La TEATRUL MUZICAL din Galați, ”Lucia” lui Donizetti, cu o distribuţie naţională

La TEATRUL MUZICAL din Galați, ”Lucia” lui Donizetti, cu o distribuţie naţională
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Duminică, 28 februarie, de la ora 18,00, Teatrul Muzical prezintă o operă care nu poată fi jucată fără o distribuţie excelentă, “Lucia di Lamermoor”, a celebrului compozitor italian Gaetano Donizetti.

Libretul operei, scris de Salvatore Cammarano, este bazat pe romanul “The Bride (mireasa - n.r.) of Lammermoor”, al faimosului romancier britanic Walter Scott, cunoscut pentru cărţile lui de capă şi spadă. Donizetti (1797-1848) a fost un compozitor extrem de prolific, îndrăgit, peste veacuri, pentru celebra operă “Elixirul dragostei” sau pentru “Don Pasquale” - montată cu succes şi pe scena gălăţeană; autor şi a foarte multe concerte, lucrări pentru pian şi muzică de cor.

Regia şi scenografia spectacolului de duminică sunt semnate de orădeanul Horia Balint, un regizor tânăr şi de curaj. Spectacolul este dirijat de Cristian Sandu, un tânăr muzician al Operei ieşene, din 2004 dirijor invitat permanent la Opera Naţională din Cluj, alături de care a realizat multe turnee în Italia, Franţa, Elveţia sau Coreea de Sud. Dirijorul este asistent universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Evoluează orchestra, corul - dirijat de Daniel Nistor şi baletul teatrului nostru - coregrafia, Gabriela Gegea.

Despre valoarea operei şi a slujitorilor ei

“Capodoperă a romantismului italian, Lucia di Lamermoor este una dintre cele mai binecunoscute tragedii donizettiene, în care belcantoul este investit cu valenţe expresiv-dramatice", explică dr. Laura Sava, consultant artistic al Teatrului Muzical. “Succesul spectacolelor cu Lucia di Lamermoor depinde de o distribuţie valoroasă, de primă mână, aşa cum va fi şi reprezentaţia din 28 februarie a Teatrului Muzical “N. Leonard”. Fiecare spectacol susţinut de instituţia noastră în acest an este dedicat sărbătoririi a 60 de ani de activitate", a precizat Laura Sava.

Invitaţii serii, în distribuţie, sunt: soprana Cristina Simionescu, de la Opera Naţională din Iaşi, “o prezenţă permanentă şi binecunoscută pe scena noastră, o excelentă interpretă a rolului principal feminin, Lucia. Având o pregătire muzicală temeinică, în cadrul Academiei de Arte “George Enescu” din Iaşi, Cristina Simionescu s-a perfecţionat cu celebrele soprane Leontina Văduva şi Ileana Cotrubaş, fiind astăzi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate interprete ale partiturilor dificile dedicate rolurilor feminine din opere de Verdi, Donizetti, Mozart, Bellini, Rossini, Leoncavallo, ş.a.”,  aflăm de la dr. Sava.

Tenorul Florin Guzgă este absolvent al Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, clasa prof. dr. Corneliu Solovăstru, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. În anul 2012, a câştigat Premiul al II-lea la Concursul Internaţional "Vincenzo Bellini" şi Premiul special pentru tenori "Galliano Masini", la Caltanissetta, Italia. În 2013, a debutat în rolul Alfredo din opera "La Traviata" de Verdi, pe scena Operei din Iaşi, alături de celebra soprană Elena Moşuc.

Basul Daniel Mateianu a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, clasa de canto a prof. univ. dr. Corneliu Gheorghe Solovăstru, şi Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, Italia. În repetate rânduri, a participat la cursurile de masterclass susţinute de soprana Mariana Nicolesco. Colaborează cu diverse instituţii din ţară, dar şi cu Filarmonica din Chişinău.

Baritonul Alexandru Aghenie face parte din echipa Teatrului “N. Leonard” din anul 2015. Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, Aghenie este discipol al maestrului Vasile Moldoveanu. Calităţile sale au fost apreciate de juriul Concursului Internaţional "Eva Marton" de la Budapesta, la ediţia din 2014, unde a obţinut Premiul I şi 12.000 de euro. În paralel cu spectacolele susţinute în ţară, Alexandru Aghenie dezvoltă şi o frumoasă carieră internaţională, fiind permanent solicitat să cânte peste hotare.

Din distribuţie mai fac parte îndrăgiţi artişti ai teatrului gălăţean: Adian Mărginean - tenor, şef de secţie, care semnează şi ca asistent de regie, mezzosoprana Florentina Soare şi tenorul Valentin Vasopol, despre care am mai avut ocazia să scriem lucruri frumoase.

Puţin despre subiect

Ticălosul lord Enrico Ashton, duşman al familiei Ravenswood, căreia reuşise să-i acapareze aproape toată averea, cade în dizgraţia reginei. Ca să crească iar în favoruri, plănuieşte căsătoria surorii sale Lucia cu un favorit al Curţii, lordul Arturo. Lucia îl iubeşte însă în taină pe Edgardo di Ravenswood, moştenitorul familiei duşmane, singurul rămas în viaţă, care s-a legat de fată cu jurământ de căsătorie. Minţită de fratele ei fără inimă, printr-o scrisoare plăsmuită, că iubitul s-a răzgândit şi a dezlegat-o de promisiune, Lucia este forţată să se căsătorească în interesul fratelui. Însă, când află adevărul crud, tânăra înnebuneşte şi îşi ucide soţul impus cu sila. Lucia şi Edgado se sinucid apoi, pe rând, în final, ca un Romeo şi o Julietă despărţiţi prin vicleşug.

Teatrul Muzical din Galați caută COLABORATORI. CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 1708 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2016 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.