Antologia ANTARES, elogiată în Franţa! ”O importantă panoramă a scriiturii poetice”
Foto: Coperta revistei scoasă în nordul Franţei

Antologia ANTARES, elogiată în Franţa! ”O importantă panoramă a scriiturii poetice”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„Antologia lirică a revistei Antares, Galaţi, 2016” este titlul prezentării, în numărul din decembrie, din „Revue Alsacienne de Littérature”!

La ce-a de-a XVIII-a ediţie, antologia Festivalului internaţional de literatură „Serile revistei Antares” – itinerant în Galaţi – Brăila – Tulcea – Sulina, desfăşurat sub genericul „Dunărea – Calea regală a poeziei şi prieteniei”, au publicat poeţi din ţară şi străinătate, în română, engleză şi franceză. Apariţia este salutată în revista franceză de către poetul Laurent Bayart: „Acest opuscul de 160 de pagini prezentată sub formă de carte, oferă o importantă panoramă a scriiturii poetice contemporane româneşti”. Francezul citează pe Silvia Bitere, Virgil Diaconu, Viorel Dinescu, Mihail Gălăţanu, Simona Toma. „Interesul acestei ediţii nu se opreşte doar la dimensiunile naţionale, întrucât numeroşi autori străini sunt de asemenea invitaţi: Metin Cenghiz, Menachem M. Falek, ori Yavuz Ozdem. Autori turci, bulgari, germani şi israelieni figurează aici de asemenea. Am avut, la rândul meu, onoarea de a participa cu Olivier Larizza, singurii reprezentanţi francezi din acest volum, textele noastre inedite fiind traduse de scriitorul şi profesorul universitar Carmen Andrei [de la Universitatea „Dunărea de Jos”]. Această realizare bilingvă publicată de Corneliu Antoniu, scriitor şi editor al revistei Antares, reprezintă o întâlnire aşteptată în actualitatea editorială românească. A fost imprimată în timpul festivalului itinerant organizat de fundaţia culturală eponimă. În total, 25 de poeţi îşi prezintă semnătura în această publicaţie elegantă şi de mare calitate unde câte o fotografie a fiecărui autor şi de asemenea câte o biografie a acestuia însoţesc textele. Această publicaţie apare în fiecare an, punctând o săptămână de schimburi culturale, de întâlniri şi lecturi intense care au loc în săli de spectacole, galerii de artă, licee şi muzee, în multe oraşe româneşti în lungul Dunării care nu încetează să-i inspire pe poeţi.”

Revista franceză semestrială (fondată 1983), scrisă în alsaciană, franceză şi germană, este editată de Asociaţia Prietenilor publicaţiei, dar cu susţinerea Federaţiei Creditului Mutual, Consiliului  Regional al Alsaciei şi Consiliului General din Bas-Rhin.

Bayart (n. 1957) s-a apucat de scris… în urma unui accident, la 18 ani, când practica ciclismul. De atunci, a publicat peste 50 de cărţi:  poezie, povestiri, nuvele, sport, teatru, a fost jucat pe scene şi a organizat lecturi publice muzicale.

Această publicaţie apare în fiecare an, punctând o săptămână de schimburi culturale, de întâlniri şi lecturi intense care au loc în săli de spectacole, galerii de artă, licee şi muzee, în multe oraşe româneşti în lungul Dunării

Citit 904 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2017 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.