Liiceanu - scriitorul, omul şi intelectualul

Liiceanu - scriitorul, omul şi intelectualul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni seara, gălăţenii aflaţi la Biblioteca „V.A. Urechia”, la lansarea cărţii „Scrisori către fiul meu”, în prezenţa autorului, au avut parte de mai mult decât era anunţat în programul Festivalului Naţional de Carte „Axis Libri”.

Eseistul şi filosoful Gabriel Liiceanu a recomandat ultimele apariţii ale scriitoarei Ioana Pârvulescu, pe care a avut iniţiativa să o invite la Galaţi, a făcut pledoarie pentru lectură punând în centru cuvintele maestrului său, Constantin Noica, - „Ai atâtea vieţi câte cărţi citeşti” – şi, nu în ultimul rând, a vorbit despre intelectuali şi politică. 

Cartea-mărturisire

„La ce bun mărturisirile? Răspunsul l-am aflat când am început să primesc scrisori care îmi scriau „m-am recunoscut în pagina dumneavoastră, şi mie mi s-a întâmplat asta”, a spus însuşi autorul, despre „Scrisorile…” sale.

„Nu putem să trăim fără să ne uităm în oglinda altui individ. Din cauza asta, cu cât vei citi mai multe cărţi, cu cât te vei uita în oglinda cât mai multor vieţi, cu cât te vei compara cu mai multe vieţi, viaţa ta va deveni mai bogată”.

Ioana Pârvulescu a vorbit mai puţin în calitate de critic literar şi mai degrabă ca un cititor, după cum a precizat, punctând că este vorba despre o carte despre „urma pe care o lăsăm în viaţă”.

„Avem în faţă o performanţă scriitoricească şi umană. Apoi, este o carte care vorbeşte despre omul nepublic Liiceanu. A fost un act de curaj. Teoria mea este că, după experienţa filosofiei, se va întoarce la vocaţia de scriitor, de mare prozator. De altfel, în această carte sunt două voci, una înaltă, a filosofului, care generalizează, care vrea să descopere morala, şi cealaltă a scriitorului, care nu se minte, care nu se ajustează”, a mai spus Ioana Pârvulescu.

Despre implicare

Atmosfera din sala „Mihai Eminescu” s-a electrizat când Gabriel Liceanu a anunţat că simte nevoia să răspundă la o întrebare care i s-a adresat des: „De ce nu intră intelectualii în politică?”. Filosoful a spus că se situează pe poziţia vocii libere, care alege dincolo de orice constrângere şi de orice compromis partinic.

Câţiva dintre cei prezenţi în sală i-au dat şi replici, printre ei numărându-se şi profesorul universitar Sergiu Tofan. Filosoful le-a răspuns de fiecare dată, astfel încât intervenţia sa iniţială s-a transformat într-un dialog cu sala despre responsabilitatea implicării intelectualului în societate.

Citit 738 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.