Decada culturii turce la Galaţi

Decada culturii turce la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sala „Mihai Eminescu” (cel care a sprijinit, ca ziarist, păstrarea limbii  materne turceşti în Dobrogea, după unirea cu Regatul României) - sala cea mare a Bibliotecii „V.A. Urechea” - a fost neîncăpătoarea gazdă, în weekend, pentru „Decada culturii turce”. Eveniment anual, organizat de filiala gălăţeană a Uniunii Democrate Turce, condusă de neobosita sa preşedintă, editoarea Gulten Abdula Nazare.

Colocviul desfăşurat aici, intitulat "Civilizaţia şi cultura turcă la Dunărea de Jos”, şi-a meritat din plin numele! S-a vorbit în română şi turcă. Spectatori, foarte mulţi tineri turci din ţările participante la Festivalul internaţional de folclor „Doina Covurluiului” (apropo – „Covurlui” este o veche denumire cumană), intelectuali gălăţeni şi invitaţi speciali rang de foarte înalt: deputaţi şi diplomaţi!

Între a reda măcar câteva dintre lucrurile extrem de interesante spuse despre istoria comună româno-turcă, în rescriere modernă şi mai cinstită, şi pomenirea tuturor invitaţilor de seamă, reporterul a fost prins cam la mijloc şi a fost nevoit să redea măcar o parte. Adică de la başcanul (preşedintele) Unităţii Teritorial Autonome Găgăuzia, la viceconsulul Turciei la Constanţa, de la secretarul unu al Ambasadei Azerbaidjanului la doi deputaţi ai comunităţii turco-tătare, unul profesor de Istorie şi  vicepreşedinte al Comisiei de Cultură al Camerei, alţi oficiali mai mici,  sau la două tinere turcoaice dintr-o echipă de dansuri populare care au venit cu foarte frumoase tablouri pictate de ele.

Detalii în suplimentul „Weekend Magazin” al „Vieţii libere” de sâmbătă.

Explicaţie foto: Decanul de vârstă al turcologilor, profesorul Mehmet, îşi deapănă saga

Citit 457 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.