«Antares» şi «Porto-Franco», în prezentare frăţească

«Antares» şi «Porto-Franco», în prezentare frăţească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cărţi, reviste, festivaluri, o nouă concordie *

În cadrul târgului de carte gălăţean, prezentarea noutăţilor literare ale editurii „Antares”, de luni după-amiază, a avut şi un bonus: prezentarea editurii şi revistei „Porto-Franco”, un gest simbolic care alătură încă o dată mişcările literare organizate din oraş – filiala Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, condusă de Corneliu Antoniu, şi Societatea scriitorilor „C. Negri”, reprezentată de poetul Sterian Vicol.

Poetul Antoniu a vorbit despre unii dintre poeţii publicaţi la „Antares”, printre care Iulian Grigoriu şi Tudor Cristian Roşca. Pe lângă editura care scoate până la 15 titluri pe an şi revista de cultură „Antares” (în vârstă de 11 ani), apărute sub egida Uniunii Scriitorilor şi conduse de poetul Antoniu, au  debutat scriitori tineri, mulţi gălăţeni, premiaţi la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, s-au format buni redactori de carte, unii dintre ei fiind acum la Bucureşti sau Timişoara, am aflat din prezentarea făcută. Fundaţia „Antares” este şi iniţiatoarea unui de-acum tradiţional festival internaţional de literatură.

„Suntem două reviste de cultură care asigură spaţiu pentru autorii dornici să se evidenţieze”, a mutat atenţia vorbitorul şi spre cealaltă revistă culturală prezentă la această lansare: „Porto-Franco”, publicaţie apărută chiar în 1990.

Redactorul-şef al acesteia, poetul Sterian Vicol, a evocat festivalul „Antares” al revistei prezentate înainte, alături de manifestările dedicate poetului Grigore Hagiu sau romancierei Hortensia Papadat Bengescu, în care este implicat. El  a făcut un apel, în cuvântul său, la vizibilitatea culturală a Direcţiei de Cultură gălăţene căci, a reproşat poetul, „niciodată nu s-a implicat acest organism, care este reprezentantul Ministerului Culturii în teritoriu”.

Poetul a vorbit despre câteva dintre cărţile scoase în „Biblioteca Porto-Franco”, unii autori fiind premiaţi la festivalul revistei. Printre cei citaţi au fost regretaţii Crişan V. Muşeţeanu şi Grigore Hagiu.  

Antoniu l-a felicitat public pe directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, profesorul Ilie Zanfir, pentru că  a îndeplinit dorinţa sa şi a gălăţenilor de a se lansa un târg de carte, a mai spus Antoniu, iar Vicol remarca faptul că „presa a fost întotdeauna prezentă la astfel de evenimente”.

Este admirabil să constaţi că la Galaţi revistele literare se respectă în faţa unui public generos şi amator de lectură, mult mai vast decât puterea de creaţie a scriitorilor noştri. Şi, chiar dacă steagul cu leul şi mieluşelul nu a fluturat luni peste Galaţi, pacea creatoare plutea în aer…

Explicaţie foto: La microfon, poetul Corneliu Antoniu, între Lucia Ovezea şi Sterian Vicol

Citit 593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.