Carte faină, chiar de Ziua Scriitorilor. Violeta Ionescu şi aventura interbelică

Carte faină, chiar de Ziua Scriitorilor. Violeta Ionescu şi aventura interbelică
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

De-am înşira doar numele celor ce au onorat lansarea de carte a scriitoarei Violeta Ionescu, Centrul Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ) marcând astfel excelent Ziua Mondială a Scriitorilor pe 3 martie, la mansardă ar fi concludent!

Am văzut cercetători de istorie locală - chiar directorul Muzeului de Istorie, scriitori apreciaţi, jurnalişti de cursă lungă, deci specialişti în domeniile abordate de scriitoarea recent publicată şi într-o antologie poetică din Noua Zeelandă. Au filmat multe televiziuni, fapt rar în Cultură.

Jurnalist, editor şi scriitor, autoarea a lansat şi “Misterele Galaţiului - Poveşti aproape adevărate”. Distinsă cu premii literare naţionale, cu Ordinul Ziariştilor, cu Premiul Municipiului Galaţi “pentru recuperarea patrimoniului local”, Violeta Ionescu este autoare a unei lucrări enciclopedice (dicţionar al serbărilor Antichităţii), a unui roman istoric de interes internaţional, trudit un deceniu, coautoare a unei cărţi despre aviaţia gălăţeană - altă rană deschisă a noastră. A debutat la “Ion Creangă”, cu un roman de aventuri pentru tineri, gen extraordinar de greu şi rar abordat, pentru ca şi acum să ne ofere tot aventură. Pornind însă de la note reale din presa interbelică, completate din arhive. Şi imaginaţie.

A prezentat evenimentul, pentru o sală mai plină ca niciodată, jurnalista Iulia Costescu, ofiţer P.R. la CCDJ. “Proiectul cel mai îndelungat” al Centrului este revista de cultură, în paginile căreia au apărut majoritatea povestirilor din volum. O carte de atmosferă, cu suspans şi intrigă poliţistă, chiar spionaj, amor şi trădare, mondenităţi, paradoxuri, mister. Descrie străzi, case, palate sau magazine vechi, personalităţi d´antan. Cu poezie (“oraşul respiră acum un aer mai tandru”) şi umor (“că aşa e gălăţeanul nostru, filotim, strânge toţi condamnaţii la moarte pe care îi găseşte”). Apar midinete, echipaje englezeşti, focuri de revolver, zestre şi înşelăciune în dragoste, mult parfum de epocă.

Scriitorul Dan Plăeşu, coleg de “Viaţă liberă” multă vreme cu autoarea cărţii “de excepţie”, a adăugat, la microfon, propriile amintiri incitante de ani ´50, când Galaţiul se sfârşea în Ţiglina. “Cartea aceasta este o pledoarie pentru valori” şi pare trăită azi, a observat în continuare părintele editor Eugen Drăgoi, cunoscutul cărturar adăugând că “i-a încălzit sufletul” străduinţa scriitoarei “dintr-o generaţie încăpăţânată” care crede în literatura adevărată şi creează.

Prezenţa unui medic-scriitor, intervenţia paramedicilor, ne-a surprins neplanificat: o doamnă cu inimă mare a riscat, doar pentru a nu pierde un asemenea eveniment, a făcut infarct şi a avut nevoie de intervenţia ambulanţei pentru a fi salvată.

Citit 1575 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2017 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.