Grup fondat la Galaţi | Vernisajul artiştilor figurativi, la Muzeul de Artă

Grup fondat la Galaţi | Vernisajul artiştilor figurativi, la Muzeul de Artă
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Un eveniment rar: constituirea - chiar la Galaţi! - a unui nou grup de artişti plastici, grup care aparţine unui singur curent artistic: constituirea Societăţii Artiştilor Figurativi din România are loc astăzi, 21 octombrie, de la ora 19,00, la Muzeul de Artă Vizuală! Vernisajul din această seară va vorbi limpede, prin lucrările expuse.

Membri fondatori sunt artişti cunoscuţi şi apreciaţi - fiecare are deja dreptul la un mic muzeu personal - Cornel Corcăcel, Gheorghe Miron, Raul Popa şi Liviu-Adrian Sandu - „aceştia declarând că misiunea noii societăţi este cea de a promova excelenţa artistică, de a restabili standardul ridicat, avut odinioară, al performanţelor artistice în desen, pictură sau sculptură”, aflăm dintr-un comunicat al muzeului. „Ei îşi doresc ca prin propriile lucrări să readucă în atenţia lumii frumosul şi măiestria artistică. Societatea Artiştilor Figurativi din România oferă lumii o sursă educaţională, o platformă de dialog în care schimbul de experienţă se realizează între toţi acei artişti, profesori, cursanţi, admiratori, curatori şi colecţionari de artă, care apreciază şi promovează arta reprezentaţională, generic numită Artă Realistă.”

Cei şapte magnifici… ai artei

Vom putea deci admira pe săturate picturi de Cornel Corcăcel, cu jocurile sale de filozofie plastică şi chipuri care ştiu să te privească, de Corneliu-Drăgan Târgovişte, care binecuvântează ochiul cu uimitoare peisaje pictate în foarte dificila tehnică a acuarelei, unde pensula nu poate mângâia de două ori acelaşi spaţiu fără să-l strice, de Gheorghe Miron, autorul unor adevărate „Ronduri de noapte” contemporane, cu fast şi strălucire a culorilor, cel care, în plus, prinde pentru istoria noastră de aici şi chipul unor personalităţi de acum, în compoziţii echilibrate „la milimetru”. Expun şi tânăra pictoriţă Irina Panţîru, care aduce neaşteptate construcţii organice baroce, şi Raul Popa, cu căldura culorilor ce trec parcă dintr-un vechi vas de Cucuteni pe chipul uman devenit hartă a vieţii, şi Lucian Prună, care pictează naturi statice uneori mai adevărate decât modelul, iubeşte peisajul care este pentru privire precum catifeaua pentru degete, surprinde viul cu o privire bucuroasă, şi, nu în ultimul rând, sculptorul Liviu-Adrian Sandu, recunoscut deja, chiar şi peste Ocean, pentru chipurile sale de teracotă care ştiu să redea şi culoarea irişilor, doar din vârful eboşoarului cu care modelează lutul magic.  Pe blogul său, acesta scria: „Continuing the tradition of Bernini and Rodin”! Sculptorul este membru al grupului internaţional Portrait Sculptors Society of the Americas şi este printre finaliştii concursului internaţional de artă realistă contemporană organizat de Art Renewal Center, cel mai important muzeu virtual din lume.

Este o deosebire…

Faţă de obişnuit! „Arta figurativa descrie orice formă de artă modernă, care păstrează referiri puternice la lumea reală şi în special la figura umană” - am găsit explicat pe site-ul Tate, al celebrei Tate Gallery din Londra, muzeu de artă  fondat încă din 1897. „Termenul a fost folosit mai ales de la apariţia artei abstracte, pentru a se referi la artişti care păstrează aspecte ale lumii reale, deşi într-un sens general figurat, de asemenea, se aplică retroactiv tuturor artelor de dinainte de apariţia artei abstracte.”

În tot cazul, veţi recunoaşte imediat stilul, de la distanţă! Şi nu avem în faţă lucrări care doar copiază natura, ci lucrări cu metaforă, de mare armonie în linie, culoare sau volum. De asemenea, trebuie ţinut seama de meşteşugul înţelegerii proporţiilor umane, talentul evident al fiecăruia din cei expuşi acum, dar şi volumul extrem al muncii înglobate în aceste creaţii uimitoare. Arta, indiferent că este figurativă, abstractă sau decorativă, trebuie în primul rând să emoţioneze prin CEVA. Iar lucrările de acum vă vor emoţiona, cu siguranţă, în mai multe feluri şi din mai multe motive!

Iată câteva exemple de lucrări din opera celor şapte expozanţi: bust în teracotă realizat de Liviu-Adrian Sandu, acuarelă de Drăgan Corneliu - Târgovişte, lucrare de Gheorghe Miron, lucrare de Cornel Corcăcel și portret realizat de Raul Popa

Citit 1996 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2016 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.