Teatrul Dramatic | Trei spectacole pe toate gusturile

Teatrul Dramatic | Trei spectacole pe toate gusturile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Spectacol-reflecţie, de studio

Astăzi, 30 septembrie, de la ora 19,00, în Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, vom putea viziona spectacolul „Buzunarul cu pâine”, după piesa scrisă de dramaturgul român cel mai jucat în străinătate, Matei Vişniec. Regia spectacolului, care pune întrebări şi caută răspunsuri despre implicare, responsabilitate şi vină, aparţine actorului Vlad Matei Ajder, de la Dramaticul gălăţean.

Joacă doi tineri actori pe care este imposibil să nu-i remarcaţi cu satisfacţie în orice spectacol al Teatrului „Fani Tardini”:  Răzvan Clopoţel, alături de Ştefan Aleksandru Forir. 

Dincolo de „cămaşa” teatrului absurd, piesa este şi realistă, prin locul în care se petrece acţiunea ei şi prin metehnele, fobiile şi laşităţile noastre cele de toate zilele, textul are şi profunzimi filozofice, un dialog viu, ritm şi chiar ceva mister. Salvarea unui prezumtiv câine căzut în fundul unui puţ devine o sarcină pe care cei doi încearcă să şi-o asume cât mai comod. Ideea acestui text i-a venit autorului cu ani în urmă când, înainte de revoluţie, ca profesor navetist, a trecut, grăbit să nu întârzie la ore, pe lângă un puţ în care se auzea un câine lătrând.  

Piesă foarte jucată în lume

Mâine, 1 octombrie, de la 19,00, în Sala Mare a Teatrului, o echipă numeroasă cu îndrăgiţi actori ai teatrului nostru va juca piesa „Trilogia belgrădeană”, semnată de sârboaica Biljana Sbrljanovic – jucată în peste 50 de ţări, autoare a şapte piese (premiată, printre altele, cu Ernst Toller Peize!), scriitoare şi de scenarii pentru seriale TV şi lector la Facultatea de Artă Dramatică din Belrad.

Regia aparţine lui Erwin Simsensohn, de la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” şi Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti. Distribuţia este numeroasă şi motivată, într-un spectacol reuşit: Cristian Gheorghe, Adrian Ştefan, Elena Ghinea, Flavia Calin, Oana Preda Gheorghe, Florin Toma,  Elena Anghel, Vlad Ajder, Ciprian Braşoveanu, Oana Mogoş, Vlad Volf, Tamara Manea (vioară), Ionuţ Donose (acordeon). De fapt, acţiunea piesei nici nu se petrece, paradoxal, la Belgrad, ci cât mai departe, unde au reuşit să emigreze personajele, la Praga, Sidney şi în Los Angeles, din bine în mai bine, s-ar putea crede, dar tot într-o ratare: „Fericirea noastră nu e aici”, constată refugiaţii ajunşi la adăpost în lumi occidentale.

Un spectacol exploziv

Duminică, 2 octombrie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului se va juca recenta premieră de succes „Butoiul cu pulbere”, scrisă de un tânăr dramaturg macedonean în vogă foarte apreciat din ţara sa –  Dejan Dukovski. Regia aparţine unui regizor cunoscut pentru montări de succes, de la clasic, la teatru contemporan, chiar şi pe teme de social theatre: Vlad Massaci, de la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Distribuţia, numeroasă, aliniază, într-un spectacol cu ritm, vervă, cu umor negru de calitate, gaguri neaşteptate, joc fin, pe următorii actori: Vlad Vasiliu, Gheorghe V. Gheorghe, Svetlana Friptu, Lucian Pînzaru, Ştefan Forir, Flavia Călin, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Oana Preda, Răzvan Clopoţel, Vlad Ajder, Vlad Volf. Fiecare are câte un moment extraordinar, ca într-o arie, continuând cu un joc foarte atent, răsplătit cu aplauze.

Într-o lume cam ca a noastră prin periferiile rău famate, într-o Serbie în care nu se vede războiul, ci războiul domestic, întâlnim întâmplări, ca nişte flashuri, cu prieteni care se iubesc până la moarte (unul îl omoară pe celălalt!), „naşul” agresor de plăcere îşi găseşte… naşul unde nu te aştepţi, vieţaşul din puşcărie se adaptează altul lider de celulă, unul ce părea fragil, o sinucidere ca un capăt de drum presărat cu o crimă şi, de ce nu, cu un ultim viol, oameni umiliţi de unul care are o nebunie constantă şi mereu neaşteptată. Ritm, joc impecabil, o minuţie de ceasornicar din partea regizorului şi o înţelegere perfectă a rolurilor!

Citit 1688 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2016 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.