Concert extraordinar cu gălăţeanul Liviu Câşleanu şi pianista Verona Maier

Concert extraordinar cu gălăţeanul Liviu Câşleanu şi pianista Verona Maier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un concert extraordinar cu Liviu Câşleanu la vioară şi Verona Maier la pian se va desfăşura, în cadrul Festivalului Internaţional "Leonard", sâmbătă 12 noiembrie, începând cu ora 19,00, la Teatrul Muzical. În program au fost incluse  piese de W. A. Mozart - Sonata în Sol Major, Ludwig van Beethoven - "Sonata Primăverii”, César Franck - Sonata în la major pentru vioară şi pian.

Liviu Câşleanu - cetăţean de onoare al Galaţiului

Prim concertmaestru al Orchestrei Beethoven Bonn, docent la Academia de Muzică din Mainz, gălăţeanul Liviu Câşleanu este discipol al legendarului violonist şi pedagog Ştefan Gheorghiu, cu care a studiat la Academia "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti.

A câştigat numeroase premii internaţionale la competiţii ca Tiber Varga (Special Prize Swiss Radio), Genf, Colmar String Quartet Competition.

Numeroase imprimări de radio şi televiziune (RAI, Swiss Radio, WDR Cologne, Brazilian Television) i-au adus recunoaşterea internaţională.          

Îşi desăvârşeşte studiile cu maeştri renumiţi ca: L. Kogan (Weimar), S. Accardo (Santa Cecilia Roma), H. Szering (Nissa) precum şi Virtuosi di Venezia: L. Ceroni şi F. Zadra - muzică de camera.

Alături de cariera violonistică, el este un pedagog activ cu apariţii constante în cadrul cursurilor masterale internaţionale  în USA, Franţa, Japonia, Olanda şi Germania.

Liviu Câşleanu a fost concertmaestrul unor orchestre de renume ca Münster Symphonie Orchestra, Düsseldorfer Symphoniker (Opera Germană) şi, din 1987 până în prezent, prim concertmaestru al Orchestrei Beethoven, din Bonn.

Este cetăţean de onoare al Galaţiului.

Verona Maier, de la concerte, la muzică de film

Verona Maier începe studiul pianului la vârsta de şase ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti. În 1980, este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. În 1983 este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie (Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia, Cehia, Norvegia).

Alături de prestigioşi dirijori şi interpreţi din România şi din străinătate, apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră "Simfonietta" sau Orchester Contemporary Opera Zürich, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Naţională Radio, Ansamblul "Concordia". Manifestă o preferinţă deosebită pentru muzica de cameră, domeniu în care colaborează, între alţii, Daniel Kientzy (saxofon), Pierre Yves Artaud, Claudi Arimany, Alan Weiss, Virgil Frâncu, Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), David Harris, Aurelian Octav Popa, Emil Vişenescu, Sacha Rattle (clarinet), Remus Azoiţei, Florin Croitoru, Thomas Bowes, Gabriel Croitoru, Vlad Stănculeasa (vioară), Ioana Ostafi, Marin Cazacu (violoncel), Ion Ivan Roncea (harpă), Sarah Meredith, Elisabeth Lawrence (mezzo-soprane).

Alături de Georgeta Stoleriu, Anca Iarosevici şi Robert Dumitrescu, face parte din formaţia de cameră Studioul de Muzică Veche, unde evoluează la clavecin şi percuţie. A realizat înregistrări şi a participat la numeroase emisiuni pentru radio şi televiziune, fiind prezentă pe şapte CD-uri realizate în ţară şi în străinătate. A prezentat în primă audiţie sau primă audiţie românească peste şaizeci de lucrări muzicale.

De asemenea, a fost solicitată de o serie de regizori români la realizarea consultanţei de specialitate la muzica mai multor filme pentru marele sau micul ecran: "Moara lui Călifar" (Şerban Marinescu, 1986), "O vară de neuitat" (Lucian Pintilie, 1994), "Craii de Curtea Veche" (Mircea Veroiu, 1996), "Scrisorile prietenului" (Mircea Veroiu, 1997). Din 2014 este membru al Uniunii Cineaştilor.

Este vice-preşedinte al Fundaţiei ACCUMM, înfiinţată împreună cu soţul său, regretatul cineast şi scriitor Petru Maier Bianu şi coordonează Stagiunea muzicală a Fundaţiei, găzduită de Palatul Ţuţu din Bucureşti

De la muzica medievală, la cea contemporană şi improvizaţie, de la claviatura pianului, la cele ale clavecinului şi orgii sau la unele dintre instrumentele de percuţie, Verona Maier migrează cu uşurinţă şi mobilitate prin teritorii diverse ale muzicii. În acelaşi sens se înscriu şi preocupările sale pentru experimentele în care muzica se alătură teatrului, literaturii sau filmului. Acestui fel de a exista al Veronei Maier i se datorează, cu siguranţă, decizia de a i se acorda, de către Preşedinţia României, medalia Meritul Cultural - clasa I.

Biletele costă 21,6 lei - preţ întreg şi 10,8 lei - preţ redus.

Citit 2134 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2016 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.