La noua galerie de artă din Galați, EXPUN artişti din patru oraşe

La noua galerie de artă din Galați, EXPUN artişti din patru oraşe
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Săptămâna trecută s-a deschis un nou spaţiu expoziţional, în centrul-centrului, pe străduţa Băncii Naţionale, nu departe de filiala Uniunii Scriitorilor: Galeria de Artă „Simada” - Domnească nr. 18, colţ cu str. Fraternităţii. Numele? Fragmente din prenumele celor două doamne „inventatoare” ale noii oferte culturale: patroana galeriei, Adriana Chiriţescu, care, alături de soţul său, Dan Chiriţescu, se ocupă de partea tehnică şi financiară, şi plasticiana Simona Pascale.

În apropiere de Galeria de Artă „Nicolae Mantu”, noul spaţiu nu se doreşte însă o concurenţă, ci o diversificare de ofertă artistică, ne-a spus doamna Chiriţescu. Soţii Chiriţescu, patronii SC Navgal Professional Team SRL (evident, cu profil naval), iubesc arta. El este inginer navalist, iar soţia, juristă. Proiectul a fost inspirat de prietena pictoriţă a doamnei Chiriţescu: “Totul se datorează Simonei. Partea artistică este a ei, noi venim cu ce mai trebuie, pe lângă suflet mare şi talent”. O parte dintre pânzele în culori calde, dar şi rochiile unicat, rochii pictate sau cu colaje textile, adevărate expoziţii în mişcare, aparţin artistei.

Alţi artişti expun aici pictură, tapiserie, accesorii vestimentare. Cu sculptură (în cuarţ şi foiţă de aur) a venit Relu Angheluţă. Expun: Tudor Meiloiu, membru al filialei Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti, Gheorghe Mosoreanu, preşedintele filialei UAP Brăila şi, tot de acolo, Ion şi Cristian Radu, tată şi fiu, Veronica Călin, de la Bacău, iar Olimpia Ştefan, ca şi Simona, membră în filiala la gălăţeană. Pictorul Mosoreanu, prezent la deschiderea galeriei, prezintă două lucrări postimpresioniste ce se remarcă de la distanţă, ca un omagiu lui Monet!

Artă... la cafea

„Am fost prin multe galerii şi am găsit că sunt reci”, spune gazda. “Noi ne-am dorit să facem altceva, un spaţiu primitor, să stăm şi jos, să stăm de vorbă, să bem o cafea. Vrem ca artiştii să se întâlnească cu noi, şi unii cu alţii, să le fie drag aici.”

Creaţiile provin din zone diferite din ţară, deci şi o varietate de stiluri  mai mare. Se vor putea şi achiziţiona lucrări - autorii permit chiar negocierea, într-o anumită limită, sau chiar şi plata în rate, la lucrări cu o valoare mai mare.

Programul galeriei, de luni până vineri, este 12,00 - 20,00, chiar şi mai târziu vara, iar sâmbăta, 10,00 - 16,00.

Citit 3231 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2016 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.