Festivalul de Criză

Festivalul de Criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea „Dramaticului” gălăţean nu joacă teatru: chiar nu sunt bani pentru organizarea Festivalului Naţional de Comedie * În plus, fără o rectificare bugetară în Consiliul Local, nu se pot acoperi nici salariile după luna octombrie * „Orice ar fi, vom face Festival, chiar dacă va fi unul de criză”, este promisiunea directorului Vlad Vasiliu *

Criza economică e pe cale să afecteze unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale anului, Festivalul Naţional de Comedie. Anul acesta ar trebui să se desfăşoare cea de-a XXI-a ediţie, însă lipsurile financiare pun sub semnul întrebării desfăşurarea tradiţionalului festival.

Zvonurile privind anularea ediţiei de acest an a Festivalului de Comedie au căpătat substanţă săptămâna trecută, când pe pagina oficială a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” a apărut un anunţ prin care se preciza că evenimentul nu se mai ţine din cauza lipsei banilor.

Ulterior, informaţia a fost ştearsă de pe site-ul instituţiei, iar directorul „Dramaticului”, Vlad Vasiliu, a încercat un discurs optimist. „Căutăm, împreună cu domnul primar, soluţii pentru a organiza Festivalul. Încercăm să găsim bani, însă este foarte greu din cauza crizei financiare”, a explicat directorul Vlad Vasiliu zbaterile pe plan local ale autorităţilor.

De asemenea, conducerea de la „Fani Tardini” spune că se va adresa inclusiv forurilor de la Bucureşti pentru a obţine sumele necesare. „Inclusiv la Ministerul Culturii voi înainta un plan, un proiect şi sperăm să primim ceva sprijin financiar, care să completeze sumele alocate la nivel local”, a mai spus Vlad Vasiliu.

Nu mai sunt bani nici pentru salarii

Din păcate, Teatrul Dramatic se confruntă cu probleme financiare destul de serioase chiar şi fără organizarea Festivalului de Comedie. „Primăria ne-a anunţat că nu mai are bani nici măcar pentru salarii începând cu luna octombrie. Sumele necesare le-am putea obţine doar în cazul unei rectificări bugetare”, a mai spus directorul Teatrului Dramatic, precizând că, în acest moment, asigurarea lefurilor reprezintă principalul obiectiv al conducerii instituţiei.

„Dacă eu fac Festivalul de Comedie şi rămânem apoi fără bani de salarii, atunci oamenii vor spune că eu sunt vinovat, chiar dacă banii pentru festival i-aş obţine din altă parte. Pentru noi, cel mai important este să dăm salariile, abia apoi vom găsi o soluţie să facem, sub o formă sau alta, măcar un mini-festival”, a explicat Vlad Vasiliu.

E nevoie de 180.000 de lei

Vestea problemelor financiare ale „Dramaticului” vine după ce, în urmă cu câteva luni, înainte de premiera „Lecţiei”, de Eugène Ionesco, conducerea instituţiei îşi anunţa intenţia de a transforma Festivalul Naţional de Comedie într-unul internaţional.

„Nu am renunţat la idee, încă mai căutăm resurse financiare pentru a aduce două teatre, din Slovacia şi Austria. Intenţia noastră este de a face un Festival al Teatrelor Dunărene. Nu ne trebuie mulţi bani, dar tot ar fi nevoie de nişte sume”, a mai precizat Vlad Vasiliu.

De altfel, potrivit conducerii „Dramaticului”, ar fi nevoie de aproximativ 180.000 de lei pentru a face un festival la nivelul ediţiei de anul trecut. Din păcate, suma ar putea fi obţinută cu greu din bugetul public al oraşului Galaţi, astfel că e posibil să avem parte de un Festival de Criză anul acesta.

„Dacă obţinem mai puţini bani, facem cu cât avem. Mai renunţăm la nişte cheltuieli, nu vom mai da premii în bani, ci vom face doar diplome, nu ştiu, dar eu sunt convins că, într-un fel sau altul, vom face Festivalul de Comedie şi anul acesta. Ar fi păcat să stricăm tradiţia”, a mai comentat directorul Vlad Vasiliu.

Trei variante de Festival

În funcţie de bugetul care se va strânge, conducerea „Dramaticului” spune că are trei variante de a face anul acesta Festivalul de Comedie:

1. Festivalul de Criză Mare - trei zile a câte două spectacole;

2. Festivalul de Criză Mică - cinci zile a câte două spectacole;

3. Festivalul Fără Criză (obişnuit) - opt zile a câte două spectacole.

Fără întrerupere de 9 ani

Festivalul Naţional de Comedie se desfăşoară, la Galaţi, sub o formă sau alta, din anul 1976. Au existat, în această perioadă câteva „pauze”, însă, din anul 2000 şi până anul acesta, festivalul s-a desfăşurat fără întrerupere.

Precedentul an în care festivalul nu s-a ţinut a fost 1999. Din ’76 şi până în ’80 au avut loc trei ediţii, în anii ’80 au avut loc doar patru ediţii, iar în anii ’90 alte patru. La acestea se adaugă cele nouă ediţii din anul 2000 încoace.

Comentariu foto: Anul acesta, Festivalul de Comedie ar putea avea drept premii doar diplome şi flori

Citit 847 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.