Weekend de comedie la Dramaticul gălăţean

Weekend de comedie la Dramaticul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mâine, 27 mai, de la ora 19,00, în Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” ne vom întâlni din nou cu un spectacol de suflet, o comedie actuală, delicată: „Fat Pig”, scrisă de dramaturgul american contemporan, de mare succes internaţional, unul dintre cei mai jucaţi din lume acum, Neil LaBute.

O piesă a sa, „The Company of Men”, transformată în film, a luat premii la Sundance Film Festival, Independent Spirit Awards şi New York Film Critics Circle.

Piesa „Fat Pig” e recentă: a avut premiera la Londra, în 2008, şi a fost nominalizată la Premiul "Laurence Olivier" pentru cea mai bună comedie nouă.

Regizoarea Laura Moldovan, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, imprimă un ritm extraordinar piesei. Scenograful Ioan Bocoş (de la acelaşi teatru târgmureşan) propune un decor în permanentă reasamblare, extrem de funcţional.   

Joacă o echipă de actori tineri, care se mişcă cu exactitatea ceasornicului, dar trăind emoţia: Oana Mogoş, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin şi Vlad Volf.

Comedie amară, un fel de alt „Romeo şi Julieta”, dar nu cu familii rivale, ci cu duritatea vieţii într-o firmă în care totul trebuie să fie fals ca-n filme proaste: funcţionarul Tom se îndrăgosteşte de bibliotecara Helen, care trece cu umor peste complexul kilogramelor ei în plus. Aceasta până se îndrăgosteşte şi ea de Tom, devenind vulnerabilă. Iar Tom e vulnerabil în faţa necruţătorului Carter, cel mai bun prieten, care râde de bibliotecară, iar fosta iubită a lui Tom, Jeannie, e ofensată că succesoarea sa e supraponderală...

Caragiale reloaded. Duminică, 28 mai, de la ora 19,00, în  Sala Mare a teatrului, comedia „O scrisoare... pierdută”, după I. L. Caragiale, vă va lua prin surprindere, căci sigur nu vă veţi aştepta să vedeţi ce veţi vedea, în timp ce auziţi textul cunoscut. Mai bine nu vă stricăm surpriza, dar să ştiţi că şi sala devine din când în când scenă! Un spectacol greu de uitat, inovator şi un Caragiale repovestit, cu trimiteri actuale, plin de gaguri, sub bagheta regizorului Eugen Făt, într-un „spectacol de autor”.

Practic, auzi ceva drag şi cunoscut, dar vezi ceva nou. Regizorul renunţă chiar la unele replici foarte cunoscute, aduce câteva noi, actualizând: se vorbeşte în spaniolă sau în maghiară, iar Pristanda bea "Chivas" cu prefectul.

Joacă excelent cu toţii: Carmen Albu, Ion Moldoveanu, Petrică Păpuşă, Dan Căpăţână, Gabriel Constantinescu, Răzvan Clopoţel, Vlad Ajder, Lică Dănilă şi George Breabăn şi, atenţie, copii – Sara Drăguţ, Rareş Jaşcu şi David Călinescu, plus o numeroasă figuraţie.        

Citit 882 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2017 22:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.