Încă o ediţie, de lux, ”La pas prin Grădina Publică” | Costume de epocă şi manevre militare

Încă o ediţie, de lux, ”La pas prin Grădina Publică” | Costume de epocă şi manevre militare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fanfara "Valurile Dunării" a intonat sâmbătă şi Imnul României de la 1877 - adică Imnul de astăzi al Germaniei - „Deutschland, Deutschland, uber alles”! Pe atunci, Imnul Imperiului German fiind actualul Imn al Marii Britanii. Aceasta am aflat-o, sâmbătă, de la directul Direcţiei de Cultură, alături de frumoase poveşti despre românii din Cadrilater. Şi nu a fost singurul care ne-a îmbiat cu istoriile Galaţiului de altădată.

Ediţia din acest an a spectacolului „La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată”, a treia (cu supratitlul "Noaptea muzeelor începe ziua"), a fost cu mult mai interesantă decât precedentele. De altfel, gălăţeni de toate vârstele au fotografiat sâmbătă după-amiază  personajele îmbrăcate în uniforme şi costume de epocă, „soldaţii” români şi turci de la 1877 - voluntari din Bucureşti şi Galaţi, formaţiile de dansuri tradiţionale ale minorităţilor etnice din Galaţi, Brăila sau Tulcea. Unii au stat chiar în picioare, să vadă tot, deşi anul acesta au fost scaune berechet. Câţiva au apostrofat cameramanii care, filmând, le mai obturau „scena” - ce mai, interesul public a fost pe măsura ofertei organizatorilor.

Organizat de Direcţia de Cultură a judeţului, deci de cinci oameni mari şi laţi, spectacolul de mai multe ore, cu de toate - şi Istorie, inclusiv reconstituire istorică, şi educaţie, şi „Ştiaţi că...?”, şi dansuri tradiţionale, muzică, de-ale gurii, şi de-ale sufletului, n-a costat niciun leu din banul public, puncta, pe bună dreptate, directorul Direcţiei, cercetătorul şi jurnalistul Cătălin Negoiţă. A fost voluntariat întrutotul, doar transportul a fost suportat de sponsori. Direcţia de Cultură, în colaborare cu Primăria Galaţi, au avut alături asociaţia gălăţeană de voluntari „Tinerii şi viitorul” (care acum a jucat rolul armatei otomane), voluntari de la asociaţia „Tradiţia militară” din Capitală, cu uniforme şi armament de epocă, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, care a oferit şi Fanfara „Valurile Dunării”, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Teatrul Muzical, Teatrul Dramatic, Liceul de Artă, comunităţile greacă, a ruşilor lipoveni, a ucrainenilor, meglenoromâni din satul Cerna, judeţul Tulcea, care vorbesc un dialect românesc pe cale de dispariţie, un cvartet. Tineri superbi şi talentaţi!

Principele Carol a fost interpretat de actorul Ciprian Braşoveanu, de la Dramatic, Peneş Curcanul, de consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia de Cultură, celebra poezie a lui Alecsandri, fiind interpretată, cu joben şi redingotă, de actorul Vlad Vasiliu. Preşedintele Asociaţiei "Tradiţia militară”, Mircea Stoica, a condus (şi explicat) exerciţii tactice, oferind amănunte insolite: de pildă, despre atacul la baionetă, altfel împotriva cavaleriei, sau, în alt stil, împotriva călăreţului cu sabie. În final, spectatorii au fost atacaţi la baionetă! Ostaşii români s-au oprit milimetric în faţa primului rând de spectatori.

Citit 1984 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2017 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.