FESTIVALUL DE COMEDIE | Dramaticul deschide balul. Află PROGRAMUL și CÂT COSTĂ INTRAREA

FESTIVALUL DE COMEDIE | Dramaticul deschide balul. Află PROGRAMUL și CÂT COSTĂ INTRAREA
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sâmbătă, 5 noiembrie, la ora 17,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a  XXVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie - Galaţi 2016. CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII

După deschidere, îi vom putea sprijini, aplaudând, pe „ai noştri”: spectacolul cu succes deja confirmat „Butoiul cu pulbere”, de Dejan Dukovski, dramaturg macedonean foarte jucat în lume, mai ales cu această piesă, pe tema contemporană a violenţei în familie, într-o lume de asemenea violentă. Regia îi aparţine lui Vlad Massaci, regizor al Naţionalului bucureştean. Preţul unui bilet este de 18,90 lei.

Vor fi nouă zile cu de toate - de la farsă la musical, 17 spectacole (nouă în Sala Mare, patru la Studio şi patru la Clubul comediei - Ethos Cafe (Casa Serfioti), de pe strada Domnească

Duminică, Molière

Duminică, 6 noiembrie, de la ora 19,00, Teatrul Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea vine cu un text garantat de peste trei sute de ani, al marelui Molière, piesa „George Dandin”. Numită şi „Soţul zăpăcit”, este povestea unui ţăran îmbogăţit care încearcă să parvină, cumpărându-şi un titlu de nobleţe. Bineînţeles, este şi o poveste de dragoste şi speranţă… Spectacolul este regizat de Laszlo Bocsardi, care este şi director al trupei de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Biletul costă 52,50 lei.

Din Siberia, cu umor şi dragoste

Luni, 7 noiembrie, vom vedea piesa „Iluzii”, scrisă de dramaturgul, cineastul şi actorul rus  Ivan Vîrîpaev, născut în 1974, la Irkutsk, în Siberia. Piesa a avut premiera în Siberia, dar a avut succes şi la Moscova sau în Franţa. În 2007 ,Vîrîpaev punea bazele unei structuri proprii de producţie, pentru crearea de  „proiecte inovatoare”, inventând astfel  „Mişcarea Oxygen”. Textul acestei piese, o comandă pentru un teatru din Germania, vorbeşte despre „o viaţă plină de amor, dar şi de iluzii amoroase”. Regia e semnată de dr. Andreea Vulpe, fostă elevă a regretatului mare regizor Valeriu Moisescu, recent dispărut.  Acest spectacol a fost vizionat şi la TVR, în august.

Joacă trupa unui teatru ancorat puternic în prezent, Godot Café, care oferă, pe lângă spectacole, concerte, stand up comedy, spectacole de improvizaţie, expoziţii. Comic este că piesa se joacă chiar pe 7 noiembrie, vechea zi a „Revoluţiei din Octombrie”… Preţul unui bilet, 18,90 lei.

Râs şi muzică, cu Naţionalul bucureştean

Seara, de la 19,00, trupa Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală ne prezintă spectacolul „ActOrchestra”, o „creaţie colectivă”, în regia lui Horia Suru. „Nu este concert, nici teatru muzical, nici improvizaţie muzicală, nici exerciţiu de actorie… dacă vrem să definim genul. Este doar un joc la care se râde… serios, cu trei actori şi încă 20 de parteneri… sau instrumente muzicale. Orchestra din această seară transformă concertul într-un spectacol de teatru”, anunţa la premieră producătorul. Biletul costă 31,50 lei.

Tanţa şi Costel vin marţi

Marti, 8 noiembrie, de la 17,00, Teatrul de Vest Reşiţa aduce spectacolul „Nuntă cu navetişti”, după texte de Ion Băieşu, de neuitat pentru serialul TV „Tanţa şi Costel” şi a multor piese de umor absurd, scenarii de comedii, dar şi proză şi teatru cu trimiteri fantastice, precum „Chiţimia”. Regia este semnată de directorul artistic al teatrului, Dan Mirea, care a montat mulţi autori români clasici şi contemporani. Intrarea, 14,70 lei.

Un jaf cu... bun-simţ

Marţi, de la 19,00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova prezintă spectacolul „Spargere”. O comedie neagră, scrisă de un dramaturg şi prozator optzecist foarte disccret, deşi părea să fie o promisiune a generaţiei sale. Spectacolul are la bază nuvela „Jaf armat”.  Un jaf încercat de hoţi… de bun-simţ, cu o scenografie foarte plastică, un text „cu numeroase înţelesuri şi subînţelesuri impecabil jucate, un fel de „Cum vă place” pentru spectatorii din secolul al XXI-lea”, scria un cronicar. Biletul costă 31,50 lei.

