Cum se formează noii buni cititori. “Bătălia cărţilor” a început cu dreptul
Foto: Peste 100 de cărţi dăruite de copii, copiilor!

Cum se formează noii buni cititori. “Bătălia cărţilor” a început cu dreptul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

”Elevi deştepţi” ar trebui să fie un pleonasm în România. Şi chiar s-a confirmat aceasta, anume la startul concursului naţional de lectură pentru copii şi adolescenţi “Bătălia cărţilor”,  de pe 7 aprilie, în Sala “Mihai Eminescu” a Bibliotecii V. A. Urechia”.

A lansat concursul directorul instituţiei, dr. Zamfir Ilie, cu o pledoarie pentru lectură. Înscrierile se încheie pe 30 iunie. Finala va fi pe 7 octombrie, în cadrul evenimentului “Noaptea în bibliotecă”. Detalii pe pagina web a Bibliotecii: http://bvau.ro/proiect_batalia.php.  Bibliotecara Maricica Târâla-Sava, şefa Secţiei  Împrumut la Domiciliu pentru Copii, a condus apoi proiectul în derulare „Dimineţi de lectură”, cu elevii clasei a IV-a ai Şcolii Gimnaziale nr. 42, coordonatoare prof. înv. Luminiţa Bucur şi bibliotecarele Mariana Patron şi Roxana  Grigorescu, de la Casa Corpului Didactic. Copiii au citit poveşti, povestirile şi eseurile lor.

“Ura, a venit mama şi ne-a adus gumă de mestecat!”, sună o replică din textul “Caprei cu trei iezi” (descărcat de pe net şi adaptat; cum adaptat tocmai a fost şi Shakespeare, şi Caragiale, la Dramaticul nostru) şi gata, a fost veselie în toi. Un Creangă recitit altcum: Micii actori ai Şcolii  Gimnaziale nr. 2 “Ştefan cel Mare” din comuna Piscu joacă mai bine decât unii profesionişti. Le place. Interesant, şcoala a fost înfiinţată acolo chiar de localnici, cu mâna lor, în ´56. Copiii au fost acum coordonaţi de prof. Ionelia Radu şi înv. Veronica Petică. Copii luminoşi, cu mult drag de lectură. La 12 ani, Diana mi-a mărturisit că citeşte Dickens, nu poveşti, citeşte “Marile speranţe” (îi place personajul Estella). A citit deja, cu plăcere şi emoţie, şi “David Copperfield”. Şi, tot de acelaşi autor, “Poveste de Căciun”, care i-a plăcut scrisă, nu cum a fost ecranizată.

Am urmărit tot acum, în cadrul proiectului educaţional „Paşi în lumea cărţilor”, în parteneriat, Şcoala Nr. 16 – director prof. Mariana Mogoş, împreună cu prof. Bianca Aburel, Asociația filantropică „Sf. Spiridon” - prin asist. soc. Veronica Udreş, şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos” au oferit copiilor din celelalte unităţi de învăţământ prezente peste 100 de cărți, sub sloganul „Cartea de-o iubeşti, în dar o primeşti!”.

Prichindeii de la Grădinița „Tedi”, coordonaţi de educatoarele Iulia Teodor şi Ionica Tabac, au desenat, ilustrând poveştile citite. Expoziţia lor va fi integrată expoziţiilor din alte 20 de biblioteci din ţară. Cine citeşte şi desenează de mic departe ajunge.

Citit 2395 ori Ultima modificare Marți, 11 Aprilie 2017 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.