Gălăţenii, INVITAŢI la o oră de istorie cu dezbateri despre UNIRE

Gălăţenii, INVITAŢI la o oră de istorie cu dezbateri despre UNIRE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la săvârşirea Micii Uniri, Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”, în colaborare cu Liga Studenţilor din Galaţi, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” şi Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie organizează un simpozion cu tema „Unirea Mică, un început de drum şi o datorie mai actuală ca oricând”. Evenimentul se va desfăşura vineri, 22 ianuarie, de la ora 17,00, în sala AS 011 din cadrul Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie (str. Domnească nr. 111).

Potrivit organizatorilor, în prima parte a simpozionului va avea loc o prezentare a evenimentului din 24 ianuarie 1859 din perspective istorice sau conjuncturale, iar partea a doua este rezervată dezbaterii pe marginea premizelor necesităţii unirii Republicii Moldova cu România. „Acest eveniment este organizat pentru a readuce în conştiinţa gălăţenilor faptul că anul în 1859 a fost făcut doar primul pas unionist, după care am mers mai departe în 1877-1878 şi, bineînţeles, am ajuns la gloriosul 1918. Din păcate, harta României Mari nu a durat decât până în 1940. Mai mult, în ultimii 26 de ani de libertate am uitat de patriotism. În cadrul simpozionului ne propunem organizarea unei dezbateri cu argumente pro şi contra unirii. Tocmai de aceea, la simpozion sunt invitaţi atât susţinătorii, cât şi cei neîncrezători în ideea pe care o promovăm. Tindem să credem că este de datoria celor care se pretind urmaşii lui Cuza, Brătianu, Peneş Curcanul, Iuliu Maniu, Iancu Flondor sau Ion Inculeţ să readucă puterea şi strălucirea României Mari”, ne-a declarat Laurenţiu Vasile, coordonator „Acţiunea 2012”, Filiala Galaţi.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire reprezintă unirea statelor Moldova şi Ţara Românească şi este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor. Actul istoric reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Citit 1699 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Ianuarie 2016 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.