Festivalul de Comedie, la ultimii paş

Festivalul de Comedie, la ultimii paş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea de-a  XXVIII-a ediţie a  Festivalul Naţional de Comedie - Galaţi 2016, al cărei gong a bătut în seara de 5 noiembrie, mai are de oferit câteva surprize până la încheierea sa de duminică.

Diseară, 11 noiembrie, de la 19,00, marele Teatru Mic din Capitală ne oferă spectacolul „Vania şi Sonia şi Maşa şi Spike”, de Christopher Durang, în regia lui Horia Suru. Textul a fost distins cu Premiul Tony pentru cea mai bună piesă, în 2013, adică echivalentul Oscarului pentru filme! Autorul a fost şi finalist în cursa pentru Premiul Pulitzer, în 2006, pentru piesa „Miss Witherspoon”. Scenarist de film (l-a acuzat pe Robert Altman că i-a stricat un text, rescriind incoerent scenariul filmului „Beyond Therapy”!) şi de seriale tv, Christopher Durang a şi jucat.

În distribuţie îl întâlnim şi pe îndrăgitul actor de teatru şi film Gheorghe Visu. Teatrul invitat prezintă subiectul piesei: "O comedie cu gust amărui, în care temele şi atmosfera cehoviană sunt remixate în spirit contemporan. Iubiri neîmplinite, dar constante, speranţe transformate în ambiţii, destine în bătaia vântului, trăite cu zâmbetul pe buze. O joacă matură de-a râsu'-plânsu' autohton, în care ludicul are rolul principal în povestea celor „trei surori” care nu mai vor să plece la Moscova. Un frate, o soră vitregă şi o vedetă de cinema aşteaptă bâtlanul albastru pe malul unui iaz în Bucks County."

Împrumutând numele eroinelor lui Cehov, dramaturgul, autor de comedii scandaloase sau absurde, foarte popular în anii ´80,  îşi plasează întâmplările în SUA. Spectacolul durează două ore şi 15 minute.

Mâine seară, Don Quijote muzical

Mâine, 12 noiembrie, de la ora 19,00, Teatrul "Regina Maria" din Oradea vine cu celebrul musical „Omul din La Mancha”, de Dale Wasserman, în regia lui Gyorgy Korcsmaros. În rolul titular, actorul de teatru şi film Richard Balint. La Craiova, rolul fusese interpretat de Tudor Gheorghe. Spectacolul a mai fost montat şi de Ion Cojar. Piesa a fost scrisă iniţial pentru televiziune, fără muzică, sub titlul „I, Don Quixote”. Este „un musical remarcabil, emoţionant şi tulburător totodată, fiind unul dintre primele spectacole care au pus în valoare o operă literară de o asemenea anvergură”, spun producătorii. Piesa devenea în 1966 musical (muzica - Mitch Leigh, versuri - Joe Darion), primea Premiul Tony şi este unul dintre cele mai longevive spectacole de pe Broadway! Ecranizată de Arthur Hiller, cu Sophia Loren şi Peter O´Toole în rolurile principale, a putut fi vizionată şi de publicul român. Autorul a scris şi scenariul filmului „Vikingii”, cu Kirk Douglas. Regizorul maghiar, actor de teatru şi de film, a fost director de teatru şi are multe premii la activ. A jucat inclusiv în filme muzicale populare, precum „West Side Story”, „Scripcarul pe acoperiş” sau „Les Miserables”.  Povestea lui Don Quijote este cunoscută, însă replicile bine scrise şi ariile muzicale le dau satisfacţie spectatorilor. Spectacolul durează două ore şi 30 de minute.

Duminică -  Gala de premiere

Duminică, de la ora 19,00, emoţiile vor lua sfârşit: se vor decerna premiile Festivalului. Noi nu avem mari emoţii, Dramaticul gălăţean, pentru prima dată, neparticipând în acest an la festival.

În continuarea serii de duminica, urmează un recital „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”, un spectacol al Teatrului Naţional Bucureşti, cu două nume extraordinare ale teatrului în distribuţie, actorii Ion Caramitru, director al Naţionalului bucureştean, vechi preşedinte al UNITER şi fost ministru al Culturii, şi Horaţiu Mălăele.        

Citit 854 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2016 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.