SITUAŢIA instituţiilor de CULTURĂ din Galaţi: Teatre fără personalitate juridică, sedii şi oameni

SITUAŢIA instituţiilor de CULTURĂ din Galaţi: Teatre fără personalitate juridică, sedii şi oameni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Cum se prezintă instituţiile de cultură din Galaţi, la mai bine de cinci ani de la Ordonanţa 63/2010 * Cu artişti trimişi pe statele de plată ale unei fundaţii, fără personalitate juridică sau sedii, aşteaptă scăparea la Consiliul Local


De câţiva ani, instituţiile de cultură par că au intrat într-o epocă nefastă, şi-au pierdut personalitatea juridică, şi-au pierdut sediile, au fost forţate să îşi micşoreze numărul de posturi şi să găsească tot felul de soluţii pentru a se reorganiza şi pentru a funcţiona, iar pe lângă acestea să poată fi în stare să bucure publicul gălăţean, să ne zidească spiritual. La peste cinci ani de când Ordonanţa 63/2010 privind reducerea cheltuielilor bugetare a tăiat în carne vie, prezentăm astăzi situaţia instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean.

Teatre decimate şi artişti angajaţi ai unei fundaţii

Pe 12 august 2010, într-o şedinţă de îndată, ţinută în secret, s-a votat Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 294, prin care personalul Teatrului Muzical a fost redus la 37 de posturi, restul salariaţilor fiind mutaţi la Fundaţia "Andreiana Juventus". În acelaşi timp, Teatrul "Gulliver" şi-a pierdut personalitatea juridică, devenind doar o secţie a Teatrului Dramatic, iar cei 33 de angajaţi ai instituţiei de cultură s-au împrăştiat între Teatrul Dramatic şi aceeaşi Fundaţie "Andreiana Juventus", care a devenit un soi de colac de salvare, astfel încât teatrele să funcţioneze şi să nu îşi închidă porţile.

„Aceasta a fost soluţia găsită pentru a salva oamenii, necesari în ecuaţia funcţionării normale a unui teatru. Sper să nu ne prindă al şaselea an în situaţia aceasta, din punct de vedere juridic. Sper să ne recăpătăm personalitatea juridică, să obţinem şi un sediu, lucrăm la aspectul acesta, sunt vehiculate câteva variante în acest sens şi avem promisiuni de la consilierii locali. Teatrul Muzical nu s-a desfiinţat juridic, dar organigrama are 37 de oameni, ceea ce este o anomalie. Un teatru muzical de o aşa anvergură nu poate funcţiona cu 37 de oameni. Normal ar fi ca artiştii să fie angajaţi ai teatrului, nu ai unei fundaţii”, ne-a spus coordonatorul Secţiei „Păpuşi, din cadrul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Eduard Şişu.

În acest moment, atât directorul Teatrului „Fani Tardini”, Cristi Gheorghe, cât şi şeful secţiei „Păpuşi”, Eduard Şişu spun că din punct de vedere organizatoric nu sunt probleme, au învăţat în toată această perioadă să gândească în aşa fel programul, încât să aibă loc pe scenă, la repetiţii şi în spectacole, ambele secţii.

Potrivit directorului Teatrului „Fani Tardini”, Cristi Gheorghe, din punct de vedere administrativ sau financiar, instituţia pe care o conduce nu a avut probleme în ultimii ani, găsind sprijin de fiecare dată la Consiliul Local şi la Primărie, dar Ordonanţa i-a lovit inevitabil şi pe ei. „Noi eram 82 şi a trebuit să restructurăm organigrama, astfel încât să fim 82 cu tot cu cei de la Teatrul de Păpuşi. 19 oameni în total la „Andreiana Juventus”, dintre care vreo trei sau patru de la noi. A fost o aberaţie ce s-a întâmplat atunci, practic s-a anihilat o instituţie de cultură. Noi între noi nu avem probleme, dar din păcate împărţim o singură scenă şi este o problemă logistică, pentru că e un sigur spaţiu de joc. Ei nu îşi pot scoate decât două premiere pe an, ceea ce este greu pentru noi. Nu ne putem desfăşura activitatea în condiţii optime, din cauza acestui lucru, dar ne-am obişnuit. Sperăm la anul să îşi recapete personalitatea juridică. Este foarte uşor să desfiinţezi o instituţie, dar mai greu să o înfiinţezi. Trebuie să faci o scenă, o sală la standarde europene. Acum e o chestiune de timp. Administraţia vrea să o facă şi o să o facă”, ne-a spus şi directorul Teatrului Fani Tardini, Cristi Gheorghe.

Muzicalul nu mai are, pe statele de plată, artişti, ci… 37 de funcţionari publici. „55 de instrumentişti, 45 de corişti, 30 de balerini, 20 de solişti. În total... 37”, făcea un calcul absurd, dar real, directorul Teatrului Muzical, Teaodor Niţă, la şedinţa de Consiliu Local din noiembrie, când atât primarul Marius Stan, cât şi consilierii s-au arătat dispuşi să rezolve problemele create de Ordonanţa 63/2010. Secretarul Comisiei de Cultură din Consiliul Local, Zanfir Ilie, a încercat să găsească o soluţie imediată, iar directorul Muzicalului să vină cu un act adiţional în proiectul de management, astfel încât să revenim la structura pe care a avut-o Teatrul Muzical.

„Soluţiile nu sunt uşoare, dar sunt sigur că, atât timp cât avem sprijinul Consiliului Local, vom reuşi să rezolvăm această anomalie. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a făcut demersuri pentru recunoaşterea Muzicalului ca instituţie exceptată de la Ordonanţa 63. A mers la Ministerul Culturii. Cei din Consiliul Local au arătat că vor să ne sprijine şi sperăm să reintrăm în normal”, ne-a spus şi directorul Teatrului Muzical, Teodor Niţă.

Citit 1975 ori Ultima modificare Joi, 31 Decembrie 2015 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.