FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ „Numărul unu” între sopranele lumii va cânta la Galaţi

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ „Numărul unu” între sopranele lumii va cânta la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

„Cu siguranţă seara de 7 noiembrie 2015 va intra în memoria melomanilor gălăţeni: întâlnirea de excepţie cu „cea mai versatilă şi expresivă soprană din lume”, Elena Moşuc, care a dus faima artei vocale româneşti pretutindeni în lume. Aceasta vine la Galaţi pentru a interpreta alături de colectivul teatrului celebrul rol al Violettei Vallery din "La Traviata”. Aşa spunea, la începutul Festivalului internaţional „Leonard”, directorul acestuia, dr. Teodor Niţă. În tulburătoarea operă scrisă de marele Giuseppe Verdi, pe un libret după romanul „Dama cu camelii”, sfâşietoarea poveste relatată de Alexandre Dumas-fiul, el însuşi personaj într-o dramă reală asemănătoare, curtezana Rose Alphonsine Plessis, cea care, cu nume schimbat în Marie-Duplessis, a fost iubirea interzisă a scriitorului, până la moartea ei, identică cu cea a personajului.

Ofiţer al artelor

Managerul Teatrului, Teodor Niţă, îmi spunea emoţionat şi că artista, „în ultimul timp, face premiere la Scala din Milano, nu în altă parte! Este, cred - nu cred, ştiu! - mai bine cotată, nu mai bine plătită, decât Angela Gheorghiu. Angela Gheorghiu e o industrie, dar Elena Moşuc este cea chemată pe mari scene, să facă premiere. Este extraordinar să faci premieră la Scala, cum a avut în vară! Este „number one” la acest moment între sopranele lumii! A acceptat să vină la Galaţi”.

Soprana, venită acum de la Zürich, a mai interpretat acest rol pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în spectacolul aniversar dedicat de prima scenă lirică a ţării renumitei artiste. A cântat atunci, în ianuarie trecut, alături de artistul danez Sune Hjerrild, supranumit „tenorul cu cea mai frumoasă voce a generaţiei sale”.

Marea artistă s-a născut în România, la Iaşi, a urmat tot acolo Universitatea de Muzică „George Enescu”. Preşedintele României i-a acordat în 2005 titlul de „Ofiţer al Artelor”, „înaltă recunoaştere a meritelor ei excepţionale”. A câştigat multe concursuri internaţionale şi i s-au decernat multe distincţii şi mari premii. În 2009, obţinea chiar  titlul de Doctor în muzică summa cum laudae la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Mari roluri, mari regizori

„Elena Moşuc a fost foarte ataşată de Opera din Zürich, unde şi-a demonstrat talentul şi dăruirea pentru scenă în diverse roluri, precum Regina Nopţii, Konstanze, Donna Anna, Lucia, Linda di Chamounix, Gilda, Violetta ş.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) şi în festivaluri de renume (Salzburg, Verona), cât şi în SUA (la New York şi Dallas), în Japonia, China şi Coreea. A lucrat cu mari dirijori (Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Daniel Harding etc.) şi cu regizori de marcă (Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Martin Kusej etc.). Printre triumfurile recente se numără câteva debuturi considerate excepţionale şi care i-au îmbogăţit repertoriul, precum Norma, Marguerite (Faust), Liù (Turandot), Mimi, Medora (Il Corsaro), Luisa Miller, Lucrezia Borgia, Maria Stuarda şi Anna Bolena. Elena Moşuc a realizat numeroase CD-uri şi este prezentă în multe producţii de operă înregistrate pe DVD”, scrie pe pe website-ul oficial al sopranei). Acum, o vom asculta, în direct, şi noi.

Foto 2, de Susanne-Schwiertz

Citit 2439 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.