Încă o EXPOZIȚIE DE EXCEPȚIE la Muzeul de Artă din Galați. Trei doamne, trei genuri, o mărturisire, un oraş fără drum!
Foto: În foto, Maria Constantinescu, Dorin Otrocol, Cela Neamţu şi Silvia Radu

Încă o EXPOZIȚIE DE EXCEPȚIE la Muzeul de Artă din Galați. Trei doamne, trei genuri, o mărturisire, un oraş fără drum!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Iarăşi o propunere specială, la Muzeul de Artă Vizuală, vinerea trecută, 18 martie, la vernisajul unei expoziţii în care s-au întâlnit trei genuri plastice diferite şi artişti de marcă: lucrări de pictură, sculptură şi  tapiserie, intitulată „Confesiuni”, semnată Cela Neamţu, Silvia Radu şi Maria Constantinescu! Nume cunoscute.

Trebuie să consemnez chiar de la început cuvintele rostite în finalul manifestării de doamna Cela Neamţu, cuvinte pe care ne-am fi aşteptat să le auzim mai des din partea unor gălăţeni mai păsători: „Dunărea este un loc minunat, bucuraţi-vă de Dunăre! Dar avem nevoie şi de un contact mai mare cu partea asta de ţară şi partea cealaltă de ţară. Rugaţi autorităţile de la Bucureşti să vă facă drumuri de acces către Galaţi! Deci, populaţia din Galaţi, faceţi ca ţara aceasta să înţeleagă importanţa părţii acesteia de ţară, este foarte important! Avem nevoie de asta: Galaţiul este un plămân al nostru, al românismului, făceţi-l să respire - nu poate să respire dacă nu are contactul cu ţara!”

Vineri, au auzit mulţi aceste cuvinte, oameni de cultură, plasticieni, iubitori de artă, studenţi, elevi, fiind prezenţi acum, aşteptând să primească preţioase autografe pe cataloage. Se pare că prezenţa prefectului Dorin Otrocol (care a ţinut să se fotografieze cu gazdele şi cu oaspeţii) la o manifestate culturală semnalează şi gradul ridicat de valoare al acesteia: nici de această dată nu am fost dezamăgiţi!

„Expoziţia reuneşte nume celebre ale artei plastice româneşti”, a deschis expoziţia managerul muzeului, Dan Basarab Nanu. Curatorul expoziţiei, muzeograful şi plasticianul Gheorghe Andreescu, cu patru decenii de experienţă în acest domeniu, a vorbit totuşi cu evidentă emoţie: „Expoziţia este un eveniment pentru Galaţi, este un eveniment pentru mine, este un eveniment pentru Muzeul de Artă şi este un eveniment pentru dumneavoastră!” Curatorul a dezvăluit şi istoricul triplului eveniment: a fost martor, în 2006, în delegaţiei României la Grand Palais, la Paris, când Celei Neamţu i s-a conferit Medalia de Aur pentru tapiserie; de atunci şi-a dorit să o aducă în expoziţie pe artistă, cu lucrări pe săturate; muzeograful Mariana Cocoş mai adusese la noi câteva lucrări ale artistei afirmată pe plan internaţional, a cărui prezenţă a fost astfel ”foarte familiară” la Galaţi, în timp. Pe Silvia Radu, gălăţeanul o remarcase la Bucureşti, cu lucrările ei de sculptură, îngeri din ghips colorat. Picturile Mariei Constantinescu le-a remarcat recent la o expoziţie a unei tabere internaţionale la Zadar, tocmai în Croaţia, când lucrările plasticienei s-au detaşat dintre zecile de lucrări de pe mapamond.  E o „expoziţie cu valoare de simbol”, deschisă chiar în prima săptămână a postului Paştelui, vreme a mărturisirii, dar fără post la înfruptarea din frumosul oferit de trei artiste legate de credinţa lor în divinitate.

”Dragilor, sunt Cela Neamţu” - s-a prezentat, simplu, marea artistă a unei arte rare, cu începuturi în războaiele păcii, cele de ţesut, ale bunicilor, din ´96 prezentă cu ample tapiserii în muzeul nostru. Am remarcat mâinile puternice, de sculptor parcă, ale autoarei de superbe covoare-metaforă. Cea care putea acoperi pereţii unor palate, vine acum, în spaţiul insuficient de expunere gălăţean, cu tapiserii în miniatură. A ţinut ca, printr-o faţă bisericească, să dăruiască arhiepiscopului de la Dunărea de Jos una dintre lucrările sale dragi. Artista denumeşte expoziţia, într-un limbaj mai românesc, ”Mărturisiri”. La rândul său, sculptoriţa Silvia Radu a spus: “România este minunată, s-o iubim, să n-o părăsim, să fie România dodoloaţă, România curată!”. Artista a adăugat gândul că “ortodoxia ne-a făcut neam şi  ţară”. Pictorul Maria Constantinescu s-a referit cu căldură la spaţiul nostru: “Îmi place foarte mult Galaţiul şi am câteva cunoştinţe aici care au un caracter deosebit!” Pictorul a explicat şi simbioza celor trei artiste din tehnici diferite: toate trei “avem aceeaşi structură religioasă şi filozofică”. La sfârşitul prezentării, organizatorii şi oaspeţii s-au îmbrăţişat şi sărutat, “precum românii”.

Citit 1997 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2016 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.