BIBLIOTECA judeţeană gălăţeană, în ofensivă şi pe 2016. „V. A. Urechia” - nod al drumurilor cărţii româneşti
Foto: Foto-arhivă

BIBLIOTECA judeţeană gălăţeană, în ofensivă şi pe 2016. „V. A. Urechia” - nod al drumurilor cărţii româneşti
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Promovarea personalităţilor gălăţene prin realizarea unor monografii, susţinerea în continuare a ideii construirii unei biblioteci metropolitane/ regionale, ca şi deschiderea unei filiale în cartierul Dunărea, unicul cartier în care Biblioteca „Urechia” nu are încă filială care să servească numeroasa populaţie de acolo (şi există, de asemenea, propunerea înfiinţării de secţii de bibliotecă  la Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele şi în Foişorul de la Faleză), realizarea, în parteneriat cu filiala Arhivelor Naţionale ale României şi Primăria, a unui studiu absolut necesar privind clădirile de patrimoniu - sunt doar câteva dintre propunerile bibliotecarilor gălăţeni pentru anul 2016. Astfel, în decembrie, ultima întrunire din 2015 a Consiliului Ştiinţific al Bibliotecii judeţene „V. A. Urechia”, în care sunt reprezentate instituţii importante gălăţene, precum cele două universităţi, Comisia de cultură a Consiliului local, fundaţia "Andreeana Juventus",

Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, scriitori, editori, anticariate etc., a început cu prezentarea Raportului Consiliului pentru anul care se sfârşeşte şi s-au făcut propuneri pentru anul viitor. Managerul bibliotecii, prof. dr. Zanfir Ilie a dat samă despre publicaţiile mai importante scoase de editura Axis Libri a bibliotecii, precum revista cu acelaşi titlu, sau revista de istorie şi critică literară „Antares/ Axis Libri”, scoasă în colaborare cu filiala S-E a Uniunii Scriitorilor din Româna, ori albumul gravurilor Rembrandt, Anuarul ştiinţific al bibliotecii, ghidul trilingv al instituţiei (cu traducere în engleză şi franceză) destinat utilizatorilor serviciilor acestei biblioteci, Anuarul evenimentelor culturale pregătite pentru anul viitor, încă un volum, al şaselea, din "Oameni în memoria Galaţiului”. S-a vorbit despre programul de voluntariat al oamenilor cărţii de aici şi despre înzestrarea constantă cu cărţi a filialelor din Republica Moldova şi Ucraina, despre prezenţa gălăţeană la Salonul internaţional de carte de la Chişinău (unde directorul Zanfir a fost invitat de I.C.R. de acolo, cu o comunicare despre Liviu Rebreanu) şi despre multe altele, alături de marcarea cum se cuvine a sărbătoririi celor 125 de ani de la naşterea bibliotecii. Anul viitor se va discuta despre realizarea unui dicţionar al scriitorilor gălăţeni şi se va stabili componenţa comitetului de iniţiativă pentru editarea unei istorii a literaturii la Dunărea de Jos, participarea la programe naţionale de digitalizare a informaţiilor şi iniţierea unui program de digitalizare a documentelor gălăţene cu valoare de patrimoniu naţional.

Printre nerealizări, managerul bibliotecii a trecut amânarea încă a deschiderii unei filiale pe Valea Timocului, unde este mare nevoie de carte românească, dar şi la Odessa, unde trăiesc şi mulţi români. Directorul Zanfir a mulţumit pentru susţinerea de către Consiliul Judeţului, care patronează biblioteca, dar şi pentru investiţiile făcute de către Primărie. Dr. Gheorghe Bugeac, şeful Comisiei de cultură a Consiliului Local, a scos în evidenţă rolul deosebit de preţios pentru păstrarea simţirii româneşti printre românii din Republica Moldova şi Ucraina, rol asumat de mai mult timp de biblioteca noastră. Ca şi scriitorul Teodor Parapiru, consilierul a propus şi organizarea unor dezbateri publice. Scriitorul a cerut şi o mai mare implicare a universităţilor în cadrul Consiliului, iar dr. Bugeac aşteaptă o susţinere mai mare a bibliotecii din partea Consiliului Judeţului şi speră pe viitor într-o colaborare reală între consilii.

Citit 1647 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2016 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.