DESTIN IMPRESIONANT - Un erou în războiul de pe Nistru îşi lansează două cărţi la Galaţi

DESTIN IMPRESIONANT - Un erou în războiul de pe Nistru îşi lansează două cărţi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

S-a născut pe 18 mai 1954, în satul Dolna, judeţul Lăpuşna (în prezent, raionul Nisporeni), Republica Moldova. Într-o căsuţă rece şi modestă şi-a construit primele vise.

Copilăria sa nu a însemnat jucării, miros de bucate calde sau aşternut moale şi liniştit. A învăţat să supravieţuiască prin muncă de la vârsta de opt ani, a trăit într-o vizuină, a fost sclav în Kazahstan şi a luptat pentru viaţă alături de mama sa rămasă văduvă. Aşa a început povestea lui Ştefan Jurja - erou în războiul de pe Nistru şi luptător pentru ţara lui şi a noastră. Memoriile şi evenimentele care au învolburat apa Nistrului se regăsesc în două dintre cărţile sale „În căutarea Luminii” şi „Zbucium şi regăsire”, pe care le va lansa joi, 21 aprilie, la ora 17,00, la Biblioteca „V. A. Urechia” din Galaţi, la iniţiativa Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, Filiala Galaţi.

Autorul cărţilor este cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, distins cu medaliile „Vulturul de Aur” şi „Crucea memoriei”. În 1988 a absolvit Şcoala de Miliţie din Chişinău şi este căpitan în rezervă, jurist şi tată a trei copii. La 6 iunie 1992, în una din luptele de pe platoul Coşniţa, a fost rănit. O mină a căzut chiar lângă el, împroşcându-l cu 19 schije, dintre care două le mai poartă şi astăzi în corp. Printr-o minune a rămas în viaţă.

Acum are o pensie mizerabilă, o odaie cât o cutie de chibrituri în apropierea parcului „Ştefan cel Mare” din Chişinău, două schije în plămâni, câteva fotografii ale camarazilor din război şi sute de amintiri.

Uşile bibliotecii sunt deschise pentru toţi cei care îşi doresc să participe la lansarea de carte. Intrarea este gratuită.

Citit 1847 ori Ultima modificare Marți, 19 Aprilie 2016 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.