Reinventare artistică/ Un magazin ca-n Occident pentru plasticienii Galaţiului

Reinventare artistică/ Un magazin ca-n Occident pentru plasticienii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

"Încercăm să aducem o altă lumină către public", a spus, la redeschidere, preşedintele filialei UAP, David Sava

Arta de calitate cere şi găseşte la Galaţi nu numai public de calitate, ci şi cumpărători de calitate, într-un spaţiu de expunere şi vânzare modernizat, occidental de-a dreptul. Paradoxal, cât timp au durat lucrările de reparaţii la magaziunul Uniunii Artiştilor Plastici, din centru, vânzările au crescut la toată gama de materiale, de la culori la pensule sau obiecte de artă, iar organizatorii au de gând ca niciun plastician, elev sau iubitor al meşteşugului artistic să nu se ducă în alt oraş după vreun material. Vitrinele de afară şi pereţii interiori expun, în rame frumoase, pânze uimitoare, dar şi sculpturi. Lucrările au preţuri şi mai mici, şi mai mari, dar toate pentru lucrări de mare rafinament - s-a făcut o selecţie dură a lucrărilor.

Magazinul filialei Uniunii Artiştilor Plastici (peste drum de magazin, la Galeria "Nicolae Mantu", pe firmă, după cuvântul „Plastici” urmează acum şi „Profesionişti”, iar diferenţa faţă de trecut, când expuneau şi artişti în formare, chiar se vede). Noul preşedinte al filialei, plasticianul David Sava, vrea astfel ca Galaţiul să fie singular, scoţând filiala din insolvenţă prin forţe proprii, prin muncă îndrăcită şi ridicarea ştachetei de calitate la primirea lucrărilor scoase la vânzare, aşa cum se face acum şi cu cele din expoziţiile de la Galerie. Nu te poţi plânge că n-ai vândut, dacă n-ai oferit ceva cu adevărat de nerefuzat! Nu numai pânza, dar şi rama se cere acum impecabilă! Chiar Sava a dat exemplu, înlocuind rama unui tablou al său, care era un pic julită.

Cu pereţii vopsiţi în tonuri neutre plăcute, cu o iluminaţie de artă la lucrările de artă, cu (parcă) lărgirea, prin rearanjare, a spaţiului, magazinul nu mai seamănă cu cel vechi, din pereţii şubrezi ai căruia s-au scos tot felul de gunoaie. La deschiderea oficială a magazinului, aproape de jumătatea lunii mai, numai între prieteni, Sava s-a arătat mândru că nu s-au aşteptat nicio clipă bani publici sau pomeni. N-am aflat cu câţi bani a contribuit chiar el (ştiu că a făcut-o) sau ceilalţi, însă într-adevăr a contat că voluntariatul plasticienilor (nu toţi - "cu un ochi râd, cu un ochi plâng", spunea Sava) a adus un rezultat incredibil. S-au parcurs sute de kilometri, cu multe drumuri la Bucureşti pentru diferite piese, cu zile-lumină muncite, chiar şi de sărbători, în special de patru cavaleri ai plasticii gălăţene: David Sava, Gheorghe Miron, Sterică Bădălan şi Ştefan Axente. "Implicarea lor a fost totală" - s-a arătat surprins preşedintele filialei, mărturisind şi că "m-am simţit şi eu extraordinar cârând rigips sau ducând gunoiul!". Mai adăugaţi şi contribuţia financiară, mică, consideră dumnealui, a unui cunoscut Mecena, nu numai al plasticienilor, inginerul Vasile Joantă. A ajutat la reparaţia instalaţiilor o persoană care nici n-a vrut să i se facă public numele. Se vede talentul extraordinar de custode, de dirijor de spaţii de expunere, al plasticianului Miron, "sufletul" acţiunii. Plasticianul revine, după 12 ani, în filiala în care nu se regăsise ca aspiraţii profesioniste înainte.

Printre atracţiile (care sunt şi… economice) se află şi senzorii care fac noaptea să se lumineze complet vitrinele-expoziţie numai atunci când trece prin dreptul lor cineva.

Este important că artiştii au înţeles că, fără componenta economică, arta rămâne în sertar. "E singura şansă a noastră, a artiştilor, de a ne salva", într-o vreme grea în toate domeniile, în care filialele UAP au şi ele probleme mari, crede preşedintele Sava.        

Citit 2375 ori Ultima modificare Duminică, 29 Mai 2016 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.