat a i se lua pe nedrept. DUNAREA la GALATI si FALEZA EI este un dar de la DUMNEZEU. Acest dar minunat a devenit chintesenta oribililui- facut sau nefacut prin nefacere de noi- a tot ce tine de DUNAREA europeana. Ca poarta de intrare de la DUNARE in GALATI,zona pontonului in discutie, si nu numai, este o RUSINE pentru noi, pentru noi galatenii. Cladiri, ,,localuri,, insalubre mizere, din trestie putreda, ruine fara consumatori. Fara nici pic de spatiu verde, dar cu mocirla, gunoaie si boschti la tot pasu. Cu un ,,parc,, de tot rasu, cu scari in paragine si periculoase ce izoleaza un Monument istoric de valoare, BISERICA PRECISTA. Am fost deunazi la SILISTRA, in BULGARIA- un oras de marimea TECUCIULUI nostru- ,suntem in urma cu 100 de ani fata de acest mic oras dunarean bulgaresc. Este ancorat la CIRCUITUL TURISTIC al DUNARII. Are pontoane moderne, cum sunt in marile capitale europene strabatute de DUNARE, unde acosteaza NAVE de CROAZIERA ce vin din Europa vestica si merg chiar cu multi turisti romani in DELTA. Atunci am realizat ca m-a apucat rusinea de DUNAREA noastra, de prostia noastra.Si totodata am realizat ca tacerea noastra este vinovata. Si am zis ca este mare nevoie, este timpul sa ne implicam pentru a izola DUNAREA de mizerii si mizerabili, si ca acesti inrobiti ai prostiei si uratului nu mai au ce sa caute in preajma DUNARII de la ZID in sus si in jos. Intr-un peisaj al pustiului mizer au aparut, s-au ,,impropietarit,, niste tarabagiii ai foloaselor necuvenite. Si se vede treaba ca si acest ultim bastion al frumosului galatean a obosit sa mai reziste la nepasare, indolenta, neimplicare sau nepricepere. Fel de fel de cauzasi si impostori au harnicit cu idioata abnegatie in a face praf si pulbere ce a ce a mai ramas din mostenirea lasata noua, galatenilor, cu generozitate de DOMNUL si pastrata cu mult mai mare daruire si preocupare de inaintasii nostrii. Si domnul primar vrea sa faca ,,primavara,, la DUNARE cu un ponton rudimentar...!Hadeti sa devenim responsabili si OAMENI SERIOSI,domnule primar!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Sorinacio gl.
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 08:19
  5.13.183.***
  Chiar aș fi curios să văd cum se poate amenaja hardughia respectivă cu "spații de cazare dedesubt și numai". Si-apoi să-l andochezi? Unde, la Brăila? De ce? Dacă tot vrei să te fâțâi cu el, nu mai degrabă-l acostezi? Confuz articolul, așa cum cred că de fapt confundați pontonul.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Editura
  Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 07:26
  188.138.200.***
  Trebuie să învăţăm să recunoaştem stejarul încă din stadiul de ghindă şi să anticipăm corola florilor când nu este altceva decât o promisiune a seminţei. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email eronymous@mail.ru
  2
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.