Miercuri după-amiază, umor interetnic

Miercuri, 9 noiembrie, de la 17,00, trupa Yorick Studio Târgu Mureş prezintă spectacolul „MaRó” de Csaba Székely, în regia lui Andi Gherghe. Piesa "vorbeşte despre bizareriile relaţiilor româno-maghiare prin zece scene uşor absurde". Cu piese care se joacă la Târgu Mureş şi Budapesta, autorul a câştigat Premiul Imison al Societăţii Autorilor din Marea Britanie, pentru „Do You Like Banana, Comrades?”, dar şi un premiu la un concurs de dramaturgie al Teatrului Weöres Sándor din Ungaria, cu o piesă despre Mihai Viteazul. Intrarea la spectacol costă 14,70 lei.

Cel mai căutat spectacol

De la 19,30, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti prezintă „Musca spaniolă”, de Franz Arnold şi Ernst Bach, în regia lui Andrei Munteanu. Farsă amuzantă în stilul clasic al genului, scrisă puţin înainte de Primul Război Mondial, de cuplul de dramaturgi de succes pentru farse şi comedii regizate de Bach la Teatrul Municipal din Berlin. A fost cel mai cumpărat spectacol, acum, la Galaţi. „Ce se poate întâmpla atunci când distinşii reprezentanţi ai elitei unui oraș se confruntă, douăzeci şi cinci de ani mai târziu, cu consecinţele aventurilor din tinereţe, comise împreună cu… ”musca spaniolă”, frumoasa şi seducatoarea dansatoare de flamenco?!”. 25,20 lei costă biletele de intrare.

Joi după-amiază, satiră şi dans

Joi, 10 noiembrie, de la 17,00, Teatrul „Jean Bart” Tulcea va evolua cu spectacolul „O zi din viaţa la nişte oameni”, de Mihail Gălăţan, în  regia lui Aurel Palade. Autorul este un actor tulcean, deci scrie cu experienţa scenei, textul fiind publicat într-un volum care conţine teatru, scenarii de film, libret de operă. Satiră, multă muzică, dans. Coregrafa Oana Pisaroglu, gălăţeanca noastră trasplantată la teatrul tulcean, a semnat mişcarea scenică. Puteţi vedea piesa contra sumei de 14,70 lei.

Naţionalul din Chişinău joacă joi seara

De la 19,00, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău vine cu o comedie clasic-bulevardieră, foarte jucata „Puricele”, a francezului Georges Feydeau, acum sub numele „Aveţi ceva de declarat?”. Regia: Petru Hadârcă. „Tip demn de wikipedia”, regizorul-actor a juct la multe teatre mari din Chişinău, dar şi la Bucureşti, la „Nottara” şi „Ion Creangă”. Mulţi ani a fost director artistic la Chişinău, la Teatrul muzical „Ginta Latină” şi Teatrul Naţional. Faydeau scria piesa la vremea răscoalei din 1907, când Europa era în plină La Belle Epoque… Biletul costă 25,20 lei.

O comedie cu Premiul Tony

Vineri, 11 noiembrie, de la ora 19,00, avem şansa să ne întâlnim cu marele  Teatrul Mic din Bucureşti şi cu piesa „Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike”, de de Christopher Durang, în regia lui Horia Suru. Piesă premiată cu Premiul Tony în 2013, echivalentul Oscarului pentru film. Împrumutând numele eroinelor lui Cehov, dramaturgul, autor de comedii scandaloase sau absurde, popular în anii ´80, îşi plasează întâmplările în Buks County. „O comedie cu gust amărui, în care temele şi atmosfera cehoviană sunt remixate în spirit contemporan”. Intrarea costă 52,50 lei.

Să cântăm cu Don Quijote

Sâmbătă, 12 noiembrie, de la 19,00, Teatrul „Regina Maria” Oradea vine cu celebrul musical „Omul din La Mancha”, de Dale Wasserman, în regia lui Gyorgy Korcsmaros. Scrisă iniţial pentru televiziune, fără muzică, sub titlul „I, Don Quixote”, piesa devenea în 1966 musical, primea Premiul Tony şi este una dintre cele mai longevive spectacole de pe Broadway! A fost ecranizată de Arthur Hiller, cu Sophia Loren şi Peter O´Toole. Regizorul maghiar, actor de teatru şi de film, a fost director de teatru şi are multe premii în palmares. A jucat inclusiv în filme muzicale populare, precum „West Side Story”, „Scripcarul pe acoperiş” sau „Les Miserables”.  Povestea lui Don Quijote este cunoscută, dar replicile bine scise îi dau satisfacţie spectatorului. Contra sumei de 31,50 lei.

Gala şi recital Caramitru - Mălăele

Duminica, 13 noiembrie, e cu noroc, mai ales pentru cei care vor primi laurii Festivalului, care se închide cu Gala de decernare a premiilor.

Urmează un recital al unor actori care nu au nevoie de prezentare: Ion Caramitru, director al Naţionalului bucureştean şi preşedinte al UNITER, şi Horaţiu Mălăele, sub titlul „Câte-n lună şi în stele” (foto). Participarea la ultima seară de festival costă 52,50 lei.

Citit 3629 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2016 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.