”Noaptea în bibliotecă” | Distracţie şi bună învăţătură la ”V. A. Urechia” (FOTO)

”Noaptea în bibliotecă” | Distracţie şi bună învăţătură la ”V. A. Urechia” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sâmbătă, de la ora 14,00 la ora unu după miezul nopţii  - 11 ceasuri întregi!, chiar a meritat să trăieşti în evenimentul „Noaptea în Bibliotecă la Galaţi”, ediţa a VI-a!  În bătrâna, dar şi moderna Bibliotecă „V. A. Urechia”, călcai la propriu pe copii. Doar pe sub uşi n-au intrat: micuţii şi-au băgat năsucurile peste tot, căci au avut voie oriunde, şi ce-au mai întrebat, şi ce i-au mai târât  pe părinţi după ei sau au urmând în trombă, ca un stol, pe doamna învăţătoare.

Porţile instituţiei erau laaarg deschise, invitându-te din stradă în curte, printre copaci, unde de-a stânga şi de-a dreapta erau aşternute lungi mese cu carte ale unor edituri din ţară şi de aici. Aveam de văzut, cât se poate, şapte expoziţii, aveam de acoperit nu mai puţin de 30 de acţiuni distractive sau educative sau şi-şi! M-a impresionat de pildă, chiar după momentul deschiderii oficiale, micuţii de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din satul I. C. Brătianu, de fapt una dintre porţile de intrare în oraş – dinspre Mare! Când balonaşele cu răvăşele s-au spart, s-au împrăştiat cuvintele. Copiii au despăturit atunci bileţelele şi au ales câte un cuvânt neapărat frumos – un pici, mai strângător, a adunat trei „bucăţi”- cuvinte! –, iar pe cele rele le-au lepădat pe podea. Astfel, frumoase au fost găsite vorbe precum „zâmbet”, „primăvară” sau „mamă”, ori „cuminte”, însă un puşti s-a gândit că nici vorba „ură” nu e rea. Dar a fost învăţat să o arunce jos.

Prezenţă numeroasă, un salut şi o listă

Vorbind despre deschiderea oficială, am remarcat în grădină dascăli şi elevi, părinţi, câţiva scriitori, oameni care vin să se bucure unii în prezenţa altora. Era şi Ziua mondială a Muzicii, observa la deschidere directorul general al Bibliotecii, dr. Zanfir Ilie. Care a prezentat chiar din start o părticică din „meniul” serii: „În primul rând, foarte multe campanii de promovare a lecturii – una mai frumoasă decât alta!” Într-adevăr, după deschiderea oficială, cea vorbită, am fost martorul unei întâlniri scurte, ca la Cartierul General al Armatei înainte de un atac, cu invazie în teritoriu vast: tinerii voluntari au fost sfătuiţi asupra traseelor, a amănuntelor de ultimă oră, ei urmând să lase cărţi şi câte un chestionar pe bănci din oraş. Directorul a mai prezentat: „Începem cu o întâlnire-surpriză cu o carte, continuăm cu căutătorii de comori în cărţile bibliotecii, vorbim despre puterea cuvintelor. Letiţia Buruiană îi va  învăţa tainele lecturii. Vom avea un recital ţinut de micii artişti la Şcoala de Artă a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”  (CCDJ), ai cunoscutei profesoare artista Emilia Savu” (prezenţi la bibliotecă şi altădată, micuţii Iulian Hilerin, Bianca Miron, Alexandra Neculai, Andra Răzeşanu şi alţi copii cu talent  care au obţinut deja multe premii de interpretare în ţară.) Artiştii de la formaţia de dansuri populare, tot a CCDJ, au spart gheaţa în deschidere, cântând muzică populară românească binecunoscutul  Aurică Totolici.

Sâmbătă, au mai fost vernisate expoziţii de documente şi vechi fotografii (inclusiv una cu moda de altădată!), de carte de tot felul, s-a redeschis (cu o surpriză faţă de prezenţa iniţial anunţată!) Salonul literar Axis libri, personaje de carte au fost recunoscute de copii la lumina lunii, a fost proiecţie de filme, au fost lansări de cărţi, premierea unor mici desenatori, atelier de lectură,  Clubul de şah „Axis Libri” condus de Adrian Smărăndoiu, Clubul de scrabble, atelier de lectură, curs de bune maniere în instituţiile publice, dansuri tradiţionale greceşti, lecturi, recital la chitară, recitări, concursul… „Pokebook Mania”, folk şi câte altele…

Cartea luminează mai bine noaptea…

Cred că la un eveniment local cultural, la care vin şi copiii, viitorii constructori de viitor, prezenţa autorităţilor este o datorie de onoare. Prezent la deschidere, viceprimarul Apostol Anton Picu a fost rugat să spună câteva cuvinte. Pe fondul renunţării multor tineri la exerciţiul şi avantajele lecturii, secundul de la Primărie a elogiat evenimentul cultural de acum şi l-a prezentat pe managerul-gazdă drept „un frumos nebun”, „care se încăpăţânează să facă lucruri extraordinare, ca să atragă tinerii să citească”. Singurul reprezentant oficial aflat de faţă i-a felicitat pe bibliotecari şi pe părinţii care urmăresc dezvoltarea intelectuală a copiilor. Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria au sprijinit acţiunea, în timp ce parteneri culturali au fost  Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Prozatorul şi profesorul Theodor Parapiru, care a numit „eveniment-metaforă” ceea ce urma să înceapă şi a făcut trimitere la cărţile arse şi învăţate pe de rost din cunoscuta distopie „Fahrenheit 451” a mai spus că  „Lumina vine de la carte!”.

Citit 1271 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.