O nouă expoziţie ”Pro Boholţ” se deschide astăzi

O nouă expoziţie ”Pro Boholţ” se deschide astăzi
Lucian Prună, într-un peisaj real şi altul, personal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Astăzi, 24 mai, la Muzeul de Artă Vizuală, de la ora 18,00, pregătiţi-vă pentru o nouă baie de culori culese de pe meleagurile făgărăşene, în cadrul expoziţiei de pictură "Pro Boholţ". Noua colecţie cuprinde lucrările a şapte plasticieni polonezi şi români, pictate anul trecut, în timpul tradiţionalei tabere de creaţie din satul Boholţ, Făgăraş. Este vorba despre excelenţii plasticienii gălăţeni Cornel Corcăcel - profesor foarte iubit, Gheorghe Miron şi Irina Panțiru, bucureşteanul Lucian Prună, care a studiat şi la Academia de Arte din Florenţa, Barbara Czapiga, din Cracovia, Mariusz Drohomirecki şi Serge Vasilendiuc, român din Polonia. Faptul că Miron şi Corcăcel sunt şi printre membrii fondatori ai Societăţii Artiştilor Figurativi din România, fondată la Galaţi, spune ceva despre realismul extraordinar şi metaforele întregii expoziţii.

"România - vecinul nostru de frontieră de dinainte de război, ţară cu a cărei destin, în trecut, s-a împletit frecvent istoria Poloniei. Actualmente, această ţară ne este apropiată, însă pentru majoritatea polonezilor rămâne îndepărtată turistic, aproape exotică şi practic nedescoperită. Cu atât mai mult mă bucur că Serge m-a convins, iar eu am acceptat o plecare împreună în România", scria Mariusz Drohomirecki, absolvent al Academiei de Arte Frumoase "Jan Matejko". Serge Vasilendiuc, artistul născut la Bălţi, este absolvent al Colegiului de Arte Plastice din Chişinău şi al Academiei de Arte din Iaşi. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Interjudeţeană Cluj - Bistriţa şi al Uniunii Artiştilor Plastici din Polonia, Filiala din Cracovia.

"Faptul că "micul Barbizon", cum numea pictorul ieşean Mihai Coţovanu satul Boholţ, a găzduit în fiecare an, începând din 2012, artişti veniţi din multe zone ale României, dar şi din străinătate, ne dă nouă, boholţenilor, şi nu numai, un motiv de bucurie, aş spune nesperată", mărturisea dr. Vasile Joanta, gălăţeanul organizator şi sponsor al celor cinci ediţii ale taberei, evenimente cu ecouri frumoase în ţară.

Citit 2360 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